Declinul moral

18/11/2019    |   de Walter Williams

Săptămâna trecută, procurorul general al SUA William Barr a afirmat în fața unei audiențe de la Facultatea de Drept a Universității Notre Dame că atacurile asupra libertății religioase au dus la un declin moral care se manifestă, în parte, prin creșterea numărului de sinucideri, boli mentale și dependență de droguri. Barr a mai spus că declinul nostru moral nu este întâmplător, ci o „distrugere programată”. Și anume „seculariștii și aliații lor au înrolat toate puterile comunicării în masă, ale culturii populare, ale industriei de entertainment și ale academiei pentru un asalt neîntrerupt asupra valorilor religioase și tradiționale.”

Procurorul general este infailibil în caracterizarea sa. Fie că ne place sau nu, trebuie să acceptăm că am devenit un popor imoral, care nu mai are altceva decât o pretenție de moralitate. Atacul stângii asupra religiei este doar o mică parte din vârful icebergului din declinul moral al nației. Veți spune: „Sunt acuzații grave, Williams. Mai bine ai veni cu niște dovezi!” O să încerc să răspund prin câteva întrebări.

Credeți că este moral și drept ca o persoană, pentru a-şi atinge propriile scopuri, să forțeze o altă persoană să facă ceva? Și dacă acea persoană nu se supune, credeți că ar trebui să fie folosită forța împotriva sa? Niciuna din întrebări nu este complexă și poate primi un răspuns fie că da, fie că nu. Din punctul meu de vedere, răspunsul este negativ în ambele cazuri. Pariez că aproape toți profesorii universitari, politicieni sau chiar miniștri nu ar putea da un răspuns simplu, „da” sau „nu”.

Dacă am pune un răspuns negativ în termeni de politici publice, atunci bugetul federal ar trebui să fie tăiat cu două treimi, dacă nu cu trei pătrimi. La urma urmei, majoritatea cheltuielilor federale constau în spolierea veniturilor unei părți din America, pentru a fi dată unei alte părți din America sub formă de subvenții agricole, salvarea firmelor de la faliment, ajutoare pentru educația superioară, tichete de masă și asistență socială. Aveți în vedere că Congresul nu are propriile resurse. În plus, nu există Moș Crăciun sau vreo zână care să dăruiască aceste resurse. Astfel, singura posibilitate prin care Congresul poate să-i dea unui american un dolar, este dacă îl obține prin coerciție și intimidare de la alt american.

Acțiunile Congresului ar trebui să jignească orice simț moral. Dacă ești un creștin sau evreu, ar trebui să fii împotriva ideii ca un american să trăiască pe seama altui american. Când Dumnezeu i-a dat lui Moise a opta poruncă – „să nu furi” – sunt convins că nu a intenționat să spună „să nu furi, cu excepția cazului în care ai majoritate în Congres”. Apropos, nu am adoptat această poziție pentru că eu nu cred că ar trebui să ne ajutăm semenii. Cred că ajutorarea celor în suferință prin metode voluntare este lăudabilă. Dar prin coerciție nu mai este același lucru.

Trebuie, de asemenea, să ne asumăm faptul că numai prin legi și reglementări nu putem avea o societate civilizată. Moralitatea este prima linie de apărare a societății împotriva comportamentelor necivilizate. Religia, una dintre căile de inculcare a moralității, se află sub atac în țara noastră de cel puțin jumătate de secol. De frica de a nu părea critici cu viziunea altora asupra vieții sau de a nu ne pune valorile noastre deasupra ale celorlalți, referințele morale absolute au fost abandonate ca principii conducătoare. Nu-i mai considerăm pe oameni răspunzători pentru comportamentul lor și acceptăm scuze.  Problemele morale menționate de Procurorul General William Barr în discursul său, plus crimele, anarhia și alte forme de comportament antisocial, vor continua până când nu ne vom recupera baza morală.

În anul 1798, John Adams, unul dintre cei mai importanți Părinți Fondatori și al doilea președinte al țării, a spus: „Constituția noastră a fost făurită doar pentru un popor moral și religios. Este în întregime nepotrivită pentru un alt tip de societate.” Mi-e teamă că un istoric care va scrie la câteva sute de ani după noi va observa că libertatea americanilor a fost o simplă curiozitate istorică, după care lucrurile s-au întors la starea lor naturală – abuzul arbitrar și controlul exercitat de către o elită puternică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *