Numărul tinerilor care merg la biserică e în creștere constantă

21/03/2023    |   de Annie Holmquist

Zilele trecute, o prietenă mi-a atras atenția asupra unui sondaj de opinie foarte interesant. Cercetarea a fost efectuată în anul 2022 și a avut drept obiect situația participării la biserică a americanilor înainte, în timpul și după pandemia de Covid.

Când vine vorba de religie, credință și biserică, pare că astăzi avem parte numai de vești proaste. Ni se spune că oamenii fără nicio afiliere religioasă sunt din ce în ce mai mulți, iar mulți par să nu mai găsească în viețile lor niciun fel de loc pentru Dumnezeu.

Dar sondajul Barna spune, din anumite puncte de vedere, o poveste mult mai încurajatoare, cel puțin în ceea ce privește participarea generației tinere la biserică. Înainte de pandemie, participarea săptămânală la biserică a celor din generațiile Boomer (cei născuți între 1946 și 1964), Millenial (cei născuți între 1981 și 1996) și Gen X (cei născuți între 1965 și 1980) oscila undeva între 20 și 25%. Participarea la biserică a cunoscut o ușoară creștere în 2020 în rândul tututor, după care a urmat o scădere în 2021, de-a lungul tuturor grupelor de vârstă.

Până acum, Bommers, adică cei în vârstă, nu și-au revenit din această cădere. Cu adevărat surprinzător este că Millenials și Gen X, adică cei mai tineri, merg din ce în ce mai mulți la biserică:

„Deși Millenials (și chiar după ei, Generația Z) sunt recunoscuți pentru interesul scăzut în religiozitate, datele arată că începând cu 2019, procentul Millenials care afirmă că merg la biserică a crescut de la 21% la 39%. În rândul Generației X, participarea a crescut cu opt puncte procentuale (de la 24% la 32%). În timp ce mai mulți Boomers au mers la biserică în 2020 (31% săptămânal), datele recente arată o scădere a participării (25% în 2022).”

Am fost destul de surprinsă de aceste date și, vă spun sincer, m-aș fi gândit că situația trebuia să fie exact pe dos – Boomers să meargă mai mult, iar cei din Generațiile X și Millenial să scadă. Dar în fapt la capitolul renunțare, Boomers conduc detașat, 22% spunând că au încetat să mai meargă cu totul la biserică, în timp ce alți 22% afirmă că urmăresc slujbele online.

Cum putem interpreta aceste cifre?

Pe de o parte este încurajator să vedem că tânăra generație merge în număr din ce în ce mai mare la biserică. Acest lucru pare să dea seama de un sentiment răspândit că lumea nu este chiar așa cum ar trebui – în fapt, ceva e îngrozitor de în neregulă – și e timpul să căutăm răspunsuri, să ne întoarcem către Dumnezeu și către comunitatea din jurul bisericii pentru a găsi rezolvări la probleme. E bine și reprezintă un pas uriaș în direcția cea bună.

Totuși, ceea ce este mai îngrijorător e pierderea credinței de către generația mai bătrână. Ei renunță și se retrag în loc să se lupte și să fie un exemplu și un stimulent pentru generația următoare.

În timp ce analizam acest lucru, s-a întâmplat să dau peste următorul din citat din cartea lui Richard Weaver, „Ideile au consecințe”:

„Păcatul egotismului ia întotdeauna forma retragerii. Când avantajul personal devine suprem, individul se retrage din comunitate. Nu mă refer la stat, cu aparatul său de coerciție, ci la comunitatea duhovnicească, în care oamenii sunt legați pe planul sentimentului și al compasiunii și unde, conștienți fiind de individualitatea lor, mențin o unitate care nu e întotdeauna comensurabilă cu unitatea lor externă.”

Mai departe, Weaver afirmă că această retragere „pulverizează societatea modernă” creând o plagă care afectează negativ relațiile noastre interpersonale, încurajând egoismul. „Iar acela care este conștient în principal doar de sine suferă în fapt o dereglare”, explică Weaver.

Dar biserica nu este pentru ego. Biserica are (și) rolul de a oferi o comunitate pentru oameni cu idei asemănătoare, o comunitatea care îl scoate pe individ din izolare, ridicându-l și încurajându-l, arătându-i calea spre adevăr.  Mai important, biserica îi redirecționează privirea de la sine către Dumnezeu, Acela prin a cărui dreptate, har și milă putem să mergem mai departe.

Să nu credeți că îi am în vedere aici doar pe cei din generația mai în vârstă. Cu toții suntem susceptibili de căderi de tipul aceleia în care ne spunem că nimeni, nici măcar Dumnezeu, nu dă doi bani pe problemele noastre.

Dar asta nu e decât o minciună de la diavol. Și putem alege să-l credem, retrăgându-ne din biserică și din comunitatea credincioșilor, sau putem respinge minciunile sale și să facem exact ceea ce el nu vrea să facem, adică, să mergem la biserică și să avem o legătură mai profundă cu Dumnezeu și cu ceilalți.

Sfatul meu? Nu credeți acea minciună. Alăturați-vă generațiilor Millenial și Gen X – indiferent de vârsta pe care o aveți – nu vă retrageți, ci alăturați-vă bisericii locale, fie din nou, fie pentru prima oară. E primul pas mic în a reclădi speranța și a îndrepta țara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *