BBC își recunoaște vina: nu este suficient de stângist

07/11/2017

de Peter Hitchens

Țelul propagandei de stânga este să ne facă să ne simțim neputincioși. Gunoaie de tot felul ne sunt prezentate constant ca fapte.

Știm că sunt fleacuri, dar nu putem face mare lucru în această privință. Însă dacă cedăm, vom fi demoralizați și slăbiți. Eu am învățat asta în timpul anilor în care am vizitat și am trăit în țările comuniste, unde pancarde ridicole și o presă mincinoasă lansau minciuni insuportabile și te provocau să protestezi. Cei puțini care au făcut-o au fost exilați, închiși în lagăre sau îndepărtați sub motivația că sunt oficial nebuni, semnată de nerușinați psihiatri delatori. Doar atunci când, în mod glorios, suficient de mulți oameni au găsit curajul să se opună, aceste regimuri s-au sfârșit, adesea foarte rapid.

Dar în statul nostru opresiv de stânga, nu pare să avem o soluție. BBC funcționează din ce în ce mai mult ca o Poliție a Gândirii. Până și sistemul său de plângeri a fost deturnat într-o armă a represiunii conformiste.

Unul din simbolurile de credință ale noului despotism este ideea că schimbările climatice sunt determinate de activitatea umană. E musai să fie un obiect de credință deoarece nu există nicio dovadă obiectivă, testabilă, care să demonstreze asta,  așa cum se cere de regulă în știință. În schimb, ni se spune că există un „consens” și „o vastă majoritate” în favoarea acestei credințe. Dar chestiunile științifice nu sunt decise de majorități. Sunt decise de experimente complexe, verificate repetat.
Tocmai pentru că este o credință mai degrabă decât un fapt, o furie intolerantă aparte s-a pornit împotriva oricui are curajul să se îndoiască public.

Uitați un exemplu. Săptămâna trecută, chiar „Divizia Executivă de Plângeri” (DEP) a BBC, cu care am avut mult de furcă în decursul timpului, a incriminat emisiunea „Today” de la Radio 4. Eu am încercat să fac asta de ani de zile și de foarte multe ori m-am luptat cu sistemul absurd de plângări al corporației. De altfel, cu mult timp în urmă serviciul a fost externalizat către un contractor, numit Capita.

Sunt din ce în ce mai convins că singurul rol al Capita este să absoarbă mânia telespectatorilor și ascultătorilor. Nu am reușit să aflu de la BBC dacă plângerile ajung măcar la realizatorii de programe incriminați. Trebuie să insiști din răsputeri pentru a afla dacă plângerile ajung la DEP, ceea ce majoritatea reclamanților nu o fac, deoarece nici măcar nu știu că există.

„Today” este o emisiune supraapreciată, din ce în ce mai plictisitoare și părtinitoare, care acordă un spațiu de desfășurare nelimitat pentru propagandiști ai decriminalizării drogurilor periculoase, o cauză misterios de populară printre telespectatorii BBC,  în rândul cărora abuzul de droguri este necunoscut.

 

Prezentatori nepregătiți ascultă cuminți verzi și uscate iar recent, de pildă, au permis unui invitat să ne spună, fără vreo opoziție sau întrerupere, prețurile la cocaină de pe străzi. După cum se știe, este interzis să vinzi sau să cumperi cocaină.

Oponenții acestei cauze nebunești nu au parte de un timp pe măsură, asta în cazul în care au norocul să prindă ceva spațiu.

Dar cumva DEP nu poate să vadă că aceasta este o încălcare evidentă a statutului BBC, care cere imparțialitate pe chestiunile de interes public.

Comparați acest caz cu raspunsul dat unui ascultător care s-a plâns că Lordul Lawson, care și-a exprimat dubiile legate de afirmațiile lobbyului ecologist, nu a fost contrat cum trebuie de prezentator.

În fapt, plângerea are un merit. Afirmațiile Lordului Lawson despre temperaturile globale erau susceptibile de a fi contestate. Eu, unul, nu le-aș fi făcut. Dar în timp ce plângerile mele despre eșecul prezentatorului de a chestiona pretențiile celor care doresc legalizarea drogurilor, sau să fie imparțiali pe subiect, sunt respinse repetat și fără echivoc, această plângere a fost acceptată și a rezultat într-o scrisoare de scuze formală a postului.

Este cât se poate de nedrept. Plângerile împotriva BBC sunt acceptate doar când se protestează că postul nu e suficient de stângist. Există două răspunsuri în acest caz. Unul este furia, celalălalt râsul. Dar este oare vreo scăpare din păienjenișul de minciuni neîncetate în care suntem prinși acum?

Articol tradus de pe http://hitchensblog.mailonsunday.co.uk/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *