UE ia cu asalt armele elvețienilor

16/05/2018    |   de National Rifle Association

Liniștita Elveție se află în vizorul avocaților internaționali și locali ai controlului armelor, care sunt deciși să pună capăt idilicei tradiții naționale a cetățenilor înarmați.

Folosind ca justificare directiva europeană, din 2017, în privința armelor de foc, aceste forțe străine și locale încearcă să le impună elvețienilor reglementări în privința armelor de foc.

Totuși, după cum precizează un articol apărut recent în Bloomberg, mulți cetățeni elvețieni refuză să accepte acest asalt asupra suveranității naționale și a drepturilor lor inalienabile.

 

Elveția nu este membră a Uniunii Europene, deși face parte din Acordul care a creat Spațiul Schengen. Statele din Spațiul Schengen au anulat punctele vamale dintre ele și permit libera circulație în interiorul acestei zone.

În calitate de membri ai Spațiului Schengen, țările care nu fac parte din UE (Elveția, Norvegia, Islanda și Lichtenstein) sunt obligate să se conformeze cu anumite legi europene. În anul 2017, Uniunea Europeană a dat o nouă variantă a directivei europene în privința armelor de foc. În conformitate cu această reglementare, toate statele membre și toate cele care fac parte din Spațiul Schengen trebuie să aibă un prag minim al restricțiilor. Versiunea din 2017 a directivei impune cerințe mult mai drastice pentru licența și înregistrarea armelor și reclasifică anumite tipuri de arme și muniții, astfel încât face aproape imposibilă deținerea lor legală de către civili.

 

Consiliul Federal Elvețian a propus o legislație pentru controlul armelor, care ar armoniza legile țării cu noua directivă europeană, susținând că împovărătoarele reglementări necesită doar „un pic de efort” din partea deținătorilor de arme.
ProTell și Partidul Poporului Elvețian (SVP) reprezintă liderii mișcării de opoziție față de această lege.

Una dintre prevederile directivei susține interzicerea dreptului celor care fac parte din miliții de a purta arma semiautomată în afara serviciului. „Ar însemna că în ziua în care părăsești armata nu mai prezinți încredere să îți porți arma SIG 500 și ești tratat ca un potențial terorist sau criminal. În Elveția, acest tip de arme sunt toate foarte bine controlate, așa că de ce am accepta acum legislația europeană când noi nu avem această problemă?”, a afirmat secretarul general al ProTell, Robin Udry.

Într-un interviu acordat site-ului SVP, consilierul național David Zuberbuhler a subliniat poziția partidului său față de noua lege europeană a armelor. Potrivit lui Zuberbuhler, acceptarea noilor reglementări ar însemna mai multă birocrație și mai puțină siguranță. Cantoanele elvețiene vor fi nevoite să pună în aplicare scheme administrative complicate și costisitoare. Arătând că noile restricții nu fac nimic pentru a combate terorismul, oficialul a explicat că infractorii violenți și-ar achiziționa armele în continuare de pe piața neagră. De asemenea, el a remarcat că, în 2011, elvețienii au avut posibilitatea, printr-un referendum, să adopte reglementări mai aspre în privința controlului armelor, dar le-au respins la vot.

Există mai multe indicii care arată că elvețienii nu se vor lăsa prea ușor în această dispută. Conform site-ului de știri swissinfo.ch, numărul membrilor ProTell a crescut cu 44%, din iunie 2017, până în aprilie 2018, convinși, în principal, de opoziția față de noua legislație UE. „Această creștere arată că tot mai mulți cetățeni elvețieni sunt îngrijorați de soarta drepturilor și libertăților din această țară”, a afirmat președintele interimar al organizației ProTell, Jean-Luc Addor. Încrezători în susținerea populară a dreptului de a purta armă, ProTell i-a avertizat pe politicieni că este gata să strângă 50.000 de semnături necesare pentru a orgaiza un referendum prin care să fe respinse noile legi europene în privința armelor.

După cum s-a întâmplat și în alte încercări de exercitare a suveranității naționale în fața superstatului european, unii politicieni au recurs la amenințări pentru a-i forța pe elvețieni să accepte noua legislație. Unul dintre liderii Partidului Socialist Elvețian, Pierre-Alain Fridez, a amenințat că, dacă elvețienii nu vor capitula, „vor fi dați afară din Schengen” și „vor pierde libera circulație”. Parlamentarul european din partea Partidului Ecologist Suedez, Bodil Valero, a avut un mesaj asemănător, susținând că neacceptarea reglementărilor „va crea o falie între UE și Elveția și ar putea duce la sancțiuni”

Directorul Institutului de Studii Globale de la Universitatea din Geneva, Rene Schwok, a venit cu o viziune mai moderată asupra unui posibil referendum. „Consiliul Federal și parlamentele nu vor părăsi automat Schengen doar din cauza acestui vot. Vor încerca să negocieze un aranjament cu Bruxelles-ul”.

 

Traducere din engleză de la https://www.ammoland.com/2018/05/swiss-citizens-refuse-to-comply-with-international-gun-controllers/#axzz5FVF0oTuG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *