Începe să apară adevărul despre Maidan

22/02/2018

de Peter Hitchens

De câțiva ani am tot atras atenția că presupus minunata revoluție „Puterea Poporului” de la Kiev,

Supporters of the right wing party Pravyi Sector (Right Sector) protest in front of the Ukrainian Parliament in Kiev on March 28, 2014. Hundreds of Ukrainian far-right nationalists rallied outside the parliament building in Kiev Friday demanding the interior minister’s resignation, days after police shot dead one of their leaders. Elite police on Monday killed Oleksandr Muzytchko, the regional leader of Pravy Sektor (Right Sector), in a shootout that erupted during a raid to arrest him in the western city of Rivne. AFP PHOTO / GENYA SAVILOV

din februarie 2014, a fost de fapt un puci violent, cu sprijinul puterilor străine, în care au fost implicate anumite grupuri foarte dezgustătoare.

Am primit multe batjocuri și venin pentru asta.

Ei bine, aș vrea acum doar să atrag atenția cititorilor asupra unei scrisori apărute săptămâna aceasta în Times Literary Supplement (TLS), sub semnătura lui David Roman, un reporter de la Wall Street Journal. Scrisoarea poate fi citită parțial aici.  Începe ca un răspuns la o recenzie de carte publicată într-un număr anterior al TLS: „În calitate de corespondent la Kiev al Wall Street Journal, în momentul revoluției, sunt nevoit să corectez impresia lăsată de recenzia ei conform căreia un răspuns curajos al populației în fața unei represiuni armate a dus la victoria protestarilor. Dimpotrivă, în ultimele zile ale lui februarie, bătăuși cu arme – majoritatea, dacă nu toți, activiști înarmați din greu provenind din grupările de extremă dreapta și neo-naziste din vestul Ucrainei – au năvălit în piața Maidan, ucigând și capturând ofițeri de poliție și forțând mâna guvernului care, pe lângă faptul că nu se bucura de popularitate, era falimentar și izolat democratic.”

Pentru restul articolului trebuie să plătiți. Dar vă pot spune că merită banii atât articolul cât și excelenta revista.

Printre alte lucruri pe care le menționează este că SUA (care poate sau nu să livreze arme letale Ucrainei) a obținut pe nesimțite o bază permanentă la Ochakov, că demonstranții anti-Ianukovici (chipurile pro-democrație) erau „huligani” cu bannere Waffen-SS. De asemenea, autorul reconsideră rolul pe care UE și SUA l-au jucat în puci, și punctează că Ucraina încă se scaldă în corupție. Acesta este bineînțeles un fapt indiscutabil, întărit de expulzarea tragicomică din Ucraina a fostului președinte georgian Miheil Saakașvili.
Cei cu memoria bună își amintesc că domnul Saakașvili a fost foarte răsfățat de SUA și de guvernul post-Maidan susținut de NATO, fiindu-i acordată cetățenie ucraineană (între timp retrasă) și invitat de președintele Petro Poroșenko să se lupte cu corupția din Ucraina. Nu s-a terminat bine. Saakașvili a demisionat, spunând că a fost obstrucționat tocmai de guvernul care l-a angajat. Nu a fost singurul străin care a descoperit în cultura corupției din Ucraina o problemă mult prea mare pentru a putea fi rezolvată.

Dacă Maidan nu a fost despre stoparea corupție (și e clar că nu a fost), nici despre democrație (cum ar fi putut fi, din moment ce a răsturnat prin forță un guvern ales legitim și a îndepărtat președintele în funcție fără să respecte constituția ucraineană?) atunci despre ce a fost vorba?

Poate că acum încep să iasă la iveală.Între timp, îi îndemn pe cititorii mei să studieze multele mele articole pe subiect în care resping înțelepciunea convențională după care Maidanul din Kiev a fost o revoluție populară spontană, veselă, cu tineri idealiști iubitori de libertate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *