Programul nebunesc al Stângii

28/02/2018

de Walter Williams

Un eșec al liberalismului (socialismului american – n.trad. ) care trece complet neobservat este programul stângii pentru cei mai vulnerabili membri ai societății: bolnavii psihic. Primul spital pentru oamenii cu probleme psihice din America a fost Eastern State Hospital, construit în 1773 la Williamsburg în Virgina. Apoi au fost construite multe altele. Mare parte din motivația pentru construcția acestor spitale a fost aceea de a veni cu o soluție la abuzurile suferite în închisorile noastre de bolnavii psihic. Conform lui William Gronfein, profesor la Universitatea din Indiana, în anul 1955 erau 560.000 de pacienți în astfel de instituții. Până în anul 1977, numărul lor a scăzut la 160.000.

Începând cu anii ’70, cei care pledau pentru închiderea spitalelor argumentau că, drept urmare a noilor medicamente psihotropice, oamenii cu boli psihice ar putea să trăiască alături de restul populației într-un mediu natural, fără restricții.  Potrivit unui articol apărut în anul 2013 în „The Wall Street Journal”, sub semnătura lui Dr. E. Fuller Torrey, fondatorul Treatment Advocacy Center, intitulat „Fifty years of Faling America’s Mentally Ill”, închiderea spitalelor nu a avut efectul promis de avocații acestei măsuri. Mai multe studii rezumate de Treatment Advocacy Center arată că bolnavii psihic netratați sunt responsabili de 10% din omucideri (și un procent și mai mare este responsabil de asalturile armate asupra mulțimilor.) Ei reprezintă 20% din deținuții aflați în închisori și 30% din oamenii fără adăpost.

Întâlnim adesea acești oameni foarte bolnavi așezați în preajma bibliotecilor, a parcurilor, în camerele de gardă, în stațiile de tren, sau dormind în cutii de carton. Îi deranjează pe trecători cu cerșitul lor uneori foarte intimidant. Viața dezgustătoare pe care o trăiesc mulți dintre ei transformă într-o parodie predicțiile vaporoase făcute de avocații închiderii spitalelor de boli psihice și transferul funcțiilor lor către centre de sănătate comunitară sau CHMC. „Dovezile sunt copleșitoare împotriva acestui experiment federal, cele mai recente exemple fiind asalturile armate comise de indivizi bolnavi psihic în Newtown, Conn., Aurora, Colo., Tucson. Ariz. Este timpul ca statul federal să transfere această responsabilitate și fondurile aferente către state”, a afirmat Torrey.

A scoate guvernul federal din industria spitalelor de boli mentale e mai ușor de spus decât de pus în practică. O decizie a Curții Supreme a Statelor Unite din 1999 în cazul Olmstead v. L.C. susține că potrivit legii persoanelor cu dizabilități, indivizii cu probleme psihice au dreptul să trăiască într-un „aranjament integrat comunitar”, mai degrabă decât într-o instituție de profil. Departamentul de Justiție definește aranjamentul integrat acela „care le permite indivizilor cu dizabilități să interacționeze cu persoanele normale în cel mai extins mod cu putință”. Deși unii bolnavi psihic este posibil să fi beneficiat de pe urma acestei decizii, mulți alții au fost afectați – fără să mai vorbim de oamenii normali care au trebuit să aibă de-a face cu comportamentul bolnavilor mentali.

Potrivit lui Torrey, a devenit corect politic să susții că acest program federal a eșuat pentru că nu a fost finanțat suficient. Dar asta nu este adevărat. „În total, fondurile publice anuale pentru sprijinul și tratamentul bolnavilor psihic este de 140 de miliarde de dolari.” În anul 1963 când președintele John F. Kennedy a propus programul CMHC bugetul era de un miliard de dolari sau echivalentul de azi a 10 miliarde de dolari. Chiar și luând în calcul creșterea populației, această majorare de 14 ori reprezintă un scandal”, a spus Torrey.

Costul financiar al programului liberal de dezinstituționalizare a bolnavilor psihic este relativ o parte minoră din povara asupra societății. Foarte mulți oameni nevinovați au fost asaltați, jefuiți și uciși de bolnavi psihic. Oamenii de afaceri și clienții lor au trebuit să facă față problemelor pe care aceștia le generau. Răspunsul poliției la aceste încălcări ale legii și bunei cuviințe este de a-i aresta. Astfel, ei devin probabil victime ale celor mai fioroși criminali în închisorile din țară.  Cel mai rău este că liberalii care au orchestrat închiderea spitalelor de boli mentale nu au fost niciodată trași la răspundere pentru nebunia lor.

Traducere din engleză de la https://www.creators.com/read/walter-williams

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *