Petrecerile extravagante pentru copii

04/06/2018    |   de Annie Holmquist

În copilărie am mers la foarte multe zile de naștere. Erau îndelung așteptate și adesea includeau mâncărurile mele favorite, câteva jocuri simple și o mână de prieteni.  Deși erau în esență tematice, nu se mergea dincolo de câteva decorațiuni și idei pe care eu și familia mea le puteam face fără mare cheltuială.

După cum am observat, totuși, petrecerile din copilărie nu se comparau în niciun fel cu ceea ce este astăzi sărbătorirea unei zile de naștere. Jan Gordon, editorialist la „The Telegraph” a fost recent martorul unui astfel de eveniment. Petrecerea a fost dată în cinstea lui Edie, nepoțica de cinci ani a lui Gordon. Lista de invitați a cuprins nu cinci copii, ci 40.

„În afara faptului că erau două torturi (un unicorn roz, celălalt o navă spațială albastră) mai erau două castele gonflabile (cel cu zâne pentru fete, celălalt pentru băieți, după cum mi-a explicat Edie, care a refuzat să se conformeze conceptului de fluiditate a genului)”

Pe lângă somptuosul festin M&S, un pictor profesionist de fețe și pungi de hârtie pentru petrecere personalizate și eco-friendly, mama sărbătoritei a ales cel mai prietenos loc pentru copii din lume (cu excepția probabil a Disney World): ridicolul și fabulosul „One O’Clock Club” în inima sud-vestului.

Cei 40 și mai bine de invitați au avut parte de o petrecere senzațonală în acel loc, care conținea o peluză plină de căsuțe Wendy șic, vreo 20 de triciclete cu remorci și o cafenea miniaturală echipată complet.”

Petrecerea a fost comentată pe Instagam de mama lui Edie, care i-a mulțumit celui care a făcut posibilă petrecerea „pentru că m-a ajutat să arăt cool în fața mamelor de la școală”. Cuvintele sunt relevante deoarece arată  că aceste petreceri pentru zilele de naștere sunt uneori făcute pentru plăcerea adultului, nu a copilului.

Întrebarea este de ce? De ce noi ca adulți vrem pentru copilul nostru să aibă ce e mai bun din orice, nu doar ca petrecere de zi de naștere, dar și în alte chestiuni?

Unul din răspunsurile evidente este că adulții vor să iasă bine în fața prietenilor. La urma urmelor, trebuie să ții pasul cu familia Jones chiar și când vine vorba de petreceri de ziua de naștere.

Dar mă întreb dacă unul din motivele mai profunde nu ține de dorința noastră de a fi prieteni cu copiii noștri iar ei să ne placă.

Nu e vreun mare secret că societatea contemporană a ridicat tinerețea și vitalitatea la un nivel foarte înalt. Bătrânețea și înțelepciunea, venerate de-a lungul secolelor, s-au văzut detronate de statusul lor. Și din acest motiv a apărut, după cum a arătat Dr. Leonard Sax, o cultură a lipsei de respect, în care dorințele și poftele copiilor sunt supreme iar adulții sclavii lor umili, sau în cel mai bun caz un gând ulterior.

Dar o astfel de atitudine nu este sănătoasă nici pentru părinți, nici pentru copii. După cum explică mai departe Dr. Sax, copilul sănătos și bine adaptat este acela ai cărui părinți sunt autorități în viața sa, trasându-i reguli într-o manieră categorică dar iubitoare. Rezultatele sunt următoarele:

„Când părinții contează mai mult decât colegii, îi pot învăța pe copii binele și răul într-o modalitate plină de sens. Pot pune atașamentele din interiorul familiei deasupra celor față de colegii de aceiași vârstă. Pot dezvolta relații mai bune între copilul lor și alți adulți. Îl pot ajuta pe copil să aibă un simț al sinelui mai solid și mai autentic, bazat nu în câte likeuri primește pe Instagram sau Facebook ci în natura adevărată a copilului. Pot educa dorințele, transmițând o căutare spre lucrurile mai înalte și mai bune, în muzică, în arte și în propriul caracter.”

Dacă vrem să cultivăm respectul și recunoștința în copiii noștri, este îndoielnic că vom reuși acest lucru prin petreceri extravagante de ziua de naștere a copiilor.

Traducere din engleză de la intellectualtakeout.org

2 Comments

  1. diana volanin spune:

    petrecere pentru COPI ??? poate vreti sa spuneti COPII…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *