O echipă de cercetători de la Universitatea din Oslo au făcut o analiză asupra mortalității generale din Suedia din ultimii cinci ani (iulie/iulie)și au descoperit că abia dacă a crescut în intervalul 2019-2020 în pofida epidemiei de coronavirus din primăvară. Studiul a comparat Suedia, care nu a impus carantina, cu țara vecină, Norvegia, locul de origine al cercetătorilor.
„Studiul nostru arată că deși rata mortalității generată de Covid-19 a fost, în timpul epidemiei, de aproape 15 ori mai mare în Suedia decât în Norvegia, mortalitatea generală din Suedia nu a fost mai mare comparativ cu trei dintre ultimii patru ani. S-a observat o creștere în mortalitatea generală doar prin comparația cu anul precedent (2018/2019) deoarece atunci mortalitatea a fost mai scăzută decât în anii de dinainte. Mortalitatea în exces a provenit de la cei mai bătrâni de 70 de ani. Prin comparație, ratele de mortalitate au fost mai scăzute pentru toate grupele de vârstă din Norvegia și pentru cei din Suedia care aveau mai puțin de 70 de ani…
Studiul nostru demonstrează că mortalitatea generală a rămas în bună parte la fel în timpul epidemiei comparativ cu ultimii patru ani, atât în Norvegia cât și în Suedia, două țări care au avut abordări complet diferite față de epidemie. Mortalitatea în exces din cauza Covid-19 s-ar putea să fie în Suedia mai puțin accentuată decât s-a crezut înainte, iar transferurile de mortalitate ar putea explica o parte din aceste descoperiri.”
Una dintre cele mai semnificative descoperiri este aceea că rata mortalității pentru cei cu vârste de peste 80 de ani din Suedia abia dacă a crescut în 2019-2020 comparativ cu media ultimilor cinci ani, de la 201 la 204 oameni la suta de mii de locuitori, ceea ce înseamnă o rată de 1,01. În celelalte grupe de vârstă a fost similară sau mai jos.
O rată de 1,01 în rândul celor de peste 80 de ani! Cam asta este, prieteni, diferența dintre o țară care a rămas liberă și deschisă, cu doar câteva restricții în viața cotidiană. Într-un fel acesta este singurul număr care contează în toată această dezbatere. Nu este exact genul de statistică pentru care să pui la pământ o economie și să distrugi milioane de vieți și moduri de viață.
Studiul complet poate fi citit aici. News Medical a vorbit despre subiect aici.
Pentru cei care doresc să înțeleagă mai multe despre actuala criză, puteți găsi mai jos o serie de articole explicative scurte: