Cum se pregătește Elveția de sfârșitul civilizației

13/12/2017

de Alex Tabarrok

Elveția, mai mult decât orice altă țară, are un etos centrat și pregătit pentru colapsul civilizației.

Peste tot în Elveția, de pildă, se pot găsi mii de fântâni cu apă, irigate de izvoare naturale. Zurich este celebru pentru cele 1200 de fântâni, unele dintre ele foarte frumoase și decorate, deși povestea este mai bine redată de mulțimea de fântâni mici și simple pe care le are fiecare sat din Elveția. Sunt elegante, într-adevăr, dar, dacă și când sistemele centralizate de apă sunt distruse, aceste fântâni reprezintă un sistem descentralizat suficient de puternic pentru a alimenta toți locuitorii cu apă potabilă.

Sistemul politic elvețian este, de asemenea, descentralizat. Dacă se prăbușește guvernul central, elvețienii s-ar putea nici măcar să nu-și dea seama. Munții și văile le conferă independență orașelor și satelor, cu toate că sunt interconectate printr-o rețea trainică de infrastructură.

Elvețienii au trăit în pace din anul 1815, dar țara este pregătită în orice moment pentru război. Bărbații (și probabil în viitor și femeile) trebuie să facă un stagiu militar (cei aflați în incapacitate, trebuie să plătească o taxă specială) ceea ce conduce la o rezervă impresionantă de cadre antrenate și gata să pună mâna pe armă în caz de urgență.

Locuitorii Țării Cantoanelor au făcut tuneluri în Alpi de sute de ani, creând nenumărate ascunzători secrete pentru oameni și bunuri. Ca un exemplu în plus despre cât de bine sunt pregătiți elvețienii pentru orice și pentru toate pericolele, există hidrocentrale electrice secrete construite în interiorul unor munți nemarcați, astfel încât chiar și în cazul unor bombardamente în masă, ei vor avea în continuare electricitate din aceste locații secrete. Și, aveți în vedere, că acestea sunt lucrurile pe care guvernul elvețian ni le permite să știm. Se presupune că există, cel mai probabil, multe fortificații  și bunuri ascunse de-a lungul întregii țări.

Mai mult, pe lângă miile de buncăre militare care străbat munții Elveției, există sute de mii de adăposturi  de urgență, private și publice, cel mai mare dintre ele putând să primească 20.000 de oameni. Unele dintre cele mai mari instalații au fost scoase din capacitate și chiar transformate în muzee, dar nu există dubii că ar putea fi repuse în funcțiune rapid.

Pe măsură ce elvețienii continuă să-și îmbunătățească deja extraordinarul sistem de căi ferate, este o practică standard să convertească vechile tunele pentru trenuri în adăposturi pentru siguranță. Pe lângă baraje hidroelectrice îngropate adânc în pământ, adăposturi și depozite de mâncare, elvețienii au de asemenea biblioteci gata să repornească civilizația: „Într-un alt (buncăr din subsol), sunt păstrate instrucțiuni amănunțite despre cum să construiești instrumente pentru a citi toate formatele de documente, chiar și formate mai vechi precum floppy diskuri, astfel încât dacă această moștenire se pierde cumva, generațiile viitoare vor putea totuși să decodeze corect instrumentele pe care au fost stocate informațiile. Practic, cercetătorii implicați în acest proiect punctual au încercat să creeze o „Piatră din Rosetta” și folosesc un buncăr elvețian incredibil de sigur pentru a depozita această cunoaștere.”

Elveția este celebră pentru că rămâne locul cel mai sigur unde să-ți depozitezi averea în timpuri de criză și asta rămâne adevărat și astăzi cu câteva amendamente. Bogații bătrâni își țin aurul în bănci elvețiene păzite foarte bine. Noii îmbogățiți își depozitează bitcoini sub pământ în bunkere elvețiene construite să reziste la atacuri nucleare și digitale.

Nu este de mirare ca lui Nassim Taleb îi place Elveția deoarece aceasta este o țară care s-a construit anti-fragilă pentru a supraviețui lebedelor negre ale colapsului civilizației.

Traducere din engleză după http://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2017/12/switzerland-prepared-civilizational-collapse.html

1 Comment

  1. w. tell spune:

    a! si stiati ca au si tuneluri de sub alpi pana la piramidele egiptene? iar pe versantul nordic al varfului Spitzrgurgl se formeaza in fiecare an, de sf. anton (ala cu betonul), o piramida energetica de unde se pot incarca gratuit toti elvetienii, iar turistii contra unei taxe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *