Este greu să fi trecut cu vederea incendiile din pădurile amazoniene din Brazilia. Milioane de oameni cer pe social media un răspuns imediat și, dată fiind cunoașterea insuficientă a istoricului zonei, nu e nicio surpriză că mai tot ceea ce se spune este fals.
O mulțime de vedete au atras atenția asupra problemei, majoritatea prin tweeturi, de la celebrități sportive până la actori faimoși. Când sunteți întrebați ce au în comun Madonna, Cristiano Ronaldo, Leonardo DiCaprio și Emmanuel Macron, probabil vă așteptați la ceva amuzant. În fapt, toți acești oameni au dat share unor poze cu incendii cu mult mai vechi decât cele de anul acesta. În cazul președintelui francez, fotografia postată de el a fost făcut de un om care a murit în anul 2003, adică are o vechime de cel puțin 16 ani. „Ne-a luat foc casa. La modul literal. Amazonul, plămânul planetei, care produce 20% din oxigenul lumii, a luat foc. Este o criză internațională. Membrilor G7, să ne întâlnim peste două zile să discutăm despre această urgență. #ActForTheAmazon”.
Până și Papa Francis s-a alăturat chemărilor de a proteja pădurea tropicală.
Având în vedere mesaje precum „Salvați Amazonul” sau „Urgență Amazon”, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să punem lucrurile în context. Știm că numărul incendiilor din Brazilia din acest an este mai mare decât cel de anul trecut, dar este cam la același nivel ca în 2016 și mai mic decât în 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2010 și 2012. Datele de la Institutul Național pentru Cercetarea Spațiului din Brazilia, o instituție care lucrează cu NASA, arată că 2019 este un an obișnuit.
În timp ce numărul focurilor din 2019 este, într-adevăr, cu 80% mai mare decât în 2018 – această cifră ați văzut-o peste tot probabil – este doar cu șapte procente peste media ultimilor 10 ani. Mai mult, majoritatea incendiilor din prezent au loc pe un pământ din Amazon deja defrișat.
De ce sunt oamenii preocupați?
Mitul că Amazonul este „plămânul planetei” cel „care produce 20% din oxigenul lumii” rămâne în continuare popular. În tweetul lui Emmanuel Macron de mai sus, președintele francez repetă aceeași lozincă. În fapt, ambele sunt false, și asta nu doar pentru că plămânii nu produc oxigen.
Dar desigur că aceste cifre vor fi în continuare auzite cât timp trebuie produse articole de presă, inclusiv cel de la Associated Press (care a trebuit să-l retracteze).
În fapt, aproape tot oxigenul respirabil al Pământului provine din oceane și este suficient încât să ne ajungă pentru câteva milioane de ani. Sunt multe motive pentru care te poți indigna de aceste incendii din Amazon, dar epuizarea rezervei de oxigen nu reprezintă un argument valid, scrie Snopes.
Așadar, nu, nu te vei sufoca din cauza incendiilor amazoniene.
Aroganța
Este nevoie doar de un minut ca oamenii să realizeze suficiența cu care judecăm, dintr-o perspectivă occidentală, situația forestieră din Brazilia. Suprafețe mari de pădure comparabile cu Amazonul nu există în Germania, Franța, Italia sau Statele Unite deoarece noi le-am transformat în pământ arabil și le-am utilizat pentru bunăstarea comunităților locale prin folosirea eficientă a pământului.
În Brazilia, 80% din pădurile amazoniene sunt protejate de defrișare și rămân neatinse. În același timp, trebuie să notăm că defrișările au scăzut cu 70% în ultimii ani și doar o porțiune din pământ poate fi folosită pentru agricultură.
A trece peste autoritățile braziliene în problema Amazonului, a răspândi panica despre nevoia unei „acțiuni imediate” prin dezinformarea publicului de către liderii unor țări care au mers cu defrișările mult mai departe decât a făcut-o vreodată Brazilia, este deja prea mult. Dorința de a preveni incendiile accidentale există. Totuși, felul în care a fost pusă problema în ultimele săptămâni îi va priva de prerogative pe liderii politici din America de Sud și de drepturi pe populația care îi votează.
A-i descrie pe cei aproape 30 de milioane de locuitori ai Amazonului ca pe niște sălbatici lacomi și egoiști care au nevoie de Leonardo DiCaprio pentru a-i educa în privința problemelor de mediu globale nu va face altceva decât să evoce amintirea colonialismului. Cuvântul este ales cu multă grijă: ecologiștii de azi s-au transformat într-o grupare de indivizi și țări bogate care le spune populațiilor cu venituri reduse că trebuie să rămână sărace de dragul siguranței internaționale a mediului (…)