Cu mască, fără mască

18/05/2020    |   de Contra Mundum

„Noua normalitate” are drept simbol ubicuu masca aplicată riguros pe figură. Cine refuză să o poarte sau pur și simplu este neglijent, va fi obligat la plata unei amezi de 2500 de lei, adică salariul mediu pe economie. Ni se repetă constant că măștile salvează vieți și că prin purtarea lor îi protejăm pe cei din jur. În „noua normalitate” am devenit cu toții suspecți de purtători de viruși ucigași. Trecem acum peste faptul că apare o încălcare cam barbară a drepturilor și libertăților noastre fundamentale. Așa că ne concentrăm atenția pe argumentul științific, căci purtarea măștilor, ni se spune, are un fundament științific. Știința ne spune cum să interacționăm în siguranță cu cei din jurul nostru.

Însă la fel ca și în alte situații, nu ni se oferă decât niște afirmații făcute în numele științei, sau, în cel mai bun caz, doar o parte, foarte redusă, dintr-o dezbatere științifică, mult mai complexă și mai diversă decât ni se lasă vreodată a înțelege în media mainstream. Așadar, care este adevărul în privința măștilor? Funcționează ele, ne ajută cu ceva, îi ajută pe cei din jurul nostru, avem argumente copleșitoare pentru a le impune și  a trece cu șenilele peste libertatea oamenilor?

Să începem, deci, cu o cercetare academică, foarte recentă, din mai 2020, publicată sub auspiciile Agenției de Sănătate Publică a SUA („Center for Disease Control and Prevention”), intitulată „Măsuri nonfarmaceutice contra pandemiei în spațiile publice non-medicale”. Concluzia studiului este următoarea: „nu am găsit dovezi care să demonstreze că măștile de față sunt eficiente în reducerea transmisiei virusului confirmat în laborator, indiferent dacă măștile sunt purtate de persoana infectată sau de persoane din comunitatea mare pentru a reduce susceptibilitatea lor. ” Cu toate acestea și în pofida absenței dovezilor, Agenția de Sănătate Publică recomandă acum utilizarea măștilor.

O lucrare științifică publicată în anul 2017 în revista „Clinical Infectious Disease” având drept subiect eficacitatea măștilor purtate de medici și asistenți contra infecțiilor respiratorii a ajuns la concluzia că dovezile în favoarea purtării de mască „nu sunt relevante din punct de vedere statistic” deși autorii au grijă să observe că absența acestor dovezi ar putea fi determinată de lipsa unor studii mai amănunțite (?). Dar până la acele dovezi trebuie să admitem, alături de autorii studiului, că măștile nu funcționează contra infecțiilor respiratorii.

Denis Rancourt, care conduce o asociație civică nonguvernamentală din Canada, a făcut o trecere în revistă a literaturii științifice legate de această problemă, iar concluziile sale nu lasă loc de îndoieli: cea mai mare parte din studiile științifice dovedește că măștile nu sunt eficiente împotriva infecțiilor respiratorii. Mai mult, în cadrul aceluiași efort, Rancourt analizează lucrări academice din fizică și biologie care demonstrează de ce este puțin probabil ca măștile să funcționeze indiferent de forma și modelul lor.

Să vedem acum ce părere au unii epidemiologi, virusologi și cercetărori reputați cu privire la măști.

Potrivit profesorului emerit Sucharit Bhakdi, unul dintre cei mai citați oameni de știință germani, fost profesor de virusologie la cele mai importante universități germane, măștile purtate de populație sunt inutile, dar s-ar putea să aibă un efect dăunător pentru că pot colecta „bacterii”.

În opinia președintelui Asociației Medicale a Medicilor din Germania, profesorul Frank Ulrick Montgomery,  măsura de introducere a măștilor în transportul public și în magazinele din Germania este o greșeală. Mai mult, Montgomery a avertizat că măștile pot deveni un pericol atunci când nu sunt purtate cum trebuie.

Dr. Russell Blaylock, un neurochirurg american consacrat, profesor și autor a mai multor cărți, a avertizat într-un articol recent cu privire la pericolele asupra sănătății, rezultate din purtatul măștii. Conform lui Blaylock, masca, pe lângă multe alte neajunsuri, îl poate face pe un individ infectat cu un virus respirator să devină și mai bolnav prin mărirea cantității virale din căile respiratorii.

Desigur, nu trebuie să ai studii avansate de medicină pentru ști că o mască pe față înseamnă mai puțin oxigen.

Avertismentele acestor cercetători cu privire la pericolul purtării de mască pot lăsa impresia unei hiperbole. Asta însă până când citești o știre precum aceea referitoare la un șofer care a sucombat la volan din cauza faptului că a purtat prea mult timp masca. Iar acesta nu este în mod necesar cel mai evident neajuns. În Oklahoma City decizia administrației locale de a face obligatorie purtarea măștii s-a soldat cu mai multe incidente violente în urma cărora s-a luat decizia de a suspenda această măsură, ceea ce arată pe lângă alte lucruri și faptul că ingerințele se pot extinde doar atâta vreme cât oamenii le acceptă într-o formă sau alta.

În concluzie, dacă măștile nu au vreun efect benefic, ci mai mult pot avea consecințe dăunătoare pentru sănătatea celor care le poartă, care mai este rostul în a le purta? Cel mai probabil ele reprezintă un simbol al obedienței noastre voluntare în fața unor dictate militare, ascunse în spatele unei poleiale de știință. De asemenea, ele sădesc neîncrederea socială (vezi îndemnurile la turnătorie din partea autorităților pentru a-i denunța pe „rebelii” care nu se supun) și îi determină pe oameni să se complacă în rolul de milițieni care veghează la binele și sănătatea publică (cine nu o poartă este un „bioterorist” care ne poate infecta) șamd. Nu în ultimul rând, masca ne reamintește în fiecare clipă că statul sau diverse instituții globale (OMS) au devenit de facto proprietarii corpurilor noastre.

9 Comments

 1. utzu spune:

  Cineva, la un moment dat, va trebui să vă premieze pentru truda depusă spre folosul nostru în această perioadă. Până atunci, mulţumiri sincere!

 2. Mugabe spune:

  Noi am tot incercat sa va dam niste hinturi filantropice:

  https://web.archive.org/web/20200517225520/https://www.theguardian.com/world/2020/may/17/putin-johnson-bolsonaro-and-trump-men-too-macho-for-masks

  https://www.youtube.com/watch?v=cUmkVH1Gcls

  Dar stii cum e, bate constitutia romanului ca sa priceapa normala sasului, bozgorului si tatarului, vorba osama bin arabului…

  https://www.youtube.com/watch?v=GFNvcw12d08

  https://www.youtube.com/watch?v=lcr—og9V0

 3. I Buzau spune:

  Mulțumesc pentru articol. Zilele astea a apărut un articol cu un experiment (https://m.hotnews.ro/stire/24195603). Cum vedeți/ văd specialiștii în medicină acest experiment?

 4. I Buzau spune:

  Salutare din nou!
  Am intrat iarăși pe siteul dvs ca să citesc un eventual răspuns la ceea ce v-am întrebat mai sus.
  Aveți un răspuns cu privire la această problemă (dacă, vă citez: „Desigur, nu trebuie să ai studii avansate de medicină pentru ști că o mască pe față înseamnă mai puțin oxigen.”)? Cum se face că acel experiment a ieșit contrariul la ceea ce susțineți?

  • admin spune:

   Probabil că vă referiți la experimentul făcut public printre alții de Hotnews, nu? Experimentele trebuie verificate, trebuie întrunite anumite condiții, nu e suficient să ne anunțe ziarul că s-a realizat experimentul și s-a dovedit ce doream să se dovedească. Ceea ce nu înseamă că nu ar putea sta lucrurile astfel, doar că pare contraintuiv.
   Nu știm exact cum au stat lucrurile acolo, dar multe surse oficiale, printre care și OMS atrag atenția asupra purtării măștilor, ceea ce pare destul de intuitiv și repede înțeles de cine a pus pe față o mască. Mai jos sunt studii oficiale

   The WHO warns of various “side effects” such as difficulty breathing and skin rashes. https://www.who.int/publications/i/item/advice-on-the-use-of-masks-in-the-community-during-home-care-and-in-healthcare-settings-in-the-context-of-the-novel-coronavirus-(2019-ncov)-outbreak
   Tests conducted by the University Hospital of Leipzig have shown that face masks significantly reduce the resilience and performance of healthy persons. https://science.orf.at/stories/3201213/
   A German psychological study with about 1000 participants found “severe psychosocial consequences” due to the introduction of mandatory face masks in Germany. https://corona-transition.org/der-maskenzwang-ist-verantwortlich-fur-schwere-psychische-schaden-und-die
   The Hamburg Environmental Institute warned against the inhalation of chlorine compounds in polyester masks as well as problems in connection with disposal.
   The European rapid alert system RAPEX has already recalled 70 mask models because they did not meet EU quality standards and could lead to “serious risks”.
   In China, two boys who had to wear a mask during sports classes fainted and died.
   In the US, a car driver wearing an N95 (FFP2) mask fainted and died in an accident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autentificare

Ai uitat parola?

Creezi un cont?