Corectitudinea politică este rațională

18/10/2017

de Peter Hitchens

Vă rog, putem să nu mai folosim expresia prostească „corectitudinea politică a luat-o razna”. În primul rând, corectitudinea politică (CP) este o mișcare austeră, energică, perfect rațională care își propune în mod deliberat să ne oprească de la a spune sau a gândi anumite lucruri. Nu este o glumă și nu este scăpată de sub control. Este deliberată, are un scop și este serioasă. Cei care o pun în aplicare doresc să schimbe lumea și vor reuși cât timp vom trata CP drept o glumă sau un fel de brambureală birocratică nebunească, care va dispărea într-un final.

Se fac mai bine de 20 de ani de când tot râdem de CP. Interzicerea tablelor de scris negre, a cafelei negre și a oilor negre,  a început când Ken Livingston conducea Autoritatea Londrei Mari (sfârșitul anilor 70, când laburiștii dominau această instituție de guvernare locală, n.trad.) și uitați-vă la ea acum. CP nu a fost nicicând mai puternică. În prezent, consiliile municipale conservatoare pun în practică ideologia aceasta, la fel cum fac multe firme și instituții de modă veche. Când lucram pentru Daily Express, înainte de a fi preluat de Richard Desmond, am fost rugat să semnez un legământ că nu voi trimite vreodată vreun mail sexist. Am refuzat pe motivul că trimit astfel de mailuri în permanență, și nu s-a întâmplat nimic. Mulți alții au semnat. Dacă ironia ar fi funcționat împotriva CP ar fi dispărut până acum. Nu s-a întâmplat acest lucru. Cei care i se opun ar trebui să se gândească un pic cum să lupte împotriva ei.

Trebuie să ne dăm seama, de asemenea, că are la dispoziție o armă foarte puternică. Pretinde a fi prietena bunelor maniere. Susține că este singura forță care îi poate opri pe oameni să fie grosolani, antipatici sau disprețuitori cu minoritățile rasiale ori cu homosexalii. Susține că este singura mișcare interesată să schimbe în bine viețile femeilor.

Așa că aceia care i se opun trebuie să demonstreze că nu sunt niște rasiști bigoți, că nu doresc să-i persecute pe homosexuali sau să le trimită pe femei în categoria cetățenilor de mâna a doua. Pe scurt, trebuie să arate că CP nu are un monopol al bunelor maniere. Altfel, CP va câștiga de fiecare dată.

Acesta este motivul pentru care, spre indignarea multora dintre cititorii mei, am afirmat în urmă cu câteva luni că nu îmi place folosirea în filmul „The Dam Busters” a cuvântului care începe cu „C”, nici măcar ca nume pentru un câine. Cuvântul este sensibil pentru mulți și nu ar trebui folosit la televiziune la ore de maximă audiență. Este rezonabil să spui că acest cuvânt nu era jignitor în anii ‘50. Poate că nu era.  Am auzit versiuni contradictorii. Dar este sigur că acum este jignitor. Așa că nu ajută pe nimeni să spui că nu ai ȘTIUT că este jignitor.

 

Oamenii care poartă haine la modă s-ar putea să nu știe că folosirea cuvântului cu „F” mă scoate din sărite. Dar asta nu le scuză proastele maniere în fața mea și a multor altor milioane de oameni care cred că aceste cuvinte ar trebui să fie tabu. În același fel, am sentimente amestecate despre proprietarul de magazin care a pus o păpușă neagră („golliwog”) în vitrină, ca și despre polițistul pensionat care folosește cuvinte vulgare despre lesbiene („dyke”).

Reacția poliției la aceste întâmplări a fost condamnabilă, ridicolă și greșită. Pur și simplu nu este treaba poliției să reglementeze ceea ce spunem și gândim, plus că au o mulțime de alte lucruri de făcut, mult mai urgente. Se comportă astfel deoarece au trecut prin inchiziția CP, susținută de Torries, ceea ce i-a determinat pe mulți polițiști să impună cu forța codurile de vorbire ale extremei stângi. Dacă vreți să aflați cum s-a întâmplat acest lucru, povestea se găsește în cartea mea „The Abolition of Liberty”. Unul din cele mai presante lucruri  de făcut în politică este să schimbăm această tendință și să trimitem poliția să facă exact lucrurile pentru care o plătim.

Însă păpușile negre pur și simplu nu mai sunt jucăriile inocente din copilăria noastră când eu, alături de mulți alți copii britanici – colectam etichete de pe borcanele de gem. Bigoții rasiști le folosesc pe post de coduri pentru a se identifica unul pe altul. Am trecut odată pe la birourile Partidului Național Britanic, dintr-un oraș aflat în nord, iar acolo se afla expusă o imensă păpușă neagră. Nu era nimic fermecător sau copilăresc sau de modă veche. Ce am pierde dacă am admite că timpul lor a trecut? Cât despre referințele vulgare la lesbiene, de ce să o faci? Are argumentul tău mai multă forță împotriva reeducării pentru diversitate și a tuturor celorlalte măsuri luate de poliția gândirii care în momentul de față infestează fiecare secție de poliție din țară?

Nu, nu are. Iar asta este exact ce doream să subliniez.

Traducere după o postare apărută în 2006 pe blogul autorului http://hitchensblog.mailonsunday.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *