Ce ne facem cu toți tinerii care stau pe telefoane și care devin deprimați, anxioși… sau chiar mai rău?
Ei bine, există o jucărie veche pe care copiii au iubit-o dintotdeauna (literal). Îi ține ocupați cu orele și e mai atractivă chiar decât TikTok. Se numește „lumea”.
Dacă îi eliberăm pe copii din captivitatea petrecută în mașini, în orele de clasă, pe canapea, dacă le dăm un pic de timp liber și de joacă, vor avea o alternativă atractivă față de ecran. Dar fără șanse prea mari de a se juca cu prietenii din viața reală, nesupravegheați, atunci singurul loc unde se pot distra și comunica liber este în online.
E rău. Colegul și fondatorul asociației „Let Grow”, Jonathan Haidt a prezentat niște grafice înfiorătoare care arată cum problemele de sănătate mentală ale tinerilor și, urăsc să scriu acest lucru, numărul în creștere al sinuciderilor au explodat începând cu 2012 – anul în care smartphonurile au devenit omniprezente, chiar și în mâinile copiilor.
Singura cale prin care îi putem scoate pe copii din social media este de a veni cu o alternativă mult mai distractivă. Din fericire, exact asta sunt joaca și explorarea când… copiii ajung să le facă.
S-ar putea să pară că cei mici preferă lumea virtuală celei reale. Dar când un sondaj efectuat în 2010 de către IKEA i-a întrebat pe copii dacă preferă să se joace în online sau cu prietenii lor, 89% au spus că preferă să se joace cu prietenii. Și erau online când au răspuns! Joaca afară era activitatea lor favorită.
A se juca este ceea ce tinerele mamifere sunt preprogramate să facă. Deși sunt la rândul meu dependent de telefon, bineînțeles că nu am avut așa ceva când eram copil, ceea ce înseamnă că mare parte din timpul meu era într-adevăr liber – pentru a mă plimba cu bicicleta, a mă juca cu prietenii, a citi, a desena, a petrece timp în pădure. Clasic. Nu era atât de interesant – pentru alții, cu excepția mea. Pentru că fără să am în buzunar un aparat care să-mi măsoare popularitatea în online, dotat în plus cu jocuri și filme, trebuia să interacționez cu orice altceva se afla în lume: prieteni, distracție, natură, plictiseală.
Dar în ultimele două generații, timpul liber al copiilor și „mobilitatea independentă” (a merge de unii singuri) au scăzut. Lucrurile au început cu mult înainte de iPhone, doar că iPhoneul a grăbit totul, iar social media pare cea mai distructivă parte din toată această schimbare. Ce facem acum?
- Trebuie să începem să îi reobișnuim pe copii cu ieșitul afară și de unii singuri. Altfel, singura lume care le rămâne de explorat este cea din online. Ținându-i pe copii „safe” de străini, de trafic, de bullies, îi ținem „Un-safe” de neliniște, de depresie și de suicid.
- Ar trebui să popularizăm programe precum „așteaptă până în clasa a 8-a” prin care părinții pică de comun acord să aștepte până când copilul lor ajunge în această clasă pentru a le da un telefon.
- În ceea ce privește controlul guvernamental, nu mă opun introducerii unei legi pentru vârsta minimă la care copiii pot accesa social media, la fel cum nu mă opun unei astfel de legi pentru condusul mașinii sau achiziționării de țigări.
Sunt multe articole acum despre școli fancy și oameni influenți care limitează într-un fel sau altul timpul petrecut de copii pe social media – toată lumea fiind mulțumită, după o perioadă de ajustare.
Copiii sunt disperați să se joace și să fie împreună. Dacă singurul loc unde îi lăsăm să facă asta e în online, atunci se vor duce acolo.
Dați-le înapoi lumea reală – fără adulți care să-i supravegheze constant, să-i organizeze și să-i „ajute” – și s-ar putea să ai nevoie de o talangă ca să-i chemi la masă.
Să domnească libertatea!