Medic de la Harvard: Coronavirusul nu este nici pe departe atât de periculos pe cât se pretinde

17/03/2020    |   de Rachel Sharp


Un medic reputat de la Harvard susține că noul virus corona nu este nici pe departe la fel e mortal pe cât se tem oamenii, pretinzând că rata cazurilor mortale este în fapt sub 1% – cu mult mai mică decât susține Organizația Mondială a Sănătății când avansează procente de 3,4%.

Dr Jeremy Samuel Faust, doctor la Brigham and Women’s Hospital din Boston și instructor la Harvard Medical School, afirmă că oamenii nu ar trebui să fie neliniștiți în legătură cu această epidemie și ar trebui să înceteze a mai fugi după provizii pentru a se auto-izola.

Analizele inițiale sugerau că 2-3% din oamenii care vor lua boala vor muri, o situație similară cu ceea ce s-a întâmplat în 1918 cu epidemia de gripă spaniolă care a decimat la nivel global 50 de milioane de oameni.

Organizația Mondială a Sănătății a reevaluat estimarea inițială în sus la 3,4%, în timp ce directorii de la Institutul Național al Sănătății și cei de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor au dat o rată a cazurilor fatale la 1%.

Totuși, Faust a afirmat că rata reală a cazurilor fatale (CFR) este în fapt mai mică decât aceste procente.

În opinia sa, dacă analizăm ceea ce s-a întâmplat pe vasul „Diamond Princess” avem o imagine mai bună a bolii decât statisticile globale, deoarece ne oferă un mediu controlat în care putem studia cum s-a răspândit boala.

„Un vas aflat în carantină reprezintă un laborator ideal – din nefericire pentru cei de acolo – pentru a studia virusul. Multe variabile altfel imposibil de controlat pot fi controlate”, a scris Faust.

Doctorul a atacat „numerele înfricoșătoare” avansate de autorități pentru a estima rata morților din cauza coronavirusului susținând nu doar că sunt contradictorii, ci și exagerează foarte mult riscul pe care îl prezintă virusul pentru populație.

„Știm că toți pasagerii cu excepția unui singur s-au urcat la bordul vasului fără să aibă virusul. Știm că pasagerii erau suficient de sănătoși încât să călătorească. Știm pe unde au umblat și la ce s-au expus.”

Aproximativ 705 pasageri dintr-un total de 3711 aflați pe vas au luat coronavirusul. Mai mult de jumătate dintre ei nu au avut niciun simptom de boală. Șase oameni de pe vas au murit, ceea ce înseamnă o rată de 0,85%, a spus Faust. Cu toate acestea, nici măcar unul dintre cei morți nu avea mai puțin de 70 de ani, ceea ce sugerează că rata este mult mai mică la oamenii mai tineri.

Potrivit lui Faust, analiza acestui vas nefericit, care a devenit un focar de infecție, ne oferă cifre mai realiste despre cât de fatală este această boală; „Datele de pe Diamond Princess ne arată o mortalitate de opt ori mai mică printre pacienții de peste 70 de ani și de trei ori mai mică printre pacienții de peste 80 de ani față de ceea ce s-a raportat inițial în China”.

El a adăugat: „Dar chiar și aceste procente de 1,1% și respectiv 4,9% sunt îngrijorătoare. Însă trebuie să mai ținem cont de un lucru: acești pacienți cel mai probabil au fost expuși în mod repetat la atacuri virale concentrate (ceea ce poate duce la forme mai severe de boală). Unele tratamente au fost amânate. Așadar, chiar și acest procent scăzut al morților de pe Diamond Princess putea să fie mult mai scăzut, cu protocoale adecvate.”

Potrivit lui Faust, trebuie să punem la îndoială numărul morților din China, deoarece este imposibil de știut dacă acei oameni nu erau deja bolnavi înainte de a fi infectați cu virusul – și câți dintre ei au murit de fapt din boli similare și nu din cauza coronavirusului. El a subliniat că în China 25.000 de oameni mor zilnic, în timp ce au fost raportate doar 25 de morți zilnic din cauza coronavirusului, și asta la apogeul crizei. Statisticile din China arătau că din acești 25 de morți mulți dintre ei proveneau din aceeași grupă de vârstă și din aceleași zone în care morțile cauzate de boli respiratorii erau deja foarte des întâlnite.

„Cei mai mulți morți din China erau pacienți în vârstă cu boli cronice. Majoritatea morților au survenit în provincia Hubei, o zonă în care cancerul pulmonar și emfizemul sunt semnificativ mai mari decât media națională din China, o țară în care jumătate din bărbați fumează”, a scris Faust.

„Cum ar fi putut doctorii să-și dea seama care dintre acești 25 de morți din cei 25.000 înregistrați zilnic în China au murit doar din cauza coronaviruslui și care au fost din cauza unor complicații mai severe?”

Coronavirusul este „o boală relativ benignă” pentru tineri și, deși este periculoasă pentru cei bătrâni și bolnavi cronic, pericolele sunt mult mai mici decât cred oamenii, afirmă Faust.

Afirmațiile doctorului ar putea veni ca o ușurare multașteptată din moment ce panica s-a instalat mult mai rapid decât boala. 11 oameni au murit în SUA din cauza coronavirusului iar numărul cazurilor confirmate a sărit la mai bine de 150.

Din numărul total de morți, 10 s-au înregistrat în Washington în timp ce statul California a avut primul deces din această cauză miercuri, fiind vorba de un pacient în vârstă care suferea de boli cronice și care a fost expus la virus pe un vas de croazieră la începutul lui februarie. Cel puțin șase din cei 10 morți din Washington au legătură cu un azil de bătrâni de lângă Seatle, unde majoritatea rezidenților sunt bătrâni sau au boli cronice.

În opinia lui Faust, riscul major pus de această boală celor în vârstă înseamnă că prioritatea ar trebui să fie protejarea lor. În loc de a face provizii, oamenii ar trebui să-i ajute pe acești bătrâni și pe infirmi. El i-a încurajat pe oameni să se concentreze pe casele de bătrâni și pe spitale.

În același timp, în contextul în care dispar dezinfectanții și măștile din magazine, Faust a avertizat că acestea nu sunt foarte eficiente pentru a stopa boala. „Este suficient dacă vă spălați pe mâini”, a mai spus el.

Articol apărut în Daily Mail pe 5 martie a.c.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *