„Propaganda rusească” este cea mai recentă scuză pentru extinderea cenzurii

02/03/2022    |   de Caitlin Johnstone

„Sunt îngrijorat de răspândirea dezinformării rusești în mediul online, așa că astăzi le-am scris directorilor generali ai marilor companii tehnologice pentru a le cere să restricționeze răspândirea propagandei rusești”, a scris vineri pe Twitter senatorul american Mark Warner.

De atunci, YouTube a anunțat că a suprimat videoclipurile canalelelor media de stat rusești, astfel încât acestea să fie văzute de mai puține persoane, în conformitate cu politica sa recunoscută în mod deschis de cenzurare algoritmică a conținutului neautorizat, precum demonetizarea tuturor acestor videoclipuri de pe platformă. Atât Google cât și Meta, compania-mamă a lui Facebook și Instagram, au interzis mass-mediei de stat rusești să difuzeze reclame și să genereze profit pe platformele lor, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Twitter a anunțat sistarea reclamelor atât în Rusia, cât și în Ucraina.

„Mă bucur să văd acțiuni din partea companiilor tech pentru a opri propaganda și dezinformarea rusă după scrisoarea mea adresată ieri directorilor generali”, a scris Warner sâmbătă pe Twitter. „Aceștia sunt primii pași importanți, dar voi continua să fac presiuni pentru mai mult.”

De ani de zile, politicienii americani amenință cu consecințe distructive asupra profitului pentru a determina companiile din Silicon Valley să limiteze discursul online într-un mod care să se alinieze intereselor Washingtonului, creând efectiv un sistem de cenzură guvernamentală prin procură. S-ar părea că asistăm astăzi la o nouă extindere a acestui fenomen.

Iar mass-media imperială face presiuni pentru mai mult. Articolele și segmentele de știri care avertizează cu privire la amenințarea sinistră pe care propaganda rusească o reprezintă în a dezinforma și diviza populațiile occidentale folosind internetul sunt generate într-un ritm care este foarte probabil să crească pe măsură ce această cea mai recentă campanie de gestionare narativă intră în plină desfășurare. Associated Press are un nou articol, de exemplu, intitulat „Război prin TikTok: noul instrument al mașinei de propagandă rusești”.

„Armatele de troli și roboți stârnesc sentimente anti-ucrainene. Instituțiile media controlate de stat caută să divizeze publicul occidental. Videoclipurile inteligente TikTok servesc naționalism rusesc cu o componentă umoristică”, avertizează AP.

„Analiștii de la mai multe organizații de cercetare, contactați de The Associated Press, au declarat că văd o creștere accentuată a activității online de către grupuri afiliate statului rus”, scrie AP. „Acest lucru este în conformitate cu strategia Rusiei de a folosi rețelele de socializare și instituțiile de stat pentru a galvaniza sprijinul intern, încercând în același timp să destabilizeze alianța occidentală”.

Printre „diferitele organizații de cercetare” pe care AP ajunge să le citeze se numără „Cyabra, o companie israeliană de tehnologie care lucrează pentru a detecta dezinformarea”, precum și firma de management narativ NATO, finanțată de stat, The Atlantic Council.

Așa cum tinde să se întâmple ori de câte ori începe să se formeze un consens că o anumită categorie de discurs trebuie să fie eliminată de pe internet, păpușarii imperiali sunt deja de lucru pentru a extinde definiția de „propagandă rusă” care trebuie să fie eliminată de pe internet, pentru a include comentatori anti-imperialiști independenți ca mine.

Managerul narativ imperial Robert Potter are un post pe Twitter în care cere ca eu și alți creatori de conținut anti-imperialiști să fim etichetați ca „media afiliată de stat” pe Twitter și în mod ideal scoși de pe toate rețelele de socializare occidentale, în cazul meu numai pentru că RT este una dintre multele canale media care, ocazional, alege să republice unele dintre posturile de pe blog-ul meu pe gratis.

Eu nu sunt „o editorialistă OpEd pentru Russia Today”, așa cum pretinde Potter. Nu lucrez pentru RT, nu scriu pentru RT, nu trimit articole la RT și nu am fost niciodată plătită de RT sau de guvernul rus. RT este doar una dintre instituțiile media care se folosesc uneori de invitația mea de lungă durată de a lăsa pe oricine vrea să republice munca mea gratuit să o facă. Că editorii RT găsesc agreabile vociferările mele de zi cu zi împotriva imperialismului occidental nu este scandalos sau conspirativ, ci normal și evident.

Cu toate acestea, pentru agenții de control narativ imperial cum e Potter (care, ironic, lucrează în mod direct pentru Departamentul de Stat al SUA, dar crede că posturile mele ar trebui să fie etichetate „mass-media afiliată de stat” de către Twitter), chiar și acest lucru este suficient pentru a justifica tăcere completă. Nu voi fi deloc surprinsă să văd mult mai multe eforturi de acest tip pe măsură ce noul război rece continuă să escaladeze.

Centrul pentru Combaterea Urii Digitale, un ONG loial imperiului, axat aparent în primul rând pe combaterea rasismului și a prejudecăților, a publicat un raport în care acuză Facebook că nu a etichetat propaganda rusă ca atare în 91% din cazurile în care s-a manifestat. CCDH a deplâns „eșecul lui Mark Zuckerberg de a opri folosirea Facebook ca armă de către statul rus”.

Acest efort brusc de gestionare narativă a însemnat, de asemenea, ca RT să fie scos din programele TV în țări precum Australia, Germania și Polonia, cu presiuni în creștere pe Franța și Marea Britanie, să urmeze acest exemplu.

Acest lucru în ciuda faptului că tot ce ar trebui să facă puterile occidentale pentru a elimina RT complet este pur și simplu să permită voci de stânga și anti-imperialiste să fie auzite pe platformele mass-media mainstream. Acest lucru ar absorbi imediat întreaga audiență străină a RT, pentru că oamenii care au avut nevoie anterior să caute în afara mainstreamului pentru perspective sănătoase gravitează întotdeauna către media cu un nivel de finanțare mai ridicat, și implicit cu un nivel de talent mai ridicat.

Dar, desigur, știm cu toții că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Mass-media imperială nu va submina RT prin susținerea unor voci care contestă narațiunile imperiului, indiferent cât de rău îl urăsc, pentru că motivul exact pentru care urăsc RT este că acesta contestă narațiunile imperiului. Nu sunt îngrijorați de operațiunile de propagandă rusești, sunt îngrijorați de faptul că altcineva ar interfera în propriile operațiuni de propagandă.

Audiența RT reprezintă aproximativ 0,04% din audiența TV din Marea Britanie. Nu este vorba despre RT, ci despre agenda de a extinde continuu și de a normaliza cenzura discursului neautorizat. Despre asta era vorba când se prefăceau că este vorba despre nevoia de a lupta împotriva dezinformării Covid mai înainte de asta, și când se prefăceau că este vorba despre necesitatea de a lupta împotriva extremismului domestic american mai înainte de asta, și când se prefăceau că este vorba despre necesitatea de a apăra securitatea electorală mai înainte de asta, și când se prefăceau că este vorba despre necesitatea de a lupta împotriva propagandei rusești prima dată, înainte ca cercul să se închidă din nou.

Cine controlează narațiunea controlează lumea. Oamenii sunt creaturi narative, astfel încât oricine poate controla poveștile pe care oamenii și le spun despre ceea ce se întâmplă în lume are un mare control asupra oamenilor. Pălăvrăgeala noastră mentală tinde să domine un procent atât de mare din existența noastră, încât, dacă poate fi controlat, controlorul poate exercita o influență extraordinară asupra modului în care gândim, acționăm și votăm.

Cei puternici înțeleg acest lucru, în vreme ce publicul larg nu-l înțelege, în cea mai mare parte. Asta este ce am văzut în aceste încercări de a reglementa idei și informații pe măsură ce comunicarea umană devine din ce în ce mai rapidă și interconectată. Un întreg imperiu oligarhic este construit pe capacitatea de a ne împiedica să realizăm la scară largă că acel imperiu nu ne servește și provoacă un mare rău lumii noastre. Întrebarea dacă specia noastră își poate debloca cel mai înalt potențial se reduce la faptul dacă cei care ne domină noștri vor reuși să ne blocheze mintea sau dacă vom găsi o modalitate de a ne elibera.

Sursă: https://www.zerohedge.com/geopolitical/russian-propaganda-latest-excuse-expand-censorship

 

3 Comments

 1. utzu spune:

  De acord că legitimarea cenzurii este obiectivul în sine şi că abia în subsidiar vine combaterea naraţiunilor indezirabile. Îndrăznesc o abordare şi mai directă: împotrivirea faţă de cenzură prin solidarizare, umană, personală, directă, cu cei supuşi cenzurii. Este un pas mai în faţă decât simpla căutare a mijloacelor tehnice de evitare a blocadei media şi de păstrare a interesului cu privire la temele media care sunt suprimate.

  Mai direct, propun solidarizarea cu jurnaliştii Octavian Racu, Bogdan Duca şi Georgiana Arsene de la sputnik.md, indiferent dacă suntem ori ba de acord cu ceea ce spun. Mi-am expus părerea într-o postare de pe blogul propriu şi nu e nevoie să păstraţi linkul dacă nu este asta politica dvs de moderare a comentariilor. ( https://theodosie.ro/2022/03/01/cenzurarea-ro-sputnik-md-este-neconstitutionala/ )

  Însă insist pe idee: cenzura se combate prin apropiere socială(?), personală, umană. Cenzura este un rău în sine care ne mutilează şi dacă rămânem pasivi, nu doar dacă o justificăm. Nu cred că putem combate cenzura altfel decât prin apropiere socială. Un simplu share nu este suficient. Părerea mea. Iertaţi!

 2. Marius Dumitrescu spune:

  Atenție: ContraMundum să nu devină Gică Contra!

 3. Serj Carianopol spune:

  Este deja Gică-Contra lumii progresist-nihiliste; de asta este CONTRA MUNDUM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autentificare

Ai uitat parola?

Creezi un cont?