S-au înmulțit furtunile puternice? Nu

05/07/2022    |   de Bjorn Lomborg

A venit anotimpul uraganelor în Oceanul Atlantic. Deja, în vara aceasta, uraganele Henri și Ida au provocat pagube și inundații, care au atras atenția ziarelor, în statele din Golf, în Sud-Est și în Atlanticul de Mijloc. Cu toate acestea, în pofida a ceea ce probabil ați auzit, uraganele din Atlantic nu au devenit mai frecvente. În fapt, frecvența uraganelor care ating continentul american este într-un ușor declin din 1900 și până astăzi.
Avioanele și sateliții au crescut substanțial posibilitatea ca oamenii de știință să monitorizeze furtunile. Asta face ca frecvența uraganelor care ating pământul – documentate serios chiar și în 1900 – să reprezintă o statistică mai adecvată decât numărul total de uragane care au loc Atlantic.

De asemenea, uraganele nu sunt mai puternice decât înainte. Frecvența uraganelor de nivel 3 sau mai sus care ating uscatul este de asemenea în scădere ușoară din 1900 și până astăzi. O lucrare științifică apărută în revista Nature arată că frecvența uraganelor puternice de care ați tot auzit atâtea „nu reprezintă o creștere la scara secolului, ci o revenire dintr-un minimum istoric înregistrat între 1960-1980”.

Imagini cu dezastrele provocate de furtuni puternice pot fi foarte mișcătoare, dar trebuie ținut cont că în ultimii 50 de ani s-a construit extrem de mult de-a lungul coastei americane. Mult mai mulți oameni trăiesc astăzi în calea acestor furtuni distructive decât în urmă cu zeci de ani.

O infrastructură mai bună, stimulată de avansul tehnologiei și de bunăstare, face mai multe pentru a proteja viețile și proprietățile oamenilor, decât reducerea emisiilor de carbon. Astăzi, pe tot cuprinsul globului pământesc, uraganele provoacă pagube estimate la 0,04% din produsul intern brut global.
Și chiar dacă luăm în calcul estimarea recentă a ONU conform căreia va crește proporția uraganelor puternice, distrugerile provocate de aceste furtuni sunt estimate de un studiu publicat în revista Nature să scadă până în 2100 la 0,02% din PIB-ul global, pe măsură ce economia mondială va deveni mai prosperă, iar infrastructura din ce în ce mai rezistentă.

A elimina schimbările climatice nu ar face decât să sporească prea puțin această tendință, adică ar atinge 0,01% din PIB-ul global în 2100.

Numărul uraganelor care au atins pământul american a scăzut – chiar și cele puternice. Cu sau fără tăierea emisiilor de carbon, lumea devine din ce în ce mai rezistentă la uragane.

Editura Contra Mundum a publicat Ghidul Incorect Politic despre Încălzirea Globală
Articolul de sus a apărut pe 3 septembrie 2021 în The Wall Street Journal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *