De ce iubesc să-mi educ acasă copiii?

07/06/2023    |   de Heather Carson

Anul acesta va absolvi primul meu copil educat acasă. Pare că ieri îl învățam să citească, iar acum merge la facultate. În ultimii 14 ani m-am implicat complet în educația celor opt copii ai noștri, recent făcând lecții cu cinci deodată, într-o singură cameră. Uneori, părea mai degrabă că mă aflu în tranșee – copleșitor și haotic – dar după cum îmi demonstrează zilnic copiii mai mari, educația acasă e o cale minunată de a crește copii, a-i face adulți inteligenți, conectați, concentrați și fericiți.

Și statisticile dovedesc acest lucru deoarece homeschoolerii se descurcă mai bine decât copiii din școlile normale. De pildă, copiii educați acasă au adesea punctaje mai bune la testele standardizate cu 15-20 de puncte procentuale decât copiii din școlile publice. De asemenea, sunt mai bine poziționați social, emoțional și psihologic. Au parte de mai puține abuzuri și sunt mai toleranți politic. De ce?

Din prima zi de educație acasă, prioritatea mea fundamentală a fost relația cu copiii mei. Dacă apărea un conflict, trebuia să-l rezolv pentru a merge mai departe. Dacă nu avem răbdare – o obiecție auzită adesea când vine vorba de a-ți crește acasă copiii – atunci pica în sarcina mea să nu mă enervez când ne împotmoleam. În fiecare zi apăreau diferențe de opinii, de personalitate,  de stiluri de învățare; și trebuia să reușim să ne rezolvăm problemele pentru că altfel nu aveam cum să ne educăm copiii. Ne iubim iar la urma urmei suntem o familie.

Caracterul și educarea virtuților au fost de la bun început una din cele mai importante priorități în rutina noastră zilnică, atât pentru mine cât și pentru copii. Toate acestea contribuie la întărirea legăturii dintre noi. După cum spunea socrul meu, „relații sunt continuarea experiențelo împreună”. Pentru mine, relația cu copiii mei este la fel de importantă precum cititul, scrisul și aritmetica.

Unul din aspectele distractive într-o famile mare este diversitatea stilurilor de învățare și a intereselor pe care le au copii. Ce merge la unul, nu merge la altul, iar frumusețea homeschoolingului este că nu mă fixează într-un curriculum. Murray Rothbard afirma că „din moment ce fiecare persoană este un individ unic, e clar că cel mai bun tip de educația formală este acela care se potrivește fiecărui individ în parte. Copiii au interese, aptitudini și inteligențe diferite. Drept urmare, ritmul, varietatea, stilul și temporizarea cea mai bună, ca și materiile de studiat, vor diferi mult de la un copil la altul.”

Această intuiție ne-a dat aripi. Deși în general am abordat o curriculă clasică, ritmul în care am mers a fost determinat de interesul fiecărui copil. Rezultatul a fost o educație rotundă, ajustată individual și, ca să vorbim cinstit, mai distractivă și mai atractivă.

Am descoperit că un aspect fundamental al unei educații foarte bune este opțiunea de a încetini. Înțelegerea profundă a unui subiect nu poate fi în mod necesar măsurată de teste standardizate și de note. Când scopul principal îl reprezintă obținerea unor note mari, profunzimea cunoașterii suferă. Educația care nu se axează pe teste și note are libertatea de a pune accentul pe adevărata adâncime a cunoașterii și înțelegerii. Copiii mei au timp să stea și să se gândească la subiectele care îi interesează. Se pot duce să aprofundeze un subiect și să se întoarcă apoi cu întrebări cu privire la subiectul care îi preocupă.

Ca părinte și educator sunt la dispoziția lor toată ziua pentru a vorbi, a-i ghida și a fi martor la procesul lor de învățare. Ce privilegiu! E atât de atractiv să-ți vezi copii cum trec de la întrebări la înțelegerea unei idei, fără niciun fel de presiune de a-și arăta o înțelegere superficială doar ca să ia o notă mare.

Pe măsură ce se apropie de finalul educației acasă, pot vedea că dragostea de carte a devenit o parte profundă din identitatea lor. Știu cum să învețe și să-și urmeze interesele cu încrederea care provin din baza puternică și stabilă oferită de familie, credință și o curiozitate cultivată. Pun asta pe seama educației acasă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *