Necunoscutele necunoscute

22/05/2018    |   de Joseph Sobran

Când președintele Bush a confirmat că a autorizat National Security Agency să demareze un amplu program secret pentru a monitoriza telefoanele americanilor, după cum a relatat USA Today, am presupus că acest remarcabil de nepopular președinte a făcut un fatal pas prea departe. Acum, publicul american, deja nemulțumit de gafele, crimele, minciunile, supravegherea internă și deficitele acestei administrații, va striga „De ajuns!”

Destul de repede a reieșit că publicul nu va face asta. În realitate, un sondaj desfășurat la o zi după ce a apărut această poveste a relevat că majoritatea americanilor, incluzându-i pe mulți care în general nu aprobă performanțele lui Bush, acceptă programul ca o măsură legitimă de „securitate națională” menită să combată terorismul.

După cum a afirmat Bush, nicio lege nu a fost încălcată, Constituția nu a fost violată, niciun telefon nu a fost ascultat fără autorizarea judecătorului. NSA doar a studiat anumite trasee ale apelurilor telefonice în arhivele a trei mari companii de telefonie (a patra a refuzat să coopereze.) Pe scurt, oamenii nevinovați nu au de ce să se teamă.
O agenție guvernamentală uriașă, tenebroasă, cunoscută celor mai mulți dintre noi doar după inițiale, nu făcea altceva decât să își exercite, fără cunoștința noastră, o altă prerogativă despre care noi nu aveam habar.

Această prerogativă nu este autorizată de Constituție, dar nici nu este interzisă. Iar Curtea Supremă a permis ca astfel de lucruri să aibă loc în trecut, în anumite condiții, care sunt respectate cu strictețe acum de NSA. Nu are sens să ne îngrijorăm în privința unor posibile abuzuri. Statul omnipotent este un pic mai mare decât știam noi, asta-i tot. Dar și noi suntem mai în siguranță decât știam. Greu de spus câte atentate teroriste a descoperit NSA! Și greu de spus cât a costat contribuabilul american ca NSA să strângă nenumărate volume de informații nefolositoare. Dar nu ne e dat nouă să știm astfel de lucruri.

Cât timp, majoritatea susține guvernul nostru, acesta este singurul lucru care contează. Și bineînțeles că noi îl susținem, fără să știm prea bine ceea ce fel de regim avem. Suntem asigurați că trăim în democrație, un regim care răspunde nevoilor noastre (după cum le definește) și care se află sub controlul nostru.

Ce? Nu v-a explicat acest concept profesorul vostru de educație civică? Eh, probabil că manualele de cultură civică sunt un pic în urmă. După cum a explicat Donald Rumsfeld, există anumite lucruri despre dușmanii noștri pe care le știm, și unele pe care nu le știm. Acestea din urmă pot fi împărțite în necunoscutele cunoscute și necunoscutele necunoscute.

Bănuiesc că asta poate fi spus și despre conducătorii noștri. Știm o mulțime de lucruri despre ce fac, și ne dăm seama că mult mai multe decât știm ne sunt ascunse. În cazul NSA se întâmplă că unele din necunoscutele necunoscute au ieșit la iveală. Dar nenumărate alte necunoscute rămân.

Filmul United 93 a fost apreciat pentru că arată și glorifică curajul pasagerilor unui avion deturnat pe 11 septembrie 2001, care s-au luptat cu teroriștii. Întrebarea este cine se va lupta cu cei care ne-au deturnat țara?

http://www.sobran.com/articles/leads/2006-0405-lead.shtml

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *