Ignoranță sau o agendă secretă?

09/03/2018

de Walter Williams

Înainte de a discuta despre problema armelor de foc, aș vrea să vă pun câteva întrebări. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor, aproape 30 de americani mor zilnic în accidente de mașină cauzate de consumul băuturilor alcoolice. Ce fel de restricții ar trebui puse asupra posesorilor de mașini? Ar trebui să existe reglementări federale pentru ca oamenii să obțină permise sau să-și cumpere o mașină?

Raportul FBI despre crime din 2015 arată că au murit de trei ori mai mulți oameni înjunghiați sau prin lovituri de bâte decât în atacuri armate sau uciși cu arme de foc. Numărul celor împușcați mortal a fost de 548. Numărul celor înjunghiați sau bătuți mortal a fost de 1573. Ar trebui să existe restricții federele și perioade de așteptare pentru a cumpăra cuțite?

Orice persoană matură și rezonabilă va spune că este total lipsit de sens să rezolvi toate aceste probleme prin intervenția federală la nivelul permiselor de conducere sau al achiziționării de cuțite. Ar trebui să recunoaștem, cum fac curțile de judecată și publicul în general, că mașinile și cuțitele sunt obiecte fără viață și nu pot acționa de unele singure. Din acest motiv, dacă dorim să facem ceva pentru a preveni astfel de cazuri tragice ar trebui să ne concentrăm pe indivizi.

Cum rămâne însă cu disponibilitatea armelor? Se constată că în cea mai mare parte a istoriei noastre, oamenii puteau să intre într-un magazin universal sau într-un magazin specializat în arme, practic peste tot în Statele Unite, și să-și cumpere un pistol sau o pușcă. Catalogul poștal Sears din 1902 are 35 de pagini cu reclame la arme de foc. Alte cataloage și magazine din anii ‘40, ‘50 și ‘60 erau pline de reclame la arme, care ținteau atât tinerii cât și părinții. „Ceea ce fiecare părinte ar trebui să știe când un băiat sau o fată vrea o armă” a fost publicat de National Shooting Sports Foundation. O altă revistă avea următoarea reclamă „Cumpăra această carabină de cowboy cu banii de la Crăciun.” Existau doar câteva state unde existau restricții de vârstă pentru a cumpăra arme. Transferul privat de arme către tineri era nereglementat. Adesea, cadoul unui tată către fiul său la împlinirea vârstei de 12 sau 14 ani era o pușcă nouă și strălucitoare de calibrul 22.

Astăzi, puștile automate, carabinele și pistoalele sunt mult mai greu accesibile decât au fost vreodată în istoria noastră. Acest fapt istoric ar trebui să ridice următoarea problemă: în pofida accesibilități extinse a armelor din deceniile precedente, de ce nu am asistat atunci la tipul de violență pe care îl vedem astăzi când accesul la arme este mult mai limitat? Și-au schimbat comportamentul puștile și pistoalele iar astăzi produc anarhie și rău? Un răspuns afirmativ poate fi catalogat ca nebunie pură. Atunci, dacă armele nu s-au schimbat, trebuie că oamenii s-au schimbat.

Flecăreala psihologizantă și lipsită de minte cum ar fi să îi oprim pe copii de la jocuri ca hoții și vardiștii sau indienii și cowboii, nu rezolvă mare lucru. Mai multe reglementări pentru arme, zone libere de arme și alte restricții au fost un eșec.

Trebuie să recunoaștem deschis că legile și reglementările singure nu pot produce o societate civilizată. Moralitatea reprezintă prima linie de apărare împotriva tipurilor necivilizate. Standardele morale de comportament sunt sub un asediu care durează de mai bine de jumătate de secol. Certitudinile morale au fost abandonate ca principii de conduită. Suntem învățați să nu judecăm, căci un stil de viață sau un set de valori este la fel de bun ca altul. Oamenii nu mai sunt trași la răspundere și acceptăm orice fel de scuze. Problema crimelor, a dezordinii și a altor forme de comportament social va continua până când ne vom recăpăta baza morală.

Traducere din engleză de la https://www.creators.com/read/walter-williams

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *