Compozitorii de rock contemporani pică de acord asupra imensei puteri pe care o are muzica lor. De pildă, Frank Zappa scria în revista „Life”: „Felurile în care sunetul influențează organismul uman sunt nenumărate și subtile… sunetele puternice și luminile strălucitoare pe care le avem astăzi reprezintă niște instrumente de îndoctrinare uriașe” (revista „Life”, 28 iunie, 1968). Slash, chitaristul celor de la Guns n’ Roses declara: „Treaba este serioasă. Este vorba de muzica mea care influențează viețile unor oameni pe care nici măcar nu-i știu, ceea ce reprezintă un lucru înspăimântător. Să ai atâta putere”. Unul dintre primii distribuitori de muzică rock, Hal Ziegler scria în anii 50: „Îmi dau seama că această muzică prinde la tineri deoarece ritmul muzicii rimează cu marile ritmuri ale corpului uman. Știam asta și știam că nu este nimic ce s-ar putea face pentru a le sta împotrivă. Mai știam că vor duce acest ritm cu ei toată viața”.
Părinții nu ar trebui să ignore influența uriașă pe care muzica rock o are asupra copiilor lor. Sistemul de valori al unei persoane se formează în copilărie și adolescență.
Psihologii specializați în domeniul influenței muzicale asupra oamenilor sunt cu toții de acord când avertizează asupra muzicii rock. Reputatul psiholog John Kappas a demonstrat că oamenii „sunt cu adevărat receptivi la mesajele conștiente de pe un disc iar senzații ca excitarea și melancolia pot fi create printr-un exces muzical/senzorial… De fiecare dată când încarci mintea, persoana devine foarte susceptibilă. Vor accepta orice vei sugera în acel moment deoarece nu au niciun fel de apărare împotriva acestui lucru. Oamenii pot pleca de la concerte într-o stare de hiper-receptivitate… Muzica are o tendință de a eluda gândirea și a crea stări. În schimb, se strecoară mesajele.”
Doctorii sunt îngrijorați cu privire la influența negativă a rock n roll-ului asupra tinerilor. Cercetările recente au ajuns la concluzia că tinerii trebuie să realizeze devreme standarde de comportamente asemănătoare cu standardele adulților. În acest context, muzica – un stimul puternic în viața unei persoane tinere – a luat-o într-o direcție nefastă. Cuvintele unor cântece, saturate de conținut imoral și violent, intră într-un conflict deschis cu regulile morale ale generației mai vârstă în ceea ce privește comportamentul decent. Doctorii trebuie să ia în considerare importanța muzicii în viața tinerilor și să folosească pe post de indicatori ai sănătății mentale și emoționale gusturile lor muzicale.” (Elizabeth F. Brown and William Handee, “Adolescents and Their Music: Insight into the Health of Adolescents,” Journal of the American Medical Association, 22/29th Sept. 1989, page 1659).
În cartea sa „The Closing of the American Mind”, sociologul Allan Bloom și-a exprimat îngrijorarea cu privire la influența pe care muzica rock o are asupra copiilor, adolescenților și studenților. Bloom confirmă faptul că tinerii care au idei puerile despre sex, nu vor putea să se dezvolte normal. Dimpotrivă, muzica rock îi bombardează cu mesaje privitoare la sex și chiar la perversiuni, îndreptându-i înspre corupție sexuală. Ei preiau aceste tendințe când înțelegerea lor este încă precară. În opinia lui Bloom, muzica rock din cultura americană subminează autoritatea părinților când vine vorba de educația morală a copiilor.
Un specialist cu o vastă experiență în privința copiilor cu probleme confirmă acest diagnostic: „Influența muzicii rock apare continuu în ședințele pe care le am cu studenții. Mereu și mereu, i-am văzut cum își modelează acțiunile după comportamentul imoral al starurilor rock. Copiii își arătau valorile prin vocabularul folosit, prin titlurile cântecelor imprimate pe coperțile cărților, prin posterele atârnate pe pereții caselor, prin muzica pe care o ascultau în mașină, prin hainele pe care le purtau.”
Al Menconi, un specialist în muzica rock și în probleme educaționale, afirma: „Este trist că majoritatea copiilor „creștini” pe care îi întâlnesc se simt mai atașați de muzica pe care o ascultă decât de Iisus. Muzica este limbajul generației de astăzi… Credeam că înțeleg presiunea de grup până când am văzut-o la fiica mea de 12 ani, Ann. Presiunea pusă pe fată pentru a se conforma la stilul de viață Bon Jovi — Guns n’ Roses — Bobby Brown — Madonna — George Michael era incredibilă. Zi de zi, copiii își definesc identitatea prin asemuirea cu vedetele rock. Eroii lor le influențează valorile. Iar valorile influențează ceea ce ei sunt. Tinerii din ziua de astăzi nu ascultă muzică rock, o trăiesc. Este identitatea lor.”
O sursă foarte de informații documentate poate fi găsită într-o colecție de interviuri realizate de MTV cu liderii unor formații rock. Aici, stilurile de viață auto-distructive ale vedetelor rock pot fi observate în toată limpezimea – abuzul de narcotice, permisivitatea sexuală, alcoolismul, nihilismul, hedonismul, insubordonarea, anarhismul, înclinația spre ocultism. De pildă, pe 3 august 1991, membrii formației Motley Crew și-au recunoscut stilul de viață degradat, devenit normal pentru ei. Confruntați cu această stare animalică, și-au dat într-un final seama că nu au decât două alegeri la îndemână: fie să își schimbe viața, fie să se pregătească pentru moarte… Din nefericire, sunt prea puțini cei care înțeleg asta, în timp ce viețile auto-distructive ale vedetelor continuă să-i infecteze pe tineri.
Influența unor forme de muzic rock este atât de puternică încât multe state din SUA solicită ca toate discurile și casetele să aibă o notificare scrisă asupra conținutului periculos. Organizații precum National Parent Teacher’s Association, the American Academy of Pediatrics și US Surgeon General, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la influența negativă pe care o are acest tip de muzică asupra copiilor și adolescenților.
Legislația înaintată Camerei Reprezentanților ne oferă un rezumat util al acestor îngrijorări: „Anumite cântece și videoclipuri promovează o gândire și un comportament negative, susținând sau încurajând violența, vandalismul, violul, crima, abuzurile de droguri, suicidul, sacrificiile umane, degradarea femeilor, a copiilor și a vieții umane, bestialitatea, sadismul, masochismul și alte perversiuni.”
În principiu, indiferent cum se raportează cineva la muzica rock, nu se poate nega influența ei dominantă asupra comportamentului și viziunii despre lume a tinerilor. Rockul, prin muzica și spectacolele sale, este o predanie puternică absorbită cu nesaț de tineri.
Fragment din cartea „Rock Music. From a Christian Pointview”, accesibilă online.