Prezervativele în școli favorizează sarcinile și bolile cu transmitere sexuală

19/02/2018

de Jon Miltimore

Îmi aduc că în vremea liceului câțiva din colegii mei de cameră se duceau la oficiul sanitar din campus de unde se întorceau cu (literal) o pungă de gunoi plină de prezervative. (Niciunul dintre noi nu era vreun Casanova, dar prezervativele erau gratis, așa că de ce să nu profităm)

Asta se întâmpla acum aproape 20 de ani. Astăzi lucrurile arată altfel.

La începutul acestei luni, președintele Asociației Americane de Pediatrie, Dr. David Kaplan, a afirmat că trebuie făcute eforturi mult mai serioase pentru ca prezervativele să ajungă la liceeni.

Momentul pe care și l-a ales nu a fost, ca să fim cinstiți, cel mai bun.  În urmă cu două săptămâni, doi cercetători de la Universitatea Notre Dame au publicat un studiu care avea următoarea concluzie: școlile care distribuie prezervative adolescenților înregistrează rate mai mari de sarcini nedorite.

Iată ce scrie Christina Cauterucci pe Slate:

„Majoritatea studiile din trecut au arătat că accesul la mijloace de contracepție scade rata nașterilor în rândul adolescentelor, dar acesta este primul studiu solid asupra programelor privind prezervativele. Cercetărorii Kasey Buckles și Daniel Hungerman de la Universitatea Notre Dame au descoperit că sarcinile în rândul adolescentelor cresc cu 10% la școlile care distribuie gratuit prezervative.

Studiul a analizat atât școlile care au oferit gratuit prezervative, însoțite de consiliere obligatorie despre folosirea lor adecvată, cât și cele care au distribuit prezervative fără niciun fel de instrucțiuni. Autorii au urmărit ratele sarcinilor înainte și după ce au fost implementate programele în fiecare școală, și au comparat aceste cifre cu ratele sarcinilor la școlile care nu au astfel de programe, și cu ratele de sarcină ale femeilor cu vârste între 20-25 ani din aceleași zone ca și școlile analizate. Aceasta le-a permis cercetătorilor să observe dacă este vorba de o schimbare mai profundă la nivelul comunității care ar putea explica proporția mai mare a tinerelor care rămân însărcinate în școlile unde prezervativele sunt gratuite.”

Așadar, ce nu a funcționat? Cauterucci pare înclinată să creadă că de vină a fost absența unor instrucțiuni potrivite despre cum funcționează profilaxia.

Michael J. New, în National Review, susține o teorie alternativă:  „Există o posibilitate ca distribuția gratuită de prezervative să conducă la o activitate sexuală mai intensă. În  mod interesant, studiul relevă că bolile cu transmitere sexuală s-au înmulțit în zonele unde au fost împărțite prezervative. Deși acesta este un argumente în favoarea ideii că astfel de programe încurajează activitățile sexuale riscante, autorii avertizează că această concluzie trebuie tratată cu prudență.”

Așadar, ca să fie clar, cea mai solidă cercetare academică sugerează că a le da prezervative adolescenților conduce la mai multe sarcini și, se pare, la mai multe cazuri de boli cu transmitere sexuală. Între timp, președintele Asociației Americane de Pediatrie recomandă să extindem aceste programe și în alte regiuni. Sesizează cineva vreo contradicție?

În urmă cu 20 de ani, când colegii mei s-au întors cu o pungă plină de la dispensarul campusului, m-am gândit atunci că școala le transmite un mesaj greșit tinerilor. Știința socială pare că susține acum acest punct de vedere. Așa că poate ar trebui regândit programul de distribuție a prezervativelor pentru adolescenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *