Au existat numeroși gânditori în ultimul secol care au subliniat simptomele declinului în civilizația occidentală. Richard Weaver, Georges Bernanos, Alasdair MacIntyre, Alexander Soljenițîn, Samuel Huntington, David Bentley Hart și Rod Dreher sunt doar câțiva dintre aceștia. Voi adăuga încă un nume pe listă, jurnalistul britanic Malcolm Muggeridge (1903-1990), care scria în anul 1976:
„La fel, a devenit din ce în ce mai evident în partea a doua secolului XX că Omul Apusean a hotărât să se desființeze. Obosind să lupte pentru a fi el însuși, și-a creat din afluență propria plictiseală, din erotomanie propria impotență, din puterea sa propria slăbiciune; chiar el suflă din trâmbița care dărâmă zidurile cetății și într-un proces de auto-genocid, se convinge pe sine că este prea numeros așa că acționează în consecință cu pilula și bisturiul și seringa pentru a se împuțina și a fi astfel o pradă mai ușoară pentru dușmanii săi; până când într-un final, educându-se spre imbecilizare, poluându-se și drogându-se în consternare, se împleticește și cade; un brontozaur vechi, obosit și uzat se stinge. Mulți, cum a fost Spengler, au anticipat viitorul în astfel de culori, iar acum ceea ce au profețit ni se întâmplă nouă.”
Este greu de negat că multe dintre semnele declinului amintite de Muggeridge sunt realități ale vieții cotidiene în America, privită de unii drept ultima speranță a civilizației apusene.
De pildă…
„într-un proces de auto-genocid, se convinge pe sine că este prea numeros așa că acționează în consecință cu pilula și bisturiul și seringa pentru a se împuțina și a fi astfel o pradă mai ușoară pentru dușmanii săi”
Potrivit Centers for Disease Control, fertilitatea americanilor se află la un minim istoric și sub pragul necesar pentru a înlocui o forță de muncă îmbătrânită și a menține economia stabilă. Iar numărul avorturilor efectuate în SUA, de la decizia Roe v. Wade din 1973 încoace, a fost de 60 de milioane, ceea ce se estimează că a redus populația Americii cu aproximativ 10%.
„educându-se spre imbecilizare, poluându-se și drogându-se în consternare”
Performanțele elevilor din școlile americane continuă să se prăbușească iar Marile Cărți care au format civilizația apuseană nu mai sunt citite. În multe școli, elevii sunt învățați nu doar că bărbații (rar femeile) apusene au făcut greșeli, dar că Vestul însăși este rău și trebuie uitat sistematic. După cum remarca profesorul Patrick Deneen de la Universitatea Notre Dame, „ceea ce sistemul nostru educațional își propune este să creeze o amnezie culturală, o totală lipsă de curiozitate, agenți liberi fără istorie, alături de obiective educaționale formate din procese fără conținut și cuvinte sclipicioase neanalizate cum ar fi „gândire critică”, „diversitate”, „modalități de cunoaștere”, „dreptate socială”, „competență culturală” șamd.”
Apoi este problema consumului pe scară largă a drogurilor: 45% dintre americanii cu vârste de peste 12 ani iau analgezice, tranchilizante, stimulante și sedative; 10% din adulți iau antidepresive (în urmă cu 30 de ani, 1 din 50 de adulți); 22% din americani fumează marijuana (unii o fac legal); și aproximativ 10% dintre americani consumă droguri ilegale.
Dar problema dacă aceste semne sunt într-adevăr simptome ale unui declin civilizațional rămâne un punct de controversă astăzi în America. O mare parte din americani cred că pământul este deja suprapopulat și drept urmare orice reducere a populației este fără îndoială bună, că a-i învăța pe studenții americani să privească mai favorabil către alte culturi decât cea în care s-au născut este o parte necesară din „gândirea critică”, și că o folosire pe scară largă a medicamentelor reprezintă un indicator al progresului medical.
Alții, totuși, văd în semnele de mai sus un semnal că americanii nu mai cred că Occidentul merită a fi prezervat. În cuvintele unui alt gânditor al secolului XX, Will Durant: „o civilizație mare nu este cucerită din afară până când nu se distruge pe sine dinăuntru”.
Traducere din engleză de la intelectualtakeout.com