Noua minciună pentru a genera panică

22/06/2020    |   de Daniel Horowitz

„Experții” în sănătate și propagandiștii din media cred că noi, oamenii, nu înțelegem aritmetica. Ei cred că pot manipula titlurile știrilor care vorbesc despre un număr în creștere de infecții cu Covid-19 pentru a forța și mai mult carantina, ignorând modalitățile prin care aceste cazuri sunt descoperite, în timp ce procentul testelor pozitive, al noilor spitalizări și al morților, precum și letalitatea virusului, sunt într-un declin semnificativ.

„Răspândirea Covid-19 în Arizona este alarmantă și este nevoie de măsuri, avertizează experții”, este titlul unui articol din Arizona Republic apărut miercuri. Yahoo News a avertizat pe nerăsuflate despre o „resurgență” a virusului în toate statele din sud-vest.

Așa cum se întâmplă întotdeauna, există un grăunte de adevăr care este incredibil de distorsionat de numeroasele manipulări ale faptelor importante și a contextului. Adevărul este că noile spitalizări ale oamenilor care au probleme serioase cauzate de coronavirus sunt în fapt extrem de scăzute. Ceea ce se măsoară acum sunt în fapt acele persoane cu alte probleme de sănătate care ajung în spital din cauza închiderii spitalelor în carantină. Dar datorită testărilor obligatorii care se fac în spitale, se descoperă mult mai multe cazuri asimptomatice decât s-au descoperit vreodată înainte, dar care nu au nicio legătură cu prezența acelor oameni în spital. În felul acesta, ei pun vina pentru această situație creată de carantină, pe relaxarea carantinei.

Acest grafic din Arizona spune totul.

După cum puteți vedea, dacă separați noile internări în funcție de dată, așa cum face acest grafic, datele arată că în ultima săptămână suntem aproape de zero. A existat o singură nouă internare, miercuri. Mass-media se concentrează pe efectul cumulativ al paturilor aflate în folosință, reflectate în acest grafic.

Numărul total al pacienților Covid-10 pozitivi care ocupă un pat de spital este foarte mare. Acum vă întrebați cum poate să fie numărul acesta atât de mare, dar numărul pacienților care sunt internați este atât de mic? Este evident că primul grafic îi contabilizează doar pe aceia care au probleme serioase din cauza Covid-19, de pildă cei care au probleme de respirație pentru că virusul le-a atacat plămânii. Aceste cazuri sunt extrem de puține comparativ cu luna aprilie.

Pe de altă parte, graficul cumulativ înregistrează orice „pacient pozitiv sau suspect de Covid-19”. Acum, din moment ce numărul oamenilor care vin în spitale indiferent de motiv este cu mult mai mare decât în vârful epidemiei și având în vedere că testarea a devenit standard, este foarte probabil că ei îi înregistrează pe toți cei testați pozitiv drept pacienți Covid-19, chiar dacă au venit pentru lovituri sau pentru dureri în piept. Ceea ce explică de ce există o notă la finalul graficului care spune că cifrele sunt foarte volatile. Evident, dacă același număr de pacienți cu indiferent ce boli ar fi venit în spital acum șase săptămâni și am fi avut capacități de testare, numărul cazurile pozitive ar fi fost cu mult mai mare decât astăzi. Această dihotomie se reflectă în graficul următor al pacienților cu Covid primiți în camerele de urgență:

Cum se poate ca siteul guvernului să arate literal nu mai mult de cinci noi internări cu Covid pe zi în această săptămâni, dar în același timp să releve un număr record de pacienți cu Covid la camerele de gardă? Răspunsul este următorul: virusul este mult mai răspândit, asimptomatic și mult mai puțin mortal decât înainte. Pacienții vin la urgențe într-un număr mult mai mare, după cum a explicat Dr. Cara Christ, directorul de sănătate al statului Arizona, din cauza întârzierilor la tratamente provocate de carantină. Toți cei care vin la urgență, cu excepția celorc are au simptome de Covid-19, cel mai probabil nu au știut niciodată că au virusul. Acesta este motivul pentru care nu vedem o mare creștere a deceselor în niciunul dintre statele despre care presa ne avertizează că au cunoscut o creștere a numărului de infecții.

Tocmai statele care cunosc o creștere a numărului de internări sunt cele care abia dacă au avut vreun pacient – cu Covid-19 sau cu altă afecțiune – timp de șase săptămâni pentru că virusul nu a lovit puternic, însă panica și suspendarea anumitor proceduri a făcut ca internările să se prăbușească (spre deosebire de New York, de pildă, unde au existat suficiene cazuri încât să umple spitalele). Acum că a luat sfârșit carantina, state precum Texas, Arizona, California și Carolina de Nord au mult mai mulți oameni care vin în spital decât în luna aprilie. În mod paradoxal, este normal să fie mai mulți oameni depistați pozitiv acum chiar decât la apogeul crizei, deoarece testarea este universală și rapidă.

Este greu de măsurat o curbă când nu avem informațiile de la vârful crizei. Dacă am fi testat fiecare persoană în martie și aprilie, cu siguranță ar fi fost mult mai multe cazuri.
Drept urmare, dihotomia dintre cei „spitalizați cu Covid-19” și cei spitalizați „din cauza Covid-19” este foarte similară cu inflația numărului de morți, cauzată de trecerea morților cu Covid-19 ca și cum ar fi fost o moarte produsă de virus (…)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *