Înapoi la școală? Nu, mulțumesc.

17/07/2020    |   de Kerry McDonald

Luna viitoare în mai multe state americane va începe anul academic 2020/2021 și există o presiune în creștere pentru a redeschide școlile. Florida, de pildă, este considerat acum a fi pe locul  întâi la nivel național în ceea ce privește infectările. Cu toate acestea, departamentul pentru educație al statului a dat luni un ordin executiv prin care le cerea tuturor școlilor să se deschidă în august și să ofere toată gama obișnuită de cursuri la care elevii trebuie să participe fizic.

Mulți părinți preferă să nu-și trimită copiii la școală alegând în loc de asta să-i educe acasă.

Din fericire, acest virus pare să-i lase neafectați pe cei mai mulți copii iar organizațiile medicale importante, precum Asociația Americană a Pediatrilor, au cerut școlilor să se redeschidă în această toamnă. Pentru unii părinți, teama de virus este motivul principal pentru care se gândesc să amâne întoarcerea copilului la școală, mai ales dacă el intră în contact cu alți indivizi care sunt în categoria cea mai vulnerabilă față de efectele cele mai rele ale Covid-19.

Dar pentru mulți părinți, nu virusul este cel care îi face să-i țină pe copii acasă, ci răspunsul față de virus.

În luna mai, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a emis recomandările pentru redeschiderea școlilor iar acestea includeau:

  • Distanțare socială strictă
  • Purtarea măștilor în permanență pentru toți elevii și profesorii
  • Audiență decalată
  • Controale medicale zilnice
  • Sala de sport și cantina închise
  • Accesul la locul de joacă restrâns și limitarea schimbului de jucării
  • Controale severe ale vizitatorilor la școală, inclusiv pentru părinți.

Inspectoratele școlare din țară au adoptat cu rapiditate rercomandările CDC și și-au făcut planurile de redeschidere după aceste indicații. O dată ce părinții se prind de cum va arăta noul an școlar, inclusiv cu posibilitatea ca școlile să fie închise din nou, ei vor încerca să caute alte opțiuni.

Pentru Rachel Cohen, o mamă din Florida, aceste planuri de distanțare socială și măsurile luate pentru combaterea virusului au făcut-o să se decidă în a-i educa acasă pe cei trei copii, de 13, 8 și 5 ani.

„Măștile obligatorii, ca și regulile și cerințele rigide și arbitrare referitoare la mișcarea și locul corpurilor lor, vor dezumaniza, izola și intimida elevii” a afirmat Cohen.

Ea lucrează acum pentru a extinde alternativele educaționale din zona în care trăiește prin creerea unei comunități de învățare pentru cei care își educă acasă copiii, printr-un accent bazat pe educația experiențială și pe interacțiunea cu natura. „Există destul interes pentru asta”, susținea ea.

Potrivit unui sondaj recent al USA Today/Ipsos, 60% dintre părinții intervievați au spus că probabil vor alege să-și țină acasă copiii în această toamnă, decât să-i trimită la școală, chiar dacă școlile se vor redeschide fizic. 30% dintre părinții intervievați au spus că este „foarte probabil” să-i țină acasă pe copii.

În timp ce unii părinți vor opta să facă școală online, multe state asistă la o explozie a numărului de părinți care își retrag copiii de la școală în favoarea educației acasă independente. De la o coastă la alta, și peste tot între, din ce în ce mai mulți părinți aleg să dea deoparte în acest an școala convențională, motivul principal fiind cerințele de distanțare socială împovărătoare.

Chiar așa, săptămâna trecută atât de mulți părinți au trimis informări către departamentul de educație din Carolina de Nord pentru a informa statul că intenționează să-și educe acasă copii încât siteul statului cu pricina s-a prăbușit.

Alți părinți aleg să întârzie înregistrarea copiilor lor, școlile din toată țara anunțând că anul acesta s-au înscris mai puțini copii de la grădiniță decât media obișnuită.

Birocrații școlari aleg să răspundă cu agresivitate și măsuri dure.

Îngrijorați de scăderea înscrierilor școlare și de faptul că părinții redobândesc controlul asupra educației copiilor, unele districte școlare încearcă să-i împiedice pe părinți de la a-i scoate pe copii din școli pentru a fi educați acasă.

În Anglia este și mai rău. Birocrații sunt atât de îngrijorați de părinții care refuză să-și trimită la școală încât au anunțat că-i vor amenda pe părinți.

Când oficialii școlari recurg la forță pentru a obține adeziunea, ar trebui ca asta să le trezească atenția părinților în a se uita la aspectul mai general al mediului în care învață copiii. Părinții au cel mai mare interes să se asigure de bunăstarea copilului, atât fizică cât și sentimental, iar interesul lor ar trebui respectat.

După câteva luni de învățat acasă copiii, părinții s-ar putea să nu mai fie atât de doritori să se plieze pe directivere birocratice și s-ar putea să se decidă pentru una din opțiunile educaționale individualizate. Forțați să-și educe acasă copiii în această primăvară, mulți părinți aleg acum voluntar și cu nerăbdarea această cale de educație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *