Cum să faci educație civică acasă cu copiii

17/01/2018    |   de Joseph Sobran

Pentru că scriu despre politică, oamenii mă întreabă mereu care este cea mai bună metodă să-i învețe pe copiii lor cum funcționează statul nostru.  Le spun că îi pot învăța chiar  ei pe copii acasă lecții elementare de cultură civică.

În experiența mea ca tată, am descoperit niște metode simple prin care să-i ilustrez copilului care este relația dintre statul modern și cetățenii săi. S-ar putea să vi se pară utile și dumneavoastră.

De pildă, obișnuiam să joc un simplu joc de cărți, numit „Război”, cu fiul meu. După un timp, când a înțeles deplin că acele cărți mai mari le bat pe cele mai mici, am creat un nou joc numit STATUL. În acest joc, eu eram statul și câștigam fiecare rundă, indiferent de cine avea cărțile mai bune. Băiatul meu și-a pierdut rapid interesul pentru noul joc, dar îmi place să cred că a învățat o lecție folositoare pentru mai târziu în viață.

Când copilul crește mai mare, îl puteți învăța despre sistemul nostru de impozitare într-o manieră ușor de prins. Dați-i, să spunem, 10 dolari să tundă peluza. După ce a tuns-o și cere banii,  rețineți-i 5 dolari și spuneți-i că aceia sunt impozitul pe venit. Dați-i un dolar fratelui mai mic și spuneți-i că așa e „drept”. De asemenea, explicați-i că aveți nevoie de ceilalți 4 dolari pentru a acoperi costurile de administrare ale împărțirii banilor. Când va plânge, spuneți-i că este „egoist” și „lacom”. Mai târziu, vă va mulțumi.

Faceți cât mai multe reguli posibile. Nu îi dați explicații pentru ele. Aplicați-le arbitrar. Acuzați-l pe copil că încalcă regulile pe care nu i le-ați spus vreodată. Țineți-l neliniștit că s-ar putea să încalce dispoziții pe care nici măcar nu le-ați dat. Inculcați-i sentimentul că regulile sunt complet iraționale. Aceasta îl va pregăti să trăiască într-un stat democratic.

Când copilul dumneavoastră a crescut suficient ca să înțeleagă cum funcționează sistemul juridic, stabiliți o oră de culcare și apoi trimiteți-l în pat cu o oră mai devreme față de ora stabilită.  Când vă va acuza cu lacrimi în ochi că încălcați regula, explicați-i că dumneavoastră faceți regulile și le puteți interpreta cum vă convine  dumneavoastră, în funcție de condiții. Aceasta experiență îl va ajuta să înțeleagă mai ușor conceptul de „document viu” folosit de Curtea Supremă  cu referire la Constituția SUA.

Promiteți-i cât mai des că îl duceți la filme sau la grădina zoologică, și apoi, când trebuie să-l duceți, stați calm într-un fotoliu cu un ziar în mână și spuneți-i că v-ați schimbat planurile. Când va striga „dar ai promis!” explicați-i că a fost o promisiune de campanie.

Câteodată, copilul își va manifesta nemulțumirea față de metodele dumneavoastră.  S-ar putea chiar să spună obraznic că și-ar dori să trăiască într-o altă familie. Pentru a întâmpina și a atenua această reacție, spuneți-i cât este de norocos  să trăiască alături de cel mai iubitor și indulgent părinte din lume, apoi spuneți-i povești îngrozitoare despre cruzimile altor părinți. Aceasta îl va face fidel și, mai târziu, receptiv la lecțiile din școală unde va învăța ca statul american postmodern al bunăstării încă este cea mai bună și liberă țară de pe fața pământului.Din când în când, fără avertizare, trageți-i o palmă. Apoi explicați-i că aceasta înseamnă apărare. Spuneți-i că trebuie să fiți tot timpul prudent pentru a nu lăsa vreun inamic potențial să ajungă mai puternic decât dumneavoastră și să vă facă rău.  Copilul va aprecia și acest lucru, nu chiar la momentul acela, dar probabil mai târziu în viață.

Și astfel ajungem la cea mai importantă tehnică din arsenalul de creștere: minciuna. Mințiți-l constant. Învățați-l că nu înseamnă nimic cuvintele sau că înțelesurile cuvintelor „evoluează constant” și mâine s-ar putea să însemne exact opusul a ceea ce înseamnă azi.

Unii cititori vor obiecta că aceasta este o metodă proastă de a crește un copil. Alții ar putea chiar să spună că este un abuz împotriva copilului. Dar tocmai asta este ideea: abuzul împotriva copilului este cea mai bună pregătire pentru viața de mai târziu în sistemul nostru de guvernare.

Traducere din engleză de la https://www.lewrockwell.com/2013/02/joseph-sobran/teach-your-children-well-2/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *