Era Hawking doar un computer?

23/03/2018    |   de Martin Cothran

Stephen Hawking a spus odată că el nu este cu mult mai mult decât un calculator și din acest motiv nu îi este frică de moarte. „În opinia mea creierul este un computer care se va închide când componentele sale se uzează. Nu există rai sau viață de apoi pentru calculatoarele stricate. Aceasta este o poveste de copii pentru oamenii cărora le este frică de moarte.”

Dar săptămâna trecută, Hawking, unul dintre cei mai respectați oameni de știință moderni, a murit. De ani buni suferea de boala Lou Gehrig, care l-a făcut, în ultimii ani, să fie imobilizat într-un scaun cu rotile, aproape complet incapabil să-și miște corpul.

Poate că era mai ușor pentru cineva ca fizicianul Stephen Hawking, dependent în totalitate de tehnologie, inclusiv pentru a putea vorbi, să creadă că de fapt este un calculator.

Noi, cei care credem că suntem ființe umane și raționale, putem fi scuzați dacă suntem un pic sceptici față de afirmațiile cuiva care crede că mintea sa este o mașină pre-programată dar care nu crede în existența unui programator.

Pentru ca o creație care a creat calculatorul să anunțe că este de fapt tocmai lucrul pe care l-a creat este, judecând după aparențe, total implauzibil. Cum ar fi ca un pictor celebru să anunțe că oamenii sunt doar portrete? Cum am reacționa dacă un sculptor renumit ar proclama dintr-odată că oamenii  sunt doar statui? Și mă întreb ce am spune dacă un contabil ar decide că noi toți nu suntem decât intrări într-o balanță contabilă.

Hollywood ezotericDe fapt, dacă te uiți la tipul de lucruri pe care oamenii le fac, rareori par să ajungă la genul acesta de concluzii. Un fermier nu crede, decât poate câteodată, să zicem, pe baza faptului că el a crescut animale toată viața, că oamenii sunt în realitate oi sau vaci. Iar directorul unei firme de pompe funebre rareori ajunge la idea că oamenii sunt doar niște cadavre îmbrăcate frumos.

Cum se face că unii oameni de știință sunt atât de înclinați să facă aceste aserțiuni reducționiste? Cum pot cei care practică o asemenea știință minunată să persiste într-o eroare atât de grosolană despre lumea din afara obiectului lor de studiu? Uneori  pare că limpezimea gândurilor lor despre lucrurile din afara științei variază în proporție inversă cu cunoașterea subiectelor științifice.

Dacă moartea lui Hawking era doar o formă de a opri mașina, atunci presupun că nu va ști niciodată ca a greșit. Dar cred ca acum el știe mai bine.

Traducere din engleză de la http://www.intellectualtakeout.org/article/was-stephen-hawking-really-just-computer

 

2 Comments

  1. Marin spune:

    Hawking nu era altceva decat un ateu fara suflet…

  2. Jan Valjean spune:

    Hawking s-a intalnit cu Dumnezeu,Cel caruia i-a negar existenta.Numai ca nu ne mai poate spune nimic acum despre asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *