Virolog decorat de guvernul german: Opriți carantina!

28/03/2020    |   de Tilo Gräser

Profesorul doctor Karin Mölling s-a născut în anul 1943 și este un virolog și un cercetător al SIDA recunoscut la nivel internațional. Până în anul 2009 a fost directorul institutului de virologie medicală de la Universitatea din Zurich. În anul 2007 a primit Swiss-Award, un premiu acordat personalităților elvețiene remarcabile. În anul 2018 a primul decorația Ordinul de Merit clasa 1 a Republicii Federale Germania.

Iată cele mai importante afirmații ale prof.  Mölling:

 • Cred că ceea se întâmplă acum se întâmplă mai mult sau mai puțin în fiecare iarnă. Acum doi ani a fost ceva notabil cu gripa. Testul pentru SARS-Corona 2 nu era pe atunci cunoscut. S-ar putea ca acest virus să fi jucat un rol. Nimeni nu știe.
 • Vi se spune în fiecare dimineață câți oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu vă spun câți oameni sunt afectați de gripă în această iarnă și câte morți a provocat… Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Așa că lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie.
 • Poate că nu ar trebui să ne agităm atât împotriva ideii ca tinerii să petreacă împreună și să se infecteze unul pe altul. Trebuie cumva să ne construim o imunitate. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă nu avem contacte unii cu alții? Tinerii duc infecția mult mai bine.
 • 20 de morți din nou, cât de îngrozitor! Știți când voi începe să mă panichez? Când vor fi 20.000. Abia atunci ne vom apropia de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, o gripă care a trecut complet neobservată.
 • Vă spun: nimeni nu a făcut asta în urmă cu doi ani. De unde a apărut acum nevoia asta? Este doar o imitație a ceea ce s-a întâmplat în China?
 • Aceasta este frica principală: boala este prezentată ca o boală îngrozitoare. În sine boala este ca o gripă într-o iarnă normală. Este chiar mai puțin agresivă în prima săptămână.
 • Oamenii din China tușesc. Se numește tuse de Beijing. Este o tuse care apare din cauza faptului că plămânii oamenilor sunt afectați de poluarea aerului.
 • Din câte știu, testele pentru SARS-Corona 2 nu au fost validate, nu au fost cu adevărat verificate.
 • Eu nu sunt un economist. Aud doar vocea oamenilor. Cu toții spun: faceți ceva! Vreau doar să previn carantina.
 • Am fost întrebată la televizor ce cred despre bătrânii care merg la plimbare. Pot spune doar atât: da, ar trebui să o facă. Aerul proaspăt este bun pentru că diluează. Toată lumea își poate imagina acest lucru. Al doilea lucru este că apare acțiunea benefică a soarelui. Lumina ultravioletă ucide virușii. Este bine pentru copiii care se joacă afară, care fac sport afară. Este bine afară! Este cel mai bine dacă am putea sta afară!
 • Sub nicio formă carantină!

Întrebare: Doamnă profesor Mölling sunteți un virolog reputat și premiat. Ați publicat o carte despre viruși. Cum vedeți situația prezentă legată de SARS-Corona 2? Cât de periculos este acest coronavirus?

Profesor Mölling: Acest virus a dus la o pandemie, ceea ce înseamnă că este foarte contagios și este prezent în multe țări. Dar virusul nu reprezintă o cauză a unei boli severe. Există o rudă a acestui virus, Mers-Corona, în cămile. 37% dintre cămilele infectate vor muri. Există de asemenea virusul Ebola: cei care sunt infectați au o probabilitate de 90% să moară. Aceste ordine de mărime nu își au locul aici! Numărul celor infectați și rata exactă a mortalității nu sunt în întregime cunoscute. Din această cauză rata mortalității fluctuează, dar este mică.

Cred că ceea se întâmplă acum se întâmplă mai mult sau mai puțin în fiecare iarnă. Acum doi ani a fost ceva notabil cu gripa. Testul pentru SARS-Corona 2 nu era pe atunci cunoscut. S-ar putea ca acest virus să fi jucat un rol. Nimeni nu știe. Acum avem un sezon de iarnă un pic întârziat. Gripa deja se duce iar SARS-Corona 2 este în ascensiune. Rata de contagiune este foarte mare. Dar, în opinia mea, boala nu este la fel de rea ca gripa. Când am luat gripă, am crezut că voi muri. Toți cei care au avut SARS-Corona 2 îmi spun că nu aceasta a fost experiența lor.

Întrebare: Ați pledat deja, în interviurile acordate, pentru punerea lucrurilor în context. V-ați referit de asemenea la cei aproximativ 25.000 de morți din Germania din timpul gripei din 2017/2018. Cum ar trebui să înțelegem acest lucru? Cum ar trebui să punem lucrurile în context?

Profesor Mölling: Cred că lucrurile sunt decupate în așa fel încât să se transmite o anumită panică. Vi se spune în fiecare dimineața câți oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu vă spun câți oameni sunt afectați de gripă în acea iarnă și câte morți a provocat… Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Așa că lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie. Iarna aceasta gripa nu a fost foarte dură, dar aproximativ 80.000 de oameni au fost infectați. Nu ni se prezintă deloc aceste numere. Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie.

În fiecare săptămână cineva moare în Berlin din cauza unor bacterii multirezistente. În toată Germania mor din aceeași cauză 35.000 de oameni anual. Lucrurile astea nu se spun deloc. Cred că am mai avut astfel de situații ca cea de acum de câteva ori iar măsurile sunt exagerate.

Î: Politicieni se referă la virologi precum profesorul Christian Drosten, de exemplu, când iau astfel de măsuri precum cele implementate acum, care restrâng puternic viața publică. Totuși, dumneavoastră nu considerați aceste măsuri ca fiind echilibrate. De ce?

Profesor Mölling: Exagerează! Domnul Drosten este un foarte bun om de știință. De asemenea, el știe datele mai bine decât alții. Iar el este cel care a conceput testul. Testul ne-a făcut să ne dă seama că oamenii nu au doar gripă, ci și un alt virus. Domnul Drosten nu ia decizii. El spune: acesta ar putea fi cazul sau nu ar putea fi cazul! Și evită predicțiile. Cel puțin în faza inițială el nu a fost de acord să se închidă urgent școlile. Mai târziu, a apărut în presă că el ar fi în favoarea acestei măsuri.  Există de asemenea opinii variate în rândul virologilor. Există printre ei agitatori ai gloatei, să-i trecem cu vederea pentru moment. Institutul Robert Koch împinge lucrurile un pic cam tare. Este o autoritate de sănătate și este structurat diferit decât în știință.

Miercuri l-am auzit pe domnul Wieler de la Institutul Robert Koch spunând că se așteaptă ca zece milioane de oameni să fie infectați. Trebuie să spun: infectații nu sunt nici pe departe cea mai mare problemă. Trebuie protejați bătrânii! Și marile focare de infecție! În caz de îndoială, virologia înseamnă izolare, protejare.  Asta facem la aeroporturi. Dar nu sunt de acord, precum unii dintre colegii mei, că trebuie să luăm aceleași măsuri în viața privată, în restaurante, în familie, în grădinițe și mai presus de toate la locurile de joacă.

Aș face o distincție importantă pentru cei bătrâni. Eu mă număr de asemenea printre cei bătrâni. Sunt de părere că poate nu ar trebui să ne agităm atât împotriva ideii ca tinerii să petreacă împreună și să se infecteze unul pe altul. Trebuie cumva să ne construim o imunitate. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă nu avem contacte unii cu alții? Tinerii duc infecția mult mai bine. Dar trebuie să-i protejăm pe bătrâni și să-i protejăm într-un fel în care poate fi analizat. Este oare normal ceea ce facem acum, să luptăm cu epidemia prin măsuri care aproape că paralizează întreaga economie mondială?

Întrebare: Înseamnă asta că grădinițele, școlile și restaurantele nu ar trebui închise, așa cum se întâmplă acum? Se vorbește acum de o carantină totală.

Profesor Mölling: Se va ajunge curând la asta. Suntem pregătiți pentru asta. Liderul din Bavaria, Soder, a afirmat deja acest lucru, joi. Cancelarul Merkel a lăsat de asemenea deschisă această posibilitate. A vorbit de un „simț al proporțiilor”. Un simț al proporțiilor este ceva diferit în opinia mea. Institutul Robert Koch furnizează cifrele. Apoi oamenii stau și ascultă: 20 de morți din nou, cât de îngrozitor! Știți când voi începe să mă panichez? Când vor fi 20.000. Abia atunci ne vom apropia de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, o gripă care a trecut complet neobservată.

Gripa din 2018 care a înregistrat 25.000 de morți nu a pus un moment pe gânduri presa. Spitalele au trebuit să se descurce cu un număr de 60.000 de pacienți suplimentari, care nu au reprezentat nici pentru clinici vreo problemă!

Întrebare: Dar acesta este unul din argumente. Politicienii spun: vrem să prevenim 20.000 de morți. Din acest motiv vrem să intervenim drastic în viața societății.

Profesor Mölling: Vă spun: nimeni nu a făcut asta în urmă cu doi ani. De unde a apărut acum nevoia asta? Este doar o imitație a ceea ce s-a întâmplat în China? Mă refer la ceea ce s-a petrecut în alte situații. Știu că oamenii îmi vor spune: gripa este diferită de această boală. Dar gripa este o boală foarte serioasă, să fim bine înțeleși. 25.000 de morți sunt foarte mulți și nu ne dorim acest lucru. Dar spitalele s-au descurcat. Iar acum noi ne temem că spitalele nu pot face față, că avem nevoie de mai multe ventilatoare, dar am concediat 4700 de asistente. Va fi destul de complicat deoarece producătorii nu le pot livra repede.

Vor să prelungească cât mai mult această stare. Toată speranța mea de a câștiga timp se bazează pe testele rapide de la Hoffmann-La Roche. Au cele mai rapide și bune teste. Am contribuit la dezvoltarea testului rapid  de gripă la Zurich și l-am testat pe pacienții mei. Când va veni acel test, panica se va dezamorsa rapid.

Dezvoltarea unui vaccin va dura cel puțin un an. Primul lucru de care avem nevoie este un test. Am fost cercetător al HIV și am fost implicat în astfel de lucruri. Testele rapide ajută enorm. Dacă toată lumea știe că există doar oameni neinfectați pe pământ sau în tren, atunci pot sta liniștit.

Aceasta este frica principală: boala este prezentată ca o boală îngrozitoare. În sine boala este ca o gripă într-o iarnă normală. Este chiar mai puțin agresivă în prima săptămână. Problema principală cu epidemia de Sars-Corona 2 este caracterul ei asimptomatic: oamenii nu își dau seama de ea și îi infectează pe alții.

Întrebare: Oamenii se referă mereu la exemplul Italiei, unde se spune că mortalitatea este cu mult mai mare decât media. Cum vedeți aceste lucruri?

Profesor Mölling: Ați prins bine lucrurile. Nu știm! Cifrele se presupune că sunt mai mari dar nu știm cu siguranță asta. Există doi viruși în Italia. Un ziarist de la publicația „La Repubblica” a făcut referire la viața de familie diferită din Italia, unde oamenii stau mult mai mult timp unii cu alții și în felul acesta se pot infecta unii pe alții mult mai ușor.
Poate că nici sistemul lor de sănătate nu este la fel de bine pus la punct ca al nostru. Nu știu. Lombardia este citată ca fiind una dintre cele mai rele zone industriale când vine vorba de poluarea aerului, poluare și alți parametrii. Am publicat articole despre poluarea aerului în China. În acele articole, există întotdeauna comparații între China și metroul new-yorkez și Lombardia.

Nimeni nu se întreabă: sunt cifrele eronate în Italia, sunt ei cu nouă zile înaintea noastră în epidemie? Cum știm, cât de mulți oameni sunt testați? De cât timp sunt testele la dispoziția autorităților? Te poți uita la aceste curbe de creștere și poți vedea unde ești. Suntem încă pe un trend crescător. Dar dacă numărul celor infectați este de 100 de ori mai mare, atunci rata mortalității este aceeași.

Întrebare: Cum vedeți situația din China, locul din care a pornit virusul și boala? China este dată acum ca un exemplu pentru cât de bine a fost rezolvată criza.

Profesor Mölling: Astfel de infecții, inclusiv gripa, vin adesea din China. Există anumite motive pentru care se întâmplă aceste lucruri. Virusul rezultă dintr-o combinație explozivă de viruși de la porci, păsări și animale. Nu este cazul acum, dar cu toate acestea noul virus vine din China deoarece virușii apar când avem o densitate a populației.

Ebola a rămas mereu în junglă până când a apărut mobilitatea: călătoriile, vasele, trenurile, călătoriile la piețele săptămânale și școlile. Apoi am descoperit dintr-odată Ebola în trei țări. De vină este mobilitatea. China trebuia să ia o măsură de Anul Nou, din moment ce sute de mii de oameni ar fi călătorit acolo. Era o problemă.
Există două rate ale infecțiilor: în Wuhan City este de 10 ori mai mare decât în împrejurimi. Există o diferență mare între oraș și rural. De ce? Din cauza densității populației, a poluării aerului, a densității din apartamente. În cazul Chinei, poluarea aerului nu este niciodată menționată, deoarece este produsă de industriile care există încă în oraș.

În urmă cu doi ani, când am fost la Beijing, severitatea poluării aerului depindea, de asemenea, de ora din zi și de vânt. Oamenii din China tușesc. Se numește tuse de Beijing. Este o tuse care apare din cauza faptului că plămânii oamenilor sunt afectați de poluarea aerului. Dar nu este o tuse produsă de viruși ci de particule de praf. Acesta este cu siguranță un factor, dar nu am citit despre el nicăieri. Dar am fost în China și am scris o lucrare despre asta.

Mai mult trebuie spus că sunt mii de oameni care trăiesc în zgârie nori iar aceștia sunt apropiați. Este ca un sat cu 10.000 de oameni care trăiesc într-un mic bloc. Dacă ies cu toții afară apare un risc de infecție. Dar în interior desigur că riscul de infecție este uriaș. Interioarele sunt mult mai contagioase decât aerul proaspăt de afară. Carantina în fapt poate avea un impact negativ. Nu ne putem compara cu China. Smog, densitatea populației și toate celelalte. Noi nu avem problemele acestea.

Întrebare: Așadar, carantina care este menționată din ce în ce mai des…

Profesor Mölling: Da, exact despre asta vorbesc. Este singurul lucru de care mă tem. Este greșit! Tocmai de asta m-am decis să vorbesc. Este singurul lucru pe care îl putem face pentru a băga la loc spiridușul în sticlă. Celelalte lucruri deja s-au produs, așa că de ce să mai mă preocup? Avem nevoie de aer și soare, aerul diluează virușii iar soarele cu razele ultraviolete îi ucide Dar nu carantină! Nu te infectezi pe străzi!

Altfel, sper că vor apărea testele rapide, deși sunt dificil de produs. Trebuie să treci printr-un proces de validare, să vezi dacă funcționează așa cum trebuie. Din câte știu, testele pentru SARS-Corona 2 nu au fost validate, nu au fost cu adevărat verificate. Chinezii chiar au ajustat testul. Este dificil de făcut.

Întrebare: Ați avertizat de asemenea asupra panici. Ce rol joacă media în asta?

Profesor Mölling: Cred că de vreo câțiva ani avem o situație nou. Nu așa au stat lucrurile cu SARS-Corona 1. Noutatea constă în felul în care tinerii iau unii de la alții informațiile. Asta a schimbat lumea. În acest moment toată lumea este educată virologic. Ceea ce e bine. E bine să te speli pe mâini și în viitor. A strănuta în cot este ceva ce am recomandat de acum zece ani. Toate astea sunt bune.

Dar faptul că cineva declară numărul morților și al celor infectați fără nicio referință, astăzi 16 morți, mâine alți 1000 de oameni infectați, produce frică. Ne sunt puse în față numere care înfricoșează. Dar nu sunt corelate cu alte numere, iar apoi taximetristul îmi spune că va muri dacă va trebui să-și închidă afacerea. Trebuie avut și asta în vedere. Eu nu sunt un economist. Aud doar vocea oamenilor. Cu toții spun: faceți ceva! Vreau doar să previn carantina.

Întrebare: Ce susțineți? Ce alternative aveți în vedere și ce pot face indivizii care nu vor să se alăture aceste campanii de panică?

Profesor Mölling: Am fost întrebată la televizor ce cred despre bătrânii care ies la plimbare. Pot spune doar: Da, trebuie să o facă. Aerul proaspăt este bun pentru că diluează: oricine își poate da seama de asta. În al doilea rând, este soarele. Razele ultraviolete ucid virușii. Este bine să se joace afară copii. Este bine să stea afară. Cel mai bine.

Ce mai rămâne de făcut este purtarea de măști. Virușii sunt mici și pot pătrunde în multe locuri. O mască de gură te protejează împotriva infecțiilor din stropi. De ce ar trebui să păstrezi o distanță de 1,5 metri. Doar din acest motiv.

Virusul de unul singur nu călătorește departe. Virusul stă pe stropi și pe salivă. Când mă duc la cumpărături, îmi pun eșarfa pe gură și nas, nu vorbesc prea mult, apoi mi-o dau jos – toată lumea ar trebui să facă asta. Este important să-i izolăm și să-i protejăm pe bătrâni. Apoi cât mai mult aer proaspăt și raze ultraviolete.  Mai mult, deschideți grădinițele și școlile în loc de a arunca familiile în haos. Școlile sunt cele mai bune locuri de a-i aduna și de unde afli cum se transmite lanțul infecțios. Poți controla asta și poți reacționa. Tinerii ies și mănâncă înghețată. Nu e bine. Trebuie să bea ceva fierbinte!

Dar sub nicio formă carantină! Oamenii trebuie să meargă la restaurante pe riscul propriu. Când vremea este frumoasă, nu poți ține oamenii blocați în case. Aud asta în familie: ce facem cu copiii când este vreme frumoasă? Poți face asta o săptămână, maxim două. De asemenea trebuie construită cumva imunitatea și doar prin contact poți face asta.

Întrebare: Ați scris o carte despre viruși ca fiind „superputerea vieții”. Este o putere foarte periculoasă, așa cum li se pare acum unora? Am citit recent thrillerul lui Richard Preston „Hot Zone” despre virusul Ebola. Ce sunt virușii, dacă ni-i puteți descrie pe scurt?

Profesor Mölling : Cartea este gândită altfel, nu este vorba despre mari pericole. Virușii fac parte din viața noastră, la fel ca microorganismele și bacteriile. Sunt de mai mult timp pe pământ decât noi. Virușii sunt atât de flexibili și adaptabili și atât de inovatori. Ne-au ajutat să fim ceea ce suntem. Există de la începuturile evoluției.

Ceea ce vedem acum este o evoluție pe ritm foarte rapid. Virușii sunt cele mai puternice și rapide evoluții din lumea. Sunt cea mai mare populație din lume. Numărul lor este mai mare decât al stelelor din cer sau al firelor de nisip. În principiu numărul mare al virușilor nu te face bolnav. Nu sunt decât vreo 250 de viruși care potențial te îmbolnăvesc. Boala este determinată de parametrii umani. Dacă vei închide oamenii în case, virusul nu va muri ci se va duce la căței și pisici. Întotdeauna găsește o cale de ieșire. Nu poți opri asta. Virusul nu va muri și nu va dispărea. Aceasta este estimarea mea.

Sunt virușii Zika. Există virusul febrei West Nile care se răspândește de la New York la San Francisco în cinci ani, de la o singură pasăre care a căzut moartă în New York. Virușii sunt atât de adaptabili și versatili.

Coronavirusul nu este cel mai rău, are un sistem de corecție ca oamenii, ceva de felul Tipp-Ex pentru genom. Virusul este atât de mare încât dacă s-ar schimba prea mult, s-ar autodistruge.

Virușii sunt aproape o specie, nu doar un tip. Vaccinarea nu va fi ușoară. Dar virușii ar putea fi de asemenea salvatorii noștri. Scriu în prezent o carte despre virușii care ucid bacteriile. Fac asta când se multiplică. Poate că astfel pot face o alianță cu noi pentru a lupta contra bacteriilor multirezistente. Aceasta va fi marea noastră provocare în viitor.

Interviu tradus de la https://www.rubikon.news/artikel/die-stimme-der-vernunft

 

48 Comments

 1. Dan spune:

  Sursa interviului!? E o părere interesantă însă miroase a fake news.

  • Saftica Stan spune:

   Impressionant!

  • NARCISA spune:

   PAROLE,PAROLEMPAROLE ! NU MAI CRED NEMTII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Wiltis spune:

    Dacă nu-i crezi pe nemți, ia de aici un american! E vorba de primul microbiolog din lume, care a clonat celule, ceea ce presupune cunoașterea perfectă a funcționării unei celule, cât și – inclusiv – a organismului uman.
    El acuză guvernul american de faptul că – cu bună știință – ține populația într-un stres permanent, ceea ce cauzează blocarea sistemului imunitar și îi face pe oameni victime sigure ale microbilor (bacterii, viruși și fungi)! Și mai spune că, de la dărâmarea turnurilor gemene, firmele farmaceutice și-au sporit profiturile cu câte 20% anual!!! Asta înseamnă o dublare a profiturilor la fiecare 5 ani!!!
    Numai că acest lucru nu se întâmplă doar în USA, ci și la nivel mondial… Astfel, drept urmare a popularizării masive a tot ce e negativ în lume (presa parcă doar rolul ăsta îl are), toți oamenii care SE LASĂ PRADĂ FRICII, ajungând la forma ei supremă, numită ‘PANICA, sunt victime sigure ale microbilor!!!
    Și mai spune un lucru, pe care toți medicii îl știu, și anume că TOȚI MICROBII SE AFLĂ ÎN NOI, dar ei NU SE POT ÎNMULȚI PERICULOS DE MULT, decât DACĂ SISTEMUL IMUNITAR NU FUNCȚIONEAZĂ! Iar lucrul ăsta, l-am învățat în liceu, în urmă cu peste 55 de ani, încât e imposibil să nu-l știe medicina de azi din întreaga lume… Numai că medicina are nevoie de… clienți, pentru a nu da faliment, că doar, după ’89, a devenit o afacere și la noi, după modelul celei de peste ocean… De aia lucrează mână în mână cu firmele farmaceutice! Fără ca medicii să trateze CAUZA BOLII, e nevoie mult mai multe medicamente, pentru a trata doar simptomele, ceea ce duce și la apariția unor complicații, care, la rândul lor au nevoie de și mai multe medicamente, nu-i așa? Iar medicii (unii) le prescriu cu o frenezie de nedescris, căci firmele farmaceutice îi recompensează regește, cum ar fi, prin concedii – all inclusiv – în zone exotice…
    Pentru unele afirmații de mai sus, mai jos e un material care spune mai multe. Iată un scurt citat:
    >> „Manipulând membrii influenți ai comunității medicale, lobby-urile
    industriei farmaceutice au modificat încet, încet normele anumitor
    valori biologice (colesterol, tensiune arterială etc) pentru a obține
    astfel creșterea numărului pacienților susceptibili a fi tratați”.
    Căci, conchide Winkler,
    „a-i face pe niște oameni perfect sănătoși să creadă că trebuie să
    se îngrijească pe viață, reprezintă pentru fabricanți o veritabilă rentă
    viageră”.<<
    https://drive.google.com/file/d/0BynCsdaWuMR_TmZlNjRTTk4tM2s/view?usp=sharing
    Aici e părerea unui medic de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr.Ştefan Odobleja“, din Craiova, despre faptul că se declară decedați de coronavirus, niște oameni care mor din alte cauze:
    https://www.facebook.com/wiltis.wiltis.1/posts/674343353333469.
    Am citit și un articol, în care se spunea că la Suceava a fost specificat într-un act de deces ca și cauzătot coronavirusul, dar rezultatul de la analize a venit după… 2 zile. Din păcate, nu mai dau de articol, pentru a-i da link-ul.
    Iată și o… BOMBĂ!
    O variană a coronavirusului, a fost creată în… SUA încă din 2009!!! De atunci, în același institut, au mai fost create încă 3 variante, ultima în 2016!!!
    1. https://patents.google.com/?inventor=Erica+Bickerton
    2. https://drive.google.com/open?id=1dQ7wgSV6TZdW-_ppwSRr6WdHLUtajqOh
    Dar iată și link-ul către videoul cu Bruce Lipton (subtitrat românește doar parțial):
    https://youtu.be/3YGKyJsH7fA.

   • Arpad spune:

    So what ?
    Doar nu sputnik își spune părerea !
    Ia mai bine din Spiegel, că și acolo s-a publicat ! Ia, tot cu multă sare !

  • Doru Vancea spune:

   sunt de acord cu D-na.. e o panica creata intentionat ca apoi sa s evanda in dusmanie vaccinurile ! Gripa a fost mult mai periculoasa si e si acum dar acum gripa e o noua forma de sanatate si nu conteaza E stupid ca intreaga presa mondiala s anumere zilnic si de cateva ori pe zi mortii.. Sunem &.5 miliarde si au murit cateva zeci sau sute mii e ceva firesc ! Nu va lasati influentati totul e creat artiificial desigur ne ferim prin igiena dar nu dosperam !

 2. Artemisa spune:

  Nu stiu deloc limba germana, dar la final inteleg corect despre jurnalist ca este corespondent Sputnik ?

   • Anca Matei spune:

    Sigur. In prima saptamana e mai lejera decat o gripa. inr a doua se moare. Doama virusolog uita sa spuna ca, daca gripa o putem trata cu antivirale obisnuite, daca ne putem vaccina, pentru covid19 nu avem aceasta posibilitate. Cand o sa o vad pe doamna virusolog expusa, contaminata zi supravietuind doar cu paracetamol, atunci o sa cred.

    • Galina spune:

     Brava, sunt de acord cu Dumneata.

    • Anghel spune:

     Nu m-am vaccinat antigripal niciodata.
     Sotia mea a lucrat la Institutul de Geriatrie. Majoritatea personalului nu se vaccina antigripal.
     N-am bagat de seama ca cei care întretin sau amplifica isteria sa compare procentul de decedati raportat la nr. îmbolnaviri pentru mai multe maladii, sa vada publicul cum e cu covid-19, cu gripa sezoniera din iarna asta (sa zicem în SUA), cât a fost la SARS s.a.m.d.

  • admin spune:

   Da, jurnalistul este și corespondent Sputnik, dar aceleași lucruri le-a spus viroloaga germană și în alte locuri, poate că nu la fel de explicit, iar aceleași lucruri le spun zeci de cercetători reputați mondial. „Sputnik” nu este decât o condiționare mentală, în aceste condiții, și mai ales când regimul Putin ia aceleași măsuri stupide, ba chiar mai draconice, decât statele occidentale.

 3. benjib spune:

  Nu e fakenews. Este stire adevarata venita de la Sputnik via Germania.
  https://www.rubikon.news/autoren/tilo-graser

 4. Iulian Manea spune:

  Frate Claudiu, e o mare încurajare pentru noi. Continua aceasta slujbă este bine venita mai ales în aceste momente.

 5. Magda spune:

  Se poate gasi articolul si in limba engleza?

 6. Alex spune:

  30,879 morti .
  29.03.2020 /06.05 am . Oare trebuie sa ma panichez?

 7. Daniel Alexandru spune:

  Acest interviu este luat de pe un site cunoscut a fi anti NATO si cu simpatii Ruse. A mai scos tot felul de teorii aiurea. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rubikon

  • Mihai spune:

   Conteaza persoana care spune lucrurile astea, sau site-ul/ ziarul care o citeaza?
   Persoana in cauza este un reputat virolog international si nu are treaba cu diversele site-uri pro cutare sau anti-cutare care o citeaza.

   Acelasi interviu apare si in Der Spiegel- vezi mai sus.

 8. Andrei spune:

  Inseamna ca toti medicii de top din componenta OMS sunt niste tampiti… O mizerie de articol

  • Iancu spune:

   Prietene, informeaza-te! In OMS nu exista medici de top! Sunt doar birocrati, unii dintre ei nici macar medici!

 9. Bubilul spune:

  Ce este SARS-Corona 2? Alt virus? De ce nu vorbește că toată lumea despre Covid-19? Zice că se îngrijorează la 20.000? pai sunt 26.700 azi. Poate articolul ei e de când tușeau 3 chinezi. Să-i ia interviu azi. Unde e tanti?

 10. Evi spune:

  Deschideți ochii. Ce nu este pe linia oms este obligatoriu fack sau propaganda rusa? Dar puțin mai gândiți. Sau ceea ce este f probabil, aveți nevoie de multa și diversa lectura. Lucrurile merg în direcția programata de mult timp

 11. Mihai spune:

  Se referă stric la Germania..dacă citești articolul in germana îți dai seama

 12. Silviu spune:

  Da o privire cu care as fi de acord, dacă vreun sistem sanitar (spitale) ar putea face fata la fluxul de oameni care vin atunci când răspândirea nu e controlata. La 1% decesele ar fi oarecum acceptabile, dar atunci când spitalele nu fac fata, rata mortalității creste (pare sa fie spre 5%, dar nu e clar, în Italia curent pare sa fie de 10%, dar multă lume se așteaptă sa existe multe cazuri care nu sunt încă depistate) și asta luând în calcul doar decesele direct corona, dar realitatea este ca atunci când nu mai fac fata spitalele, nu te mai pot trata nici pentru alte lucruri, care pot fi mortale.

  Statisticele cam spun următoarele: procentul de pacienți care are nevoie de spitalizare este de 20%, 5% sun cazuri grave și au nevoie de terapie intensiva, 1% au nevoie de respirație asistata. Mai suna ca gripa? 20% din infectați, considerând rata de răspândire și ca în mod normal poate sa infecteze majoritatea populației unei tari în decurs de 1-3 luni dacă nu ai carantina da o prognoza sumbra. Obs în cazul cel mai grav e posibil ca toți cei care au nevoie de spitalizare sa moara, dacă nu primesc spitalizare, dar pana acum pare sa fie „doar 5%”. (5 asta nu e coincidenta, pare sa fie dat chiar de numărul de cazuri care au nevoie de terapie intensiva) Ca perspectiva in România dacă toată populația se îmbolnăvește 5% înseamnă cam 1mil de oameni, 1 din 20.

  In 3 tari a pus deja spitalele în cap. China hai sa zicem nu prea au un sistem bun (deși nu știu, poate au), dar Italia și Spania? Francezii zic deja și ei ca se apropie de capacitatea maxima a spitalelor.

  In caz ca nu ati priceput, planul nu este sa oprim boala, nimeni nu prea crede ca putem face asta, dacă reușim foarte bine, dar nu pare plauzibil, se răspândește prea repede. Ca idee la chinezi iar au crescut numărul de cazuri noi la o suta de cazuri pe zi (o perioada au fost la aproape 0 cazuri noi pe zi). Cel mai probabil putem sa încetinim răspândirea suficient cât spitalele sa facă fata. Și așteptăm ori sa se imunizeze populația ori sa se găsească un tratament.

  Nu ma credeți pe cuvânt luați și citit numerele ca sunt publice și fiți atenți ce rata de răspândire are fără carantina. Fără carantina dacă azi ai 10 cazuri noi pe zi, săptămâna vitoare ai o suta pe zi noi și după 2 saptamani ai mii de cazuri pe zi, după sute de mii, după milioane. Datele pot fi citite de oricine care înțelege grafice și date, nu necesita cunoștințe avansate în virulogie, biologie sau medicina, doar vezi cum s-a comportat virusul ca răspândirea pana acum și aplici același tipar pentru ce o sa se întâmple.

  Un how-to și o analiza pe ce s-a întâmplat în China
  https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
  Traducerea în romana (parțială)

  https://www.profit.ro/perspective/infografice-coronavirus-si-distantarea-sociala-de-ce-trebuie-sa-actionam-acum-19299510?fbclid=IwAR2xe553W0AL5nNBCWkSYxKGChUIDzfPrDiVjCyVWZecUFRcTG_rg2GlRv8

  Si dupa ce citiți cele de mai sus citiți datele din lume

  https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

  Obs datele trebuie interpretate în context, de cum testează in tara respectiva, ce nu testează, dacă au teste etc. Și o sa vedeți ca numerele alea o sa înceapă sa vorbească singure, fără experti.

  Nu comparați cu Ebola, e alta discuție, într-o tara cu un sistem de spitale cât de cât poate fi oprita răspândirea lui, cu tot cu rata de mortalitate pe care o are.

  Dacă virusul asta avea mortalitatea pe care o are Ebola, nu vreau sa ma gandesc…

  • Mihai spune:

   Marea mea problema este urmatoarea: sa zicem, stam 3 luni in aceasta carantina si numarul de cazuri pe zi se reduce la ceva care sa tinda spre 0 (ca idee, eu nu cred ca China a avut pana acum vreodata 0 cazuri mai multe zile la rand, probabil datele sunt „adjustate” putin). Bun, dupa trei luni iesim iarasi afara, viata reintra in cursul ei firesc si se redeclanseaza epidemia. Ce facem atunci? Iar carantina?
   Un antidot poate sa intarzie pana la anul pe vremea asta sau chiar mai mult. Un an de astfel de carantina ar insemna colaps social si economic total; din moment ce toate tarile depind de un lant de aprovizionare inclusiv pentru nevoile elementare de hrana si medicamente (!!!), atunci ce facem?

   Intrebarea care se pune, doarece si eu cred ca virusul constituie o problema reala, nu este daca sa renuntam la orice masuri si sa lasam totul sa scape de sub control, ci daca nu cumva exista solutii mai bune prin care sa limitam impactul asupra vietii sociale- spre exemplu masuri care sa se concentreze mai ales pe categoria de populatie cu un grad mare de risc: batrani, bolnavi de alte boli, cei cu sistemul de sanatate in pericol etc.? O sa-mi ziceti ca au murit si tineri, poate. Bine, numarul este foarte mic si la nici o boala din asta nu poate fi fix 0.

   Este o intrebare pe care o pun. Problema mea cea mai mare este ca nu exista nici macar dezabatere publica pe tema asta, iar mass-media isterica de la noi duce campanie de linsare impotriva oricui macar ar indrazni sa ridice problema.

 13. Mirela spune:

  Multumim pentru articol. Mie mi se pare corect ceea ce spune, este punctul de vedere al unui profesionist, care nu este acceptat de marea parte a distinsilor cititori – poate – din prea multa spaima fata de tot ceea ce ni se transmite in fiecare zi. Eu, in permanenta cer statistici clare cu ajutorul carora sa pot face o comparatie corecta…in zona mea am vazut tineri cu copii mici la joaca pe strazi laturalnice – era soare – veselie si nicio urma de panica. La Depozitul Crucii Rosii din Averescu sunt 2 persoane in varsta care intra in curtea acestei instituii in fiecare zi si hranesc un catelus si sunt foarte fericiti sa ‘misune’ si nu au nicio urma de teama, din contra sunt fericiti ca au un sistem imunitar puternic si sunt in permanenta veseli si nu se tem de zvonuri. Oamenii mor, dar cauzele sunt ascunse. NU cred ca ceea ce se intampla acum nu este organizat, ci, este planificat. Economic vom suferi enorm daca se continua CARANTINA. Vom vedea cand vor fi extrem de multi someri, vor mai fi preocupati de viata?
  Toata lupta este cu tenta economica, si la nivel mondial ne astapta ‘surprize extrem de neplacute”.

 14. Vio spune:

  Adica o intreaga planeta este in alerta si atatia morti,atitia infectati, virusul acesta se raspandeste fulgerator si apare acest neica nimeni si spune ca nu trebuie sa ne panicam? De fapt intotdeauna trebuie sa se gaseste o sumedenie de retarzi care sa comenteze. Nu sunteti sa sanatosi.Sau probabil in sinea lui omu crede ca o avea dreptate.Va zic doar urmatorul lucru: ce te faci daca te imbolnavesti,te arunca intr-un spital unde se stie sigur care e situatia si dai in primire.Va sugerez sa ascultati de autoritati,sa va luati masurile care considerati ca sunt cele mai bune, nu sa ascultati la toti mucosii

  • Cătălin Borcea spune:

   Lasă sa vezi cum va fi când ne vom manca unii pe alții, pe străzi, din cauza colapsului economic. Virusul va fi o amintire plăcută atunci 🙁

  • Teodora spune:

   e mai usor sa ramai in spiritul de turma, decat sa deschizi ochii. nu iti trebuie prea multa gandire.

 15. Dan spune:

  Bravo
  E simplu Romania 20 milioane locuitori
  Sa luam o cifra aproximativa 60 de decese
  imprtim la 20
  la 1 milion de locuitori 3 decese

 16. VILIGA spune:

  „Știți când voi începe să mă panichez? Când vor fi 20.000. Abia atunci ne vom apropia de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, o gripă care a trecut complet neobservată.”

  COVID-19 Coronavirus Pandemic ( World count )
  Last updated: April 08, 2020, 14:55
  Coronavirus Cases: 1,478,537.
  Deaths: 86,840. !!! DECI, ESTE CEVA SERIOS.
  Recovered: 326,382.
  Last updated: April 03, 2020, 08:49
  Coronavirus Cases: 1,018,920.
  Deaths: 53,292.
  Recovered: 213,525.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *