Când te hotărăști să te căsătorești cu cineva, nu ar trebui să o faci așteptându-te ca acea persoană să te facă „fericit”. Poate că ceea ce spun sună nebunește. Intră în conflict cu tot ceea ne învață cultura noastră să așteptăm de la căsătorie. Dar așa stau lucrurile.
Am văzut mariaje distruse pentru o mulțime și o diversitate de motive: bani, dependențe și probleme de comunicare, printre altele.
Dar un alt motiv important în destrămarea căsătoriilor sunt așteptările prea mari pe care le au oamenii. Unii indivizi au speranțe nemărturisite că partenerii lor vor da de unii singuri un înțeles vieții lor și le vor umple golurile din ei. Că partenerii lor vor fi motivul principal al fericirii lor. Dar dacă privim cu atenție, aceasta este o formă de idolatrie care este nedreaptă față de celălalt. Când cineva intră într-o căsnicie cu această atitudine nerealistă, în cele din urmă va descoperi inevitabil că partenerul său nu este un zeu, că are defecte, că nu-l iubește întotdeauna așa cum ar vrea și drept urmare apare deziluzia.
Un nou studiu publicat în Revista de Psihologie Socială a examinat tocmai acest fenomen: „Cercetarea a analizat ipoteza după care cuplurile moderne au prea multe așteptări de la căsătorie – că le va satisface nevoile de intimitate, autonomie și prietenie, pentru a numi doar câteva.” Studiul a urmărit relațiile a 135 de cupluri din Tennessee de-a lungul a patru ani de la momentul căsătoriei și a descoperit următorul lucru: „Cheia succesului este de a cere suficient de mult de la căsătorie, dar nu prea mult după ce luna de miere a trecut.”
Cred că este o concluzie justă și aș adăuga următoarele: nu ar trebui să te căsătorești cu cineva în speranța că acela va fi principalul motiv al fericirii tale – este egoist și nu este drept față de persoana respectivă. Ar trebui să te căsătorești pentru că îl iubești, pentru că alegi liber să iubești și să faci sacrificii pentru el și pentru că tu crezi că asta este bine. Sentimentele de plăcere – ceea ce prea mulți oameni înțeleg prin „fericire” astăzi – sunt produse colaterale ale acestui bine, dar nu sunt în mod necesare cele pe care le poți comanda întotdeauna atunci când vrei.