Ce se întâmplă în Germania?

08/05/2020    |   de Constantin Eckner

Angela Merkel a dezvăluit o nouă etapă din strategia Germaniei de luptă contra coronavirusului. Mare parte din ceea ce a spus se știa deja, dar nuanțele erau cele care făceau diferența. Două familii se pot întâlni acum fără probleme. Fotbalul, chiar dacă fără spectatori, se reîntoarce. Restaurantele și hotelurile se vor redeschide în următoarele săptămâni, iar cei din azilurile de bătrâni vor putea primi un vizitator. „Una peste alta, este o decizie echilibrată”, a afirmat Merkel, după întâlnirea dintre guvern și reprezentanții celor 16 state federale, acolo unde s-a decis următoarea fază.

În realitate, însă, Germania este martora unei schimbări de strategie majore în lupta contra crizei, deoarece Berlinul nu mai este pionul principal. În schimb, landurile au preluat controlul. În sistemul federal german, guvernele de land au fost mereu principalele artizane ale politicilor de carantină, dar până acum ele s-au aflat pe aceeași lungime de undă pe o mulțime de teme și de regulă au făcut ceea ce le-a fost sugerat de la Berlin. Asta până acum.

Noua abordare a devenit clară în weekend. Mai întâi, landul Saxonia-Anhalt a anunțat o relaxare a restricțiilor în privința contactelor sociale: cinci oameni în loc de doi se pot întâlni în public. La puțin timp după, Saxonia de Jos a declarat că industria alimentară își va redeschide porțile din nou în mai. Apoi guvernul din Mecklenburg-Pomerania de Vest a anunțat că oamenii care vor să meargă în vacanță pot veni la unul dintre resorturile sale de la Marea Baltică. În fine, a urmat Bavaria, care a anunțat propriul plan de a redeschide restaurantele și hotelurile.

Decizia oficială anunțată după întâlnirea de miercuri spune că guvernul federal și statele au „definit calea pas cu pas de a redeschide economia”, dar aceasta este doar retorică politică, din moment ce fiecare stat își face acum noi reguli pentru sine. „Observăm o mare diversitate de reglementări individuale specifice”, a afirmat Merkel.

Singura reglementare unde statele sunt mai mult sau mai puțin de acord privește restricțiile de contact social. Acestea rămân în vigoare până la 5 iunie, dar de acum încolo două familii se pot întâlni fără probleme. Statele vor avea de asemenea independență când vine vorba de redeschiderea restaurantelor, barurilor, hotelurilor, universităților, centrele de îngrijire, teatrelor, sălilor de gimnastică, cazinourilor, cinematografelor, bordelurilor, dacă respectă un protocol de igienă general.

Există o singură pârghie de care se mai poate agăța guvernul federal, ceea ce premierul Bavariei a numit „frâna de urgență”. Toți pașii spre redeschidere pică din nou sub incidența guvernului federal dacă numărul infecțiilor nu crește rapid din nou. Dacă 50 din 100.000 de locuitori ai unui district regional sau oraș sunt testați pozitiv în șapte zile, restricțiile vechi se aplică din nou, fie că statelor federale le convine sau nu.

Motivul pentru această limită specifică este acela că oamenii de știință consideră că răspândirea virusului a fost posibilă în Germania și Europa deoarece virusul s-a răspândit la evenimente cu public. Dacă un oraș devine din nou epicentrul infecției va fi închis din nou. Marea problemă cu această abordare este aceea că de regulă durează cam o săptămână până când este detectată infecția la sute de oameni.

În prezent, doar trei landuri din Germania au depășit linia imaginară a celor 50 de infectați la suta de mii . Merkel a menționat la conferința de presă că un land ar putea fi subiectul unor reglementări mai dure în funcție de numerele comunicate.

În general, Germania se poate declara fericită că a putut să depășească prima fază a pandemiei. Totuși soarta țării și a poveștii sale de succes rezidă acum în mâinile celor 16 guverne de land. Vom vedea măsuri care diferă de la o regiune la alta, a spus premierul landului Hamburg, Peter Tschentscher. Pentru unii, aceasta este frumusețea federalismului constituțional.

2 Comments

  1. Goethe spune:

    I do not fear that Germany will not be united; our excellent streets and future railroads will do their own. Germany is united in her patriotism and opposition to external enemies. She is united, because the German Taler and Groschen have the same value throughout the entire Empire, and because my suitcase can pass through all thirty-six states without being opened. It is united, because the municipal travel documents of a resident of Weimar are accepted everywhere on a par with the passports of the citizens of her mighty foreign neighbors. With regard to the German states, there is no longer any talk of domestic and foreign lands. Further, Germany is united in the areas of weights and measures, trade and migration, and a hundred similar things which I neither can nor wish to mention.

    One is mistaken, however, if one thinks that Germany’s unity should be expressed in the form of one large capital city, and that this great city might benefit the masses in the same way that it might benefit the development of a few outstanding individuals.

    What makes Germany great is her admirable popular culture, which has penetrated all parts of the Empire evenly. And is it not the many different princely residences from whence this culture springs and which are its bearers and curators? Just assume that for centuries only the two capitals of Vienna and Berlin had existed in Germany or even only a single one. Then I wonder what would have happened to the German culture and the widespread prosperity that goes hand in hand with culture.

    Think about cities such as Dresden, Munich, Stuttgart, Kassel, Braunschweig, Hanover, and similar ones; think about the energy that these cities represent; think about the effect they have on neighboring provinces, and ask yourself, if all of this would exist if such cities had not been the residences of princes for a long time.

    Frankfurt, Bremen, Hamburg, Luebeck are large and brilliant, and their impact on the prosperity of Germany is incalculable. Yet, would they remain what they are if they were to lose their independence and be incorporated as provincial cities into one great German Empire? I have reason to doubt this.

    https://mises.org/library/politics-johann-wolfgang-goethe

  2. mariusmioc spune:

    Relaxarea treptată este necesară doar politicienilor, ca să nu recunoască că au fost complet idioți impunînd restricțiile și că întreaga afacere covid e o manipulare.
    Președintele Tanzaniei a trimis la un laborator de testare pentru covid, fără ca laboratorul să știe, probe luate de la capră, oaie, iepure, ulei de motor, fructe (etichetîndu-le ca și cînd ar proveni de la oameni). Laboratorul a dat răspunsul că fructele și capra sînt infectate cu coronavirus.
    https://mariusmioc.wordpress.com/2020/05/09/presedintele-tanzaniei-testul-coronavirus-la-capra-si-fruct-a-iesit-pozitiv-video/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *