Obsesia pentru carantină distruge vieți

17/12/2020    |   de John Lee

După 2000 de ani, celebrele  cuvinte ale lui Hipocrate reprezintă în continuare cel mai bun sfat pentru doctori: „În primul rând, nu fă rău”

O dată cu introducerea carantinei la Londra, guvernul face un mare rău orașului, întregii economii naționale și afectează milioane de vieți.

Nimeni nu poate spune câți oameni își vor pierde slujbele, vor avea probleme psihice sau vor trebui să amâne,  până când va fi prea târziu, operații care le pot salva viața.

Tot ceea ce putem spune cu certitudine este că toate aceste lucruri se vor întâmpla unui număr nu mic de oameni. Răul produs de aceste noi restricții, ca de și cele precedente, va fi imens.

Cu toate acestea, guvernul pare indiferent la problemă, mânat de un nou puritanism care nu pune niciun fel de valoare pe viață umană. Tot ceea ce contează este o statistică pe graficul săptămânal al morților. Este o demență birocratică.

Nu trebuie să fii economist ca să știi că nu putem resuscita economia britanică dacă măcelărim afacerile și distrugem averea națională. Și nu trebuie să fii un conspiraționist ca să îți dai seama că guvernul nu ne oferă multe din informațiile  de care avem nevoie pentru a trage propriilor noastre concluzii cu privire la metodele alternative de a gestiona criza.

Cum altfel am putea explica faptul că această carantină nu ține cont de variațiile locale? Un district londonez are de opt ori mai multe infectări decât altul.

Nu cumva în acel cartier au fost efectuate de opt ori mai multe testări? Nu avem de unde să știm deoarece informațiile relevante au fost suprimate. Dar chiar și când faptele sunt publicate, precum se întâmplă pe siteul guvernului, nu poți să nu te gândești că guvernul a luat decizia conștientă de a le ignora.

De pildă, când ministrul sănătății a anunțat ieri noile restricții, nu a existat nicio mențiune a faptului că, potrivit statisticilor guvernamentale, numărul mediu al deceselor săptămânale provocate de Covid-19 în Londra, este la 10% din ce era la vârful crizei în aprilie.

De asemenea, ministrul nu a spus că internările în spitalele din Londra sunt la un sfert față de primăvară.

În loc să vorbească despre realitate, guvernul insistă în fiecare zi să ne spună doar câți oameni au murit după ce li s-a făcut testul Covid-19, sugerând că au fost uciși de virus.

Adevărul arată altfel: nu știm câți dintre acești oameni au murit de coronavirus, unde sau cât de bătrâni erau. Nu există niciun motiv pentru această secretomanie. Este ceva fără precedent în viața noastră publică de la Al Doilea Război Mondial încoace.

În război exista o logică a stării de urgență. Spionii germani puteau asculta. Astăzi,  există o obsesie în a ascunde faptele de noi, publicul general.

Ceea ce guvernul nu poate ascunde este faptul că isteria inițială legată de pandemie a fost irațională. Boala aceasta nu este gripa spaniolă și nici ciuma. Nu-i ucide fără discriminare pe cei tineri și pe bătrâni. În fapt, mulți tineri o vor avea fără să-și dea seama. Vor fi infectați, dar nu afectați.

Din acest motiv, vârsta medie a celor care mor infectați cu covid în Anglia este de 82 de ani și 4 luni, cu 14 luni mai mult decât speranța de viață medie din Marea Britanie.
Asta explică în bună parte de ce numărul total al deceselor din Londra în luna noiembrie este foarte asemănător cu media ultimilor cinci ani.

Așadar, este limpede că răspunsul corect în fața virusului este un sprijin țintit: ajutarea celor vulnerabili, nu distrugerea vieților tuturor, indiferent de vârstă și starea de sănătate.

În loc de asta trebuie să suportăm o obsesie dictatorială cu privire la distanțarea socială, deși Covid este un virus respirator care se răspândește prin aer. Uitați-vă la frunzele care zboară când bate vântul – așa fac particulele virale când trecem unul pe lângă altul.

Iar măștile, indiferent de model, nu oferă o barieră în calea virusului, după cum  a demonstrat singurul studiu controlat, efectuat în Danemarca, și care a descoperit doar o diferență infinitezimală. Odată ce respirăm virusul acesta scăpă.

Cu toate acestea, chiar dacă măștile și distanțarea socială nu au un mare efect, cel puțin nu distrug direct mii  de vieți. Dar asta va face în schimb carantina.

Consilierii guvernului trebuie că știu nenorocirea pe care o produc. Doar că nu au curajul să recunoască că merg din nou pe o politică falimentară medical și științific.

Dr. John Lee a fost profesor de patologoie la Hull York Medical School.

Pentru cei care doresc să înțeleagă mai multe despre actuala criză, puteți găsi mai jos o serie de articole explicative scurte:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *