Profesor de la Stanford: Opriți panica și carantina!

07/05/2020    |   de Scott Atlas

Tragedia pandemiei Covid-19 pare să fi intrat în faza de retragere. Liderii trebuie acum să se uite pe date pentru a vedea ceea ce s-a întâmplat deja, mai degrabă decât să pună accentul pe proiecții ipotetice; să combine dovezile empiricce cu principiile fundamentale ale biologiei stabilite de zeci de ani și să se gândească înțelept cum să repună țara în funcțiune.

Există cinci fapte trecute cu vederea de cei care cer o continuare a carantinei.

Faptul 1: Majoritatea covârșitoare a oamenilor nu prezintă niciun risc semnificativ de a muri din cauza Covid-19.

Recentul studiu realizat de Stanford University arată că rata mortalității la cei infectați este cel mai probabil între 0.1 – 0,2%, un risc cu mult mai mic decât a estimat Organizația Mondială a Sănătății, care previzionat o valoare de 20 până la 30 de ori mai mare și care a stat la baza politicilor de izolare.

În New York, epicentrul pandemiei din SUA, unde s-au înregistrat o treime dintre decesele americanilor, rata mortalității pentru cei cu vârste între 18-45 de ani este de 0,01% sau 10 oameni dintr-o populație de 100.000. Pe de altă parte, cei cu vârste de peste 75 de ani au o probabilitate de 80 de ori mai mare de a muri. Pentru cei sub 18 ani, rata este 0.

Dintre toate cazurile fatale din statul New York, 2/3 erau pacienți cu vârste de peste 70 de ani. Mai mult de 95% aveau peste 50 de ani. Iar 90% din cazurile fatale aveau o boală importantă. Dacă nu ai o boală cronică, șansele de a muri de coronavirus sunt mici, indiferent de vârstă. Iar tinerii adulți și copiii cu sănătate normală aproape că nu prezintă niciun risc de a face o formă gravă de Covid-19.

Faptul 2: A-i proteja pe bătrâni și cei cu risc elimină supraaglomerarea spitalelor.

Putem desprinde concluzii despre spitalizare din experiența New Yorkului, acolo unde au fost 34.600 de internări. Pentru cei sub 18 ani, spitalizarea provocată de virus a avut o rată de 0,01%, pentru cei între 18-44 de ani a fost de 0,1%. Chiar pentru cei cu vârste între 65-74 de ani, doar 1,7% au fost spitalizați. Despre cei 4.103 de pacienți confirmați cu simptome grave de Covid-19 astfel încât să necesite spitalizare, Dr. Leora Horwitz de la NYU Medical Center a conchis că „vârsta este de departe cel mai mare risc pentru spitalizare”. Chiar și rapoartele inițiale ale OMS au notat că 80% dintre toate cazurile sunt ușoare, iar studiile mai recente arată o rată de răspândire mai rapidă și o rată mai mică a formelor grave. Jumătate dintre cei testați nu au niciun fel de simptome. Marea majoritate a celor tineri și sănătoși nu au niciun fel de nevoie pentru ajutor medical în cazul în care devin infectați.

Faptul 3: Imunizarea populației este împiedicată de politicile de izolare totală, prelungind astfel problema.

Știm datorită cercetărilor efectuate de zeci de ani că infecția în sine le permite oamenilor să dezvolte un răspuns imun – anticorpi – astfel încât infecția este controlată prin „imunitatea de grup” a populației. În cazul acestui virus, știm că îngrijirea medicală nu este nici măcar necesară pentru marea majoritate a oamenilor infectați. Este o infecție atât de ușoară încât jumătate dintre cei infectați sunt asimptomatici, după cum au arătat informațiile de pe vasul Diamond Princess, iar apoi cele din Islanda și Italia. Acest aspect a fost astfel prezentat încât să ceară carantina în masă. În fapt, oamenii infectați fără simptome grave sunt un vehicul aflat imediat la dispoziție pentru a dobândi imunitatea de grup. Transmițând virusul către alte grupe cu risc mic care generează anticorpi, ei blochează rețeaua de transmisie către cei mai vulnerabili oameni, în cele din urmă sfârșind amenințarea. Continuând carantina totală blocăm dobândirea imunității.

Faptul 4: Oamenii mor din alte cauze pentru că nu au parte de servicii medicale din cauza unor proiecții ipotetice.

Sănătatea critică a milioane de americani este ignorată iar oamenii mor pentru a face loc „potențialilor” pacienți cu Covid-19 sau de frica de a nu răspândi boala. Majoritatea statelor și a spitalelor au întrerupt abrupt proceduri „non-esențiale” și operații. Asta a prevenit depistarea unor boli fatale, precum cancer, tumori și anevrisme cerebrale. Tratamentele pentru boli grave au fost de asemenea amânate. Pacienții cu cancer nu au mai făcut chimioterapie. Aproape 80% dintre operațiile pe creier au fost amânate. Mulți oameni mor iar alții se confruntă acum cu un handicap pe viață.

Faptul 5: Avem definit în mod clar o populație cu risc care poate fi protejată prin măsuri țintite.

Dovezile copleșitoare indică acum că există un grup clar definit – bătrânii cu cel puțin o boală cronică – care este mai probabil să facă o formă severă și să moară din cauza Covid-19. Având în vedere acest lucru, este de bun simț să țintești politici de izolare a acelui grup, inclusiv monitorizarea strictă a celor care interacționează cu ei. Îngrijitorii ar trebui protejați de cei infectați, dat fiind că deja trăiesc într-un mediu închis (…)

Să încetăm a mai subestima dovezile medicale în timp ce punem atât de mult preț nejustificat pe modele ipotetice. Faptele contează.

Articol tradus de la https://thehill.com/opinion/healthcare/494034-the-data-are-in-stop-the-panic-and-end-the-total-isolation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *