Covid poate dispărea înainte de vaccin

28/08/2020    |   de Alex Berenson

Este vaccinul singura cale pentru a ne întoarce la o viață normală după Covid-19? Noile cercetări sugerează că lucrurile nu stau chiar așa, cu alte cuvinte că rata infectărilor ar putea să scadă la nivele foarte joase până atunci.
Încă din primăvară, oamenii de știință au observat că rata mortalității în ceea ce privește Covid-19 – adică, câți oameni mor prin comparația cu numărul celor infectați – este de sub 1%, poate chiar pe undeva foarte jos, la 0,2%. Acest procent înseamnă că unul din 500 de oameni infectați moare.
Știm de asemenea că decesele sunt puternic distorsionate de vârstă. Mass-media susțin că bătrâni au un risc „mai mare” decât tinerii. Este adevărat, dar subestimează realitatea. Majoritatea oamenilor nu-și dau seama că riscurile pentru cei trecuți de 80 de ani sunt de sute sau mii de ori mai mari decât pentru cei tineri.
În schimb, rata mortalității pentru copii este foarte scăzută. Dr. Robert Redfield, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC), afirma în iulie că este de unu la un milion de copii infectați.
Desigur că majoritatea presei a ignorat pur și simplu declarația lui Redfield – poate pentru că i-ar fi făcut pe părinți mai puțin temători să-și trimită copiii la școală.
Dar rata mortalității reprezintă doar jumătate din puzzleul pe care oamenii de știință încearcă să-l pună cap la cap cu privire la numărul final al morților. Și chiar și cu o așa rată mică, cifrele sunt uluitoare. Dacă ar fi infectată întreaga populație, ar însemna că potențial 500.000 de americani sau mai mult ar muri.
Dar dacă virusul își pierde din energie mai rapid iar epidemia se potolește înainte ca toată lumea să fie infectată, numărul morților va fi mult mai jos.
Epidemiologii numesc nivelul la care o epidemie ia sfârșit pragul „imunității de grup”. Imunitatea de grup nu înseamnă că virusul a dispărut complet, ci doar că nu mai poate infecta o masă critică de oameni și să devină din nou epidemic.
A-ți da seama când virusul a atins imunitatea de grup este foarte dificil, chiar mai dificil decât a estima rata mortalității. Depinde foarte mult de indicatorul de reproducere al virusului sau R – câți oameni infectează o persoană infectată.
Cu cât este mai mare R cu atât mai rapid se va răspândi virusul și mult mai mulți oameni trebuie să se infecteze înainte ca epidemia să ia sfârșit. La început coronavirusul părea foarte molipsitor și majoritatea oamenilor de știință credeau că 60% sau 80% din populație trebuia să fie infectată pentru a atinge imunitatea de grup.
Dar indicatorul R pentru coronavirus pare să varieze foarte mult în funcție de loc și timp. De asemenea, unii oameni s-ar putea să aibă o imunitate preexistentă ca urmare a expunerii lor la alte coronavirusuri.
Un număr tot mai mare de oameni de știință cred că pragul pentru imunitatea de grup s-ar putea să fie mult mai jos. Unii estimează că se află la 40%. Alții susțin că ar putea fi chiar pe la 20% , ceea ce ar însemna că epidemia se va sfârși când 1 din 5 oameni este infectat și își revine.
Dovezile din lumea reală – din Suedia, din state precum Arizona și mai recent din orașul brazilian Manaus – oferă indicii foarte încurajatoare că pragul de imunitate ar putea fi cu mult sub 50%. Suedia, Arizona și Manaus nu au multe în comun, dar în toate aceste locuri, epidemia s-a stins relativ repede, fără carantină severă și după ce un număr relativ mic de oameni au fost infectați, conform testelor pe bază de anticorpi.
Dacă putem într-adevăr să dobândim imunitate de grup după ce 40% sau mai puțin din populație este infectată, mult mai puțini oameni vor muri, chiar și fără carantină. Iar dacă estimările privind imunitatea la 20% sau mai puțin sunt corecte, s-ar putea să ne aflăm mai degrabă la sfârșitul decât la începutul epidemiei de coronavirus. Este prea devreme pentru a fi siguri dar pentru prima dată din martie avem motive serioase de speranță.

Articol tradus de la New York Post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *