Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

16/03/2020    |   de Ross Clark

Așadar vom muri cu toții sau se va fâsâi? În Napoli poliția patrulează pe străzi cu megafoane avertizând pe toată lumea să stea în casă. În Marea Britanie guvernul refuză să închidă școlile, să anuleze evenimentele sportive și să-i determine pe oameni să nu meargă în puburi. Ceva nu e în regulă: fie este o exagerare, fie este o reacție sub așteptări în ceea ce privește Covid-19. Ministrul Sănătății Matt Hancock nu a reușit să calmeze fricile oamenilor când a anunțat că guvernul lucrează la un scenariu catastrofal în care 80% din populație ia virusul și 500.000 de oameni mor din această cauză.

Nici oamenilor de știință nu le este cu mult mai ușor. În bolile care se dezvoltă rapid există în mod inevitabil o penurie de studii peer-reviewed care să-ți ofere o imagine adecvată. Dar din ceea ce avem până acum la dispoziție, iată cam ce se poate spune despre coronavirus Covid-19.

În primul rând, cât de mulți oameni vor muri? S-ar putea să fi auzit procentul de 3,4% anunțat săptămâna trecută. Această cifră a fost avansată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și a fost folosită ca o dovadă că boala este cu mult mai fatală decât se estimase inițial, când rata mortalității era situată între 1% și 2%. Ceea ce OMS nu reușea să explice era faptul că 3,4% reprezenta pur și simplu numărul cazurilor raportate împărțit la numărul morților, un indicator cunoscut drept Rata Globală a Cazurilor Fatale (CFR – case fatality rate). Ceea ce nu ia în calcul OMS este posibilitatea existenței unui număr mult mai mare de oameni care au fost infectați cu virusul și care nu au fost înregistrați, cel mai probabil din cauza faptului că simptomele lor au fost atât de blânde încât nu au căutat să se trateze.

Două studii au încercat să aproximeze câți oameni infectați vor muri din cauza bolii. O echipă de la Imperial College a observat rezultatele testelor de coronavirus efectuate asupra a 1000 de cetățeni care s-au întors din China în țările lor de origine și s-au folosit de asta pentru a estima cât este de extinsă subraportarea virusului în provincia Hubei. Ei au fost capabili să estimeze o Rată a Infecțiilor Fatale (IFR – Infection Fatality Rate) de 0,9% – cu o marjă de incertitudine situată între 0,37% și 2,9%.

Institutul pentru Modelări ale Bolilor, din statul Washington a efectuat același exercițiu și a obținut o cifră similară: un IFR de 0,94% cu o rată de incertitudine situată între 0,5% și 4%. Acest studiu a măsurat de asemenea o rată a mortalității foarte crescută pe măsură ce vârsta era mai înaintată.

Dar, de la bun început, cât de probabil este să iei boala? Este măcar probabil ca 80% dintre noi să o contractăm? Cel mai bun ghid pe care îl avem în privința abilității virusului de a se răspândi este un studiu efectuat de Shenzen Center for Disease Control împreună cu John Hopkins Bloomberg School of Public Health. Nu a fost încă recenzat, dar mulțumită importanței subiectului a fost prepublicat. Studiul a urmărit 1286 de oameni care au fost în contact apropiat cu cei suferinzi de coronavirus în Shenzen, un oraș apropiat de Hong Kong. Studiul a relevat că 14,9% dintre oamenii care au împărțit o cameră sau un apartament cu o persoană infectată au luat, la rândul lor, infecția. Dintre cei care au avut un contact apropiat cu o persoană infectată în afara casei, 9,6% au fost la rândul lor infectați. Totuși, pe unii oameni studiul nu i-a luat în calcul. Dacă erau incluși și acești oameni și se presupunea că ei nu au luat virusul, rata de infectare scădea la 11,2% pentru cei care împărțeau o casă cu bolnavul și 6,6% pentru cei care au avut contacte cu cei din afara casei. Potrivit cercetării, copiii aveau un risc ușor mai mic de a contracta virusul, dar nu cu mult. Cu toate acestea, simptomele pe care le manifestau erau cu mult mai puțin severe decât la adulți.

În fine, câți oameni sunt în realitate infectați cu Covid-19? OMS, care anunță zilnic situația infectaților a declarat marți, de pildă, că au fost confirmate 109.577 de cazuri la nivel global, o creștere cu 3.993 de cazuri față de ziua precedentă. Există 80.904 cazuri în China, 7382 în Coreea de Sud, 7375 în Italia șamd. Dar, din motivele amintite mai sus, cel mai probabil acesta este doar vârful icebergului, din moment ce mulți oameni care au luat boala au simptome atât de superficiale încât nu s-au dus la medic. Mulți, poate, chiar nu sunt conștienți că au boala. Este o altă discuție dacă ne putem încrede în informațiile furnizate de China și alte țări.

Dar două studii peer-reviewed au încercat să măsoare mărimea icebergului însuși. Au făcut acest lucru luând în calcul numărul oamenilor care au călătorit din provincia Hubei cu avionul iar apoi au răspândit boala în alte părți. Dacă, de pildă, este nevoie de 5000 de călători cu avionul între Wuhan și Bangkok pentru ca să apară un caz de Covid-19 în ultimul oraș, asta ne poate da un indiciu cu privire la numărul oamenilor din Wuhan care au boala. O echipă de la Universitatea din Austin, Texas, de pildă, a estimat că numărul oamenilor care, cel mai probabil, au fost infectați cu Covid-19 în Wuhan pe 22 ianuarie la 11.213. În aceeași zi, OMS a anunțat numărul cazurilor înregistrate în toată provincia Hubei la doar 270. Un studiu de la Universitatea din Hong Kong a produs o estimare a numărului de oameni infectați pe 25 ianuarie în Wuhan la 75.815 persoane. În aceeași zi, OMS a anunțat numărul cazurilor noi în toată China la doar 1297.

Acestea sunt dovezile pe care le avem până acum: o infecție care este probabil mai răspândită decât sugerează cifrele oficiale, dar cu toate acestea nici la fel de contagioasă, nici la fel de mortală pe cât de mult se tem mulți. Puteți decide de unii singuri cât de îngrijorați ar trebui să fiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *