de Richard Poe
Într-o serie de dezvăluiri publicate în această săptămână, Glenn Beck a analizat strategia prin care George Soros și Institutul pentru o Societate Deschisă au destabilizat și au răsturnat guvernele din mai multe țări, incluzând aici Iugoslavia în 2000, Georgia în 2003 și Ucraina, în așa numita Revoluție Portocalie din 2004. Probe constrângătoare sugerează că Soros a pus la cale o strategie similară și în Kenya, dar cu rezultate mult mai sângeroase.
În urma alegerilor controversate din decembrie 2007, activiști finanțați de Institutul pentru o Societate Deschisă au cerut reluarea procesului electoral. În țară au izbucit violențe, care s-au soldat cu peste 1.100 de morți și 350.000 de oameni rămași fără adăpost. Alte câteva mii au fost răniți, torturați, mutilați și violați.
Strategia în cinci pași ai lui Soros se desfășoară după cum urmează: 1. Infiltrează țara cu agenți sub masca ajutorului umanitar; 2. Preia controlul media prin finanțarea unei așa numite „prese independente”, aflată sub controlul său; 3. Destabilizează țara aflată în vizor prin mașinațiuni financiare și agitație politică; 4. Așteaptă alegerile, apoi începe dezordinea prin acuzații de fraudă la vot; 5. Scoate în stradă armate de activiști tineri recrutați, antrenați și finanțați de organizațiile sale, care cer politicienilor aflați la conducere să plece. În teorie, aceasta ar trebui să producă o lovitură „fără sânge”, în care foarte puțini oameni sunt omorâți sau răniți. În Kenya lucrurile au stat altfel.
Soros și-a început operațiunile din Kenya în 2004. În iunie 2005, a lansat în mod oficial Inițiativa Societății Deschise pentru Africa de Est (OSIEA), cu sediul central la Nairobi și cu un buget de 1,1 milioane de dolari. Unul din obiectivele organizației, conform anunțurilor oficiale, era „să promoveze participarea publică în guvernarea democratică” și să „promoveze condițiile necesare pentru alegeri generale libere, drepte și nonviolente în Kenya în 20007.”
Dacă Soros și-a propus într-adevăr să asigure alegeri „libere, drepte și nonviolente” în Kenya, a ales o metodă ciudată. Activiștii săi kenyeni au urmat exact cei cinci pași amintiți. Ca și în operațiunile precedente, Soros a început prin mobilizarea grupurilor de tineri pentru acțiune politică și prin crearea a ceea ce el a numit „media independentă”.
Campania sa „Tineri treziți-vă!” a atras mii de tineri la evenimente muzicale care țineau toată ziua , iar numărul lor a crescut pe măsură ce erau recrutați în aceste locuri. Prin acest program, adolescenții kenyeni erau instruiți în „activismul politic nonviolent”. În același timp, Soros a finanțat o stație de radio pentru tineri, Koch FM, în Korogocho, „una din cele mai mari și mai violente mahalale din Nairobi”, după cum a fost descrisă chiar de raportul institutului din anul 2005. Koch FM a juxtapus programele muzicale cu lecții despre tehnicile de „participare politică”. Audiența postului era așteptată să atingă peste un milione de oameni care trăiau în mahalalele din Nairobi. Nu e de mirare că acestea au fost și epicentrul violențelor începute în decembrie 2006, în care manifestanții s-au luat la bătaie cu poliția.
Alegerile din decembrie 2007, i-au pus față în față pe pretendentul Raila Odinga și președintele în exercițiu Mwai Kibaki. Odionga conducea Mișcarea Democratică Portocalie (ODM), numită astfel după partidul lui Viktor Iușcenko din Ucraina. Numele este relevant, deoarece Iușcenko a venit la putere prin demonstrații de stradă, survenite în urma unor acuzații de fraudă la vot. Încerca Odinga oare un plan similar?
Alegerile din 2007 din Kenya au consemnat fraude comise de ambele părți. Kibaki a obținut o victorie la limită într-o întrecere electorală îndoielnică, iar Odinga a contestat rezultatul, alături de o coaliție de ong-uri kenyene reunite ulterior sub numele de Kenyeni pentru Pace, Adevăr și Dreptate (KPTJ). Activistul KPTJ Shailja Patel avea să scrie mai târziu: „În spatele KPTH se afla adevărata putere, Instiutul pentru o Societate Deschisă din Africa de Est.” Tot Patel spune: „În câteva ore, KPTJ au dat un comunicat în care denunțau credibilitatea procesului electoral și făceau apel la comunitatea internaționale să nu-l recunoască pe Kibaki drept președinte…Comitetul de conducere al organizației se întâlnea zilnic, sfidând ordinul guvernului care interzicea astfel de întruniri, și asigurând o platformă publică de canalizare a furiei în activism pentru toți kenyenii indiferent de domeniu și etnie ”
Din nefericire, mulți kenyeni au ales „să-și canalizez furia” în acte de violență îngrozitoare. Probele strânse de Curtea Internațională Penală arată că „atacurile îndreptate împotriva populației civile din Kenya erau extinse și sistematice” și „erau conduse de membrii unor organizații asociate principalelor partide politice”, inclusiv partidul lui Kibaki și cel al lui Odinga. Documentele Curții relevă că „liderii politici au recrutat găști de tineri și i-au transportat în puncte strategice pentru a dezlănțui teroarea, omorurile și distrugerea proprietăților aparținând comunităților etnice aliate partidului rival.” În interval de două luni au fost uciși 1.133 de oameni și 3561 au fost răniți. Sute de femei au fost violate și alte câteva sute de oameni au fost torturați. Aproximativ 350.000 de oameni au trebuit să plece din casele lor.
Organizația finanțată de Soros, KPTJ, a negat orice responsabilitate în violențele izbucnite în Kenya. Rezultatul alegerilor a fost răsturnat. Arbitrii internaționali au negociat o pace în care Odinga împarte puterea cu Kibaki. Din nou, activiștii finanțați de Soros au reușit să inverseze rezultatul alegerilor. Din nou, Soros a schimbat destinul unei țări. Dar de data aceasta prețul a fost mare. Cu sau fără intenție, operațiunea din Kenya a costat multe vieți.
Luna trecută, Soros a donat un milion de dolari unei asociații de activiști de stânga Media Matters for America. Banii sunt folosiți pentru a intimida Fox News și în particular pentru a-l reduce la tăcere pe Glenn Beck. Soros spune că a donat banii pentru că „retorica incendiară a Fox News poate incita la violențe.” Având în vedere ce s-a întâmplat în Kenya, este greu să iei în serios tonul moralizator al lui Soros.