Știința ne spune: deschideți școlile!

08/09/2020    |   de Prof. Scott Atlas

Pentru a opri Covid-19, mulți guvernatori, primari și administratori de școală amenință că vor ține închise școlile în această toamnă, fără să ia în considerare răul mai mare pe care îl fac nedeschizându-le.

„Trebuie să ne asigurăm că vor fi în siguranță atât copiii cât și membrii familiei, profesorii, personalul…”, a afirmat primarul New York City Bill de Blasio. „Dacă dintr-un motiv oarecare nu suntem siguri de aceste lucruri, atunci ne putem rezuma pur și simplu la învățământul online.” Similar, sindicatele din învățământ insistă  că testarea, urmărirea (contact tracing) și distanțarea socială sunt esențiale dacă este ca școlile să se redeschidă în siguranță.

Ironia unui astfel de limbaj este că la școală copii sunt deja în siguranță. Centrul pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor (CDC) susține că dintre primele 68.998 de decese provocate de Covid-19, doar în cazul a 12 au fost copii cu vârsta sub 14 ani – adică mai puțin de 0,02%. Coronavirusul nu ucide nici adolescenți. La ultima numărătoare, decesele în rândul copiilor sub 18 ani, fără o boală preexistentă, numărau un singur caz; doar 10 dintre cele 16.469 de decese de coronavirus din New York City s-au înregistrat în rândul celor sub 18 ani. Este o rată a mortalității similară cu cea din Franța pentru cei sub 20 de ani, adică 0,001%, și cu cea din Spania.

Moartea chiar și a unui singur copil este tragică, fără îndoială. Cu toate acestea, trebuie să avem în minte că 600 de copii din SUA au murit din cauza gripei în sezonul 2017-2018, potrivit estimărilor CDC, în timp ce analiza CDC pentru decesele cauzate de Covid-19 numără 12 cazuri. Un studiu recent apărut al JAMA Pediatrics afirmă tranșant: „datele noastre arată că pentru copii există un risc mult mai mare de cazuri grave de gripă decât de Covid-19 .” Dacă protocolul pentru Covid-19 va deveni standardul în materie de sănătate publică, țara va trebui de acum să-și închidă în fiecare an școlile din noiembrie și până în aprilie pentru a se proteja împotriva gripei.

Cum rămâne cu noua amenințare asemănătoare bolii Kawasaki, scoasă în evidență la modul senzaționalist ca o consecință a Covid-19? În realitate, incidența bolii în sine este foarte rară, afectând doar 3000 până la 5000 de copii în SUA în fiecare an. La fel de important este că boala se tratează – şi până acum nu a fost privită ca un risc serios pentru care ar trebui închise școlile.

În timp ce atenția publică se concentrează pe cazurile rare și excepționale, învățământul se prăbușește vertiginos. În Boston, doar jumătate dintre elevi se prezintă la cursurile online indiferent de zi. 20% dintre ei nu s-au logat niciodată pe site-urile unde se țin cursurile.

Studenții din familii defavorizate suferă cel mai tare. Mulți duc lipsă de internet, tablete și alte instrumente. Nici nu au posibilitatea să-și aducă profesori acasă precum cei care au părinți bine educați și bogați. Robin Lake de la Centrul pentru Reinventarea Educației Publice susține „elevii de școală primară din districtele urbane s-ar putea să își fi pierdut 30% din abilitățile de citire.” (…)

Mai mult, copiilor le sunt interzise oportunități de dezvoltare socială și emoțională care rezultă din jocuri, exerciții, sport și socializare. Studiile indică deja că rata sinuciderilor în rândul tinerilor este în creștere. Mai sigură este pierderea de capital uman care durează o viață întreagă. În mod limpede închiderea școlilor nu este în beneficiul copiilor.

Cum rămâne cu adulții care intră în contact cu copiii la școală? Nimeni nu vrea să le pericliteze sănătatea, dar din fericire, riscul adulților la școală este mai mic decât cel de la magazine, farmacii și alte locuri esențiale. După cum s-a dovedit peste tot în lume, inclusiv în ElvețiaCanada, OlandaFranțeIslanda Marea BritanieAustralia și acum Irlanda, copiii transmit rareori, dacă transmit vreodată, boala la adulți, chiar și părinților lor. Mai mulți epidemiologi au denunțat recent  studiul apărut în aprilie care ajungea în mod eronat la concluzia că noul coronavirus este transmis la fel de bine de copii ca și de adulți. Autorul, virologul german Christian Drosten, a fost văzut mai înainte ca un fel de erou în lupta cu Covid-19, alimentând panica pentru închiderea școlilor.

Nu mai puțin important, Covid-19 țintește în primul rând bătrânii și cei care au probleme preexistente. Pentru cei cu vârsta sub 60 de ani, ratele de mortalitate sunt atât de joase încât sunt egale cu cele provocate de gripa sezonieră, potrivit datelor din Franța, Spania, Olanda și SUA. Cu siguranță, adulții cu riscuri mari, care se tem, ar trebui să-și ia măsuri de precauție și ar trebui să știe de acum cum să practice distanțarea socială pentru bine lor. Dar profesoratul este o ocupație de oameni mai tineri. Vârsta medie a profesorilor este de 41 de ani. Mai mult de 80% dintre profesori au sub 55 ani, vârstă la care majoritatea devin eligibili pentru pensie.

Dacă ziua de deschidere va veni, cum ar trebui să se deschidă școlile?

Din nefericire, a devenit rapid o idee convențională că elevii trebuie să meargă cu rândul la școală, să poarte mască, să sară pauzele, să stea departe unul de altul și să-și petreacă jumătate din timp în fața unui calculator – toate în numele distanțării sociale. Dar cum îi poți ține pe elevi la distanță de doi metri? Cum poți practica fonetica cu gura acoperită? Cum poți învăța dacă trebuie să te întorci acasă imediat ce te-ai așezat în bancă? Cum te poți dezvolta social și emoțional dacă trebuie să stai departe de prieteni în pauze? Cum pot preda profesorii cu măștile pe față?
Toate acestea sunt absurde, acum că știm că distanțarea socială și măștile pentru copii sunt complet inutile.

Niciodată nu i-au supus școlile pe copii la un mediu atât de nesănătos, inconfortabil, anti-educațional, așa că știința nu poate spune cu precizie răul pe care îl va produce. Dar știința ne spune că riscul Covid-19 este prea mic pentru ca să sacrificăm bunăstarea educațională, socială, emoțională și fizică – ca să nu spunem nimic de sănătatea – tinerilor noștri.

Articol tradus de la thehill.com.

Dacă te preocupă problema epidemiei de Covid19 iată trei articole importante pe care să le ai în vedere:

Scrioarea Prof. Sucharit Bhakdi către Cancelarul Angela Merkel

10 lucruri mai puțin știute despre Organizația Mondială a Sănătății

10 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Bill Gates

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *