Dacă mai multe femei tinere încep să-și dea seama că ar putea avea totul dacă nu ar aștepta să aibă totul în același timp, aceasta se datorează contribuțiilor unui număr de femei strălucite și inteligente, atente la sentimentele lor feminine mai profunde și la mințile lor. Printre acestea se numără economista Sylvia Ann Hewlett, jurnalista Maggie Gallagher, profesoara de psihologie Judith Kleinfeld, experta în politici publice, Lauren R. Noyes , cercetătoarea Christina Hoff Sommers și, acum autoarea, Carrie L. Lukas.
În vârstă de 32 de ani, căsătorită și mamă a unui copil, Lukas admite că turnura bună pe care a luat-o viață ei se datorează deciziilor bune pe care le-a luat în cei zece ani care s-au scurs după ce a absolvit Universitatea Princeton. În acea perioadă, filosofia lui Lukas s-a îndepărtat de vederile doctrinare pe care le avea în colegiu, ceea ce a făcut-o să ia alte decizii – mai bune – în viață.
Să nu ne facem iluzii, Lukas a făcut greșeli de-a lungul vieții sale. Conștientă însă, că mai multe greșeli (i.e. decizii proaste) ar fi avut un cost mult mai mare asupra vieții sale, Lukas a scris această carte. Scopul modest al lucrării: să le ofere tinerelor femei informații corecte pe care să le poată utiliza în a lua decizii mai bune în viață.
Lukas se concentrează pe trei domenii de relevanță decisivă pentru femei: efectele negative ale sexului la întâmplare; relația dintre vârstă și infertilitate; beneficiile pe termen lung ale căsătoriei pentru femei.
Să luăm, de pildă, sexul la întâmplare: bărbații par să fie capabili să facă sex la întâmplare fără consecințe imediate (o chestiune discutabilă, în opinia mea). Deoarece afirmă că nu există diferențe fundamentale între femei și bărbați, dogma feministă susține că femeile pot și ar trebui să se simtă libere a face sex la întâmplare, fără niciun fel de implicații.
Cam atât despre teorie. Iată care este realitatea. Cercetările arată că sexul la întâmplare este nesatisfăcător pentru majoritatea femeilor. Cele mai multe femei încearcă să îl evite. Motivele pentru nemulțumire diferă dar includ teama („ne vom mai vedea vreodată?”), sentimente de rușine („a însemnat oare ceva pentru el?”) și sentimentul de a fi fost „folosită”. Într-unul din studiile citate de Lukas, nouă din zece femei și-au exprimat regretul față de relațiile sexuale la întâmplare pe care le-au avut.
Pe lângă riscurile emoționale ale sexului la întâmplare, apar și pericolele pentru sănătate. Bolile cu transmitere sexuală nu sunt neutre față de sex. O femeie este de patru ori mai susceptibilă să contracteze gonoree și de opt ori mai susceptibilă să fie infectată cu HIV în urma unei singure întâlniri cu un partener infectat. Mai mult, femeile sunt mult mai predispuse să aibă parte de consecințe indelebile (infertilitate și cancer) în urma unei boli cu transmitere sexuală.
Și că tot veni vorba de infertilitate… Deoarece bărbații produc lichid seminal continuu de-a lungul vieții, ei pot procrea tot timpul. Prin comparație, femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea vreodată. Ele nu se regenerează – și îmbătrânesc. În decada a treia a vieții lor, femeile nu mai pot concepe un copil la fel de ușor ca la douăzeci de ani. Această posibilitatea se îngustează abrupt la 40 de ani. În chestiunile de fertilitate, ca în atâtea multe alte lucruri, realitatea arată – este – diferită pentru o femeie.
În ceea ce privește căsătoria, știm deja cu toții că bărbații au parte de beneficii – dar iată care este noutatea: de beneficii au parte și femeile. Precum bărbații însurați, femeile măritate au parte de o sănătate mentală mai bună și sunt mai fericite decât femeile singure, văduve, care trăiesc în concubinaj sau divorțate, potrivit cercetărilor amintite de Lukas. Alte studii relevă că femeile căsătorite se bucură de o sănătate mai bună și sunt mai stabile financiar. Și – surpriză! – nivelul activității sexuale este mai mare comparativ cu cel al femeilor care au parteneri dar nu sunt căsătorite.
Aceasta s-ar putea să explice alte cercetări pe care Lukas le descoperă. Multe femeie care au ales să divorțeze regretă. Ele ar fi dorit să mai acorde căsătoriei lor o altă șansă. Probabil ar fi trebuit. Cuplurile care rămân împreună după perioade dificile și probleme serioase, inclusiv infidelități, abuzuri verbale, neglijare emoțională și alcoolism, adesea se descriu, cinci ani mai târziu, ca fericite împreună. Potrivit acestor cupluri, cu timpul, multe dintre sursele de conflict și nefericire au dispărut.
Dacă Lukas are un singur sfat pentru tinerele femei acesta este: fiți înțelepte în deciziile voastre. Veți suporta consecințele. Dacă stau să mă gândesc, ea mai are și un alt sfat: puneți-vă la curent cu faptele, doamnelor – ceea ce reprezintă motivul pentru care Lukas a scris această carte. Este o contragreutate la dogma dominantă astăzi.