Vaccinul Covid 19: speranță sau înșelătorie?

16/11/2020    |   de Swiss Policy Reasearch

Un vaccin sigur și eficient ar putea fi o armă foarte importană pentru a lupta și a termina pandemia de coronavirus. Pentru țările care au reușit să țină noul coronavirus sub control (e.g. Noua Zeelandă), vaccinarea în masă a populațiilor lor este probabil singura strategie posibilă de ieșire din criză

Pfizer și BioNTech au anunțat recent că vaccinul lor este „90% eficient”. Acest comunicat de presă simplu a crescut valoarea netă a fondatorului BioNTech și a celor doi investitori privați în companie cu 2 miliarde de dolari.

În realitate, pretenția de „90% eficiență” se bazează pe doar 94 de cazuri, iar informațiile științifice nici măcar nu au fost publicate încă. Mai mult, experții în vaccinuri au observaat încă dinainte că testele pentru vaccinul contra noului coronavirus sunt „programate să reușească”: se consideră că un vaccin are succes dacă reduce simptomele – chiar simptomele ușoare – nu dacă reduce infecțiile, transmisiile, spitalizările sau decesele.

Pe scurt, pretenția că este un vaccin „eficient în proporție de 90%” este, în acest moment, în primul rând PR. Vaccinul Pfizer-BioNTech, în special, este un vaccin foarte experimental, bazat pe tehnologia ARN-ului modificat (mRNA) și nanoparticule lipidice, al căror impact pe termen lung asupra sănătății rămâne în bună măsură necunoscut.

Din punct de vedere istorice, despre vaccinuri se spune că au fost un succes în pandemiile de gripă asiatică din 1957 și 1968, dar au fost un eșec (ineficient, inutile sau periculoase) în pandemiile de „gripă porcină” din 1976 și 2009. Rămâne de văzut ce efect vor avea vaccinurile contra coronavirusului.

Articole despre Covid-19

Context general:

Scrioarea Prof. Sucharit Bhakdi către Cancelarul Angela Merkel

10 lucruri mai puțin știute despre Organizația Mondială a Sănătății

10 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Bill Gates

Despre măști:

Ce s-ar întâmpla dacă chirurgii nu ar purta măști

O discuție academică despre măști

Știința contra măștilor

Despre teste:

Câte rezultate false dau testele Covid-19?

Ideea că guvernele pot controla virusul este un mit

Despre vaccin:

A ne vaccina sau a nu ne vaccina? Aceasta este întrebarea

Vaccinurile contra Covid-19 nu funcționează decât pentru cazurile ușoare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *