De ce nu-și scot conservatorii copiii din școlile publice?

16/03/2018

de Daniel Lattier

Conservatorii au foarte multe obiecții ideologice legate de sistemul actual de educație publică: felul în care îi îndoctrinează pe copii, felul în care îi învață istorie, felul în care îi instituționalizează. Cea mai recentă problemă (pe care o resimt fără îndoială și părinții liberali) este legată de decizia federală ca un băiat transgender din zona Chicago să poată avea acces nelimitat în vestiarul fetelor.

Așadar, dată fiind lista din ce în ce mai mare de nemulțumiri conservatoare, de ce nu își scot conservatorii copiii din sistem? De nu îi mută într-o școală privată sau nu îi educă acasă? O astfel de decizie i-ar arăta pe conservatori că își susțin vorbele prin fapte.

Nu încerc să fiu polemic prin acest text, nici nu încerc să validez obiecțiile conservatoare. Pur și simplu sunt doar nedumerit. Dacă sistemul public este atât de dăunător copiilor cum susțin conservatorii că este, de ce nu aleg mai mulți să-l părăsească? Ce trebuie să se întâmple ca să decidă să facă pasul acesta?

Cu toate văicărilele conservatoare, cert este că 90% dintre copii americani încă merg la școli publice. O bună parte din aceștia au părinți care se identifică prin conservatorism.

Împotriva scoaterii acestor copii din școli, conservatorii pot afirma că Părinții Fondatori au văzut în sistemul de educație publică un ingredient necesar pentru prezervarea republicii. Nu chiar.

Părinții Fondatori doreau o populație educație, dar nu se gândeau la tipul de educație pe care îl avem astăzi. Acest sistem a intrat în vigoare cam la 50 de ani după semnarea constituției iar structura sa a fost inspirată de modele din Prusia și Olanda, iar prima reprezenta un stat despotic.

Conservatorii ar putea de asemenea argumenta că a părăsi sistemul este sinonim cu a părăsi bătălia în loc de a lupta. Din nou spun, nu chiar.

Școlile publice din America au fost întotdeauna mai degrabă progresiviste decât conservatoare. Doar definiția „progresivismului” s-a schimbat. Oricât tămbălău ar face, sau câte eforturi legislative ar depune, cel mai probabil conservatorii nu vor reuși să schimbe fața sistemului în viitorul apropiat.

În plus, după cum admitea în 1971 Ivan Ilich (care nu era conservator), cea mai bună cale de a schimba educația este de a opri finanțarea sistemului de educație: „Doar prin redirecționarea dolarilor departe de instituțiile care astăzi se ocupă de sănătate, educație și bunăstare poate fi oprită degradarea viitoare.”

Majoritatea districtelor școlare sunt finanțate în funcție de numărul de copii. Când copii se răresc sistemul reduce finanțarea. O mișcare în masă de abandon le-ar putea oferi conservatorilor argumente mai puternice pentru o schimbare sistemică. Sau poate determina statul să introducă legi și mai drastice pentru a-i forța pe copii să meargă la școlile publice. Indiferent de variantă, ar fi un catalizator pentru revoluție.

Pe lângă argumentul „ne luptăm, nu dezertăm”, conservatorii s-ar putea să creadă că este mai bine să-i expună pe copii încă de tineri la o societate în care nu toată lumea este de acord cu ei. Ar putea să creadă că este cel mai bine pentru copii lor să învețe să se lupte pentru convingerile lor. Am ajuns la concluzia însă că majoritatea școlarilor de azi nu primesc resursele intelectuale necesare pentru a avea o apărare serioasă și matură față de ideile la care sunt expuși. Cu rare excepții, presiunea de grup îi încurajează pe elevi să facă exact ce fac romanii când sunt la Roma.

A părăsi sistemul nu reprezintă o opțiune pentru toți conservatorii, dar cu siguranță este o opțiune pentru mulți dintre cei care se plâng.  Este nevoie fără îndoială de curaj și sacrificiu. S-ar putea să fie nevoiți să își cumpere un Hyudai în loc de Honda. S-ar putea sa nu mai mănânce la restaurant atât de des sau să nu mai facă la fel de multe vacanțe. Unul din părinți poate fi nevoit să ia decizia de a renunța la cariera sa, cel puțin temporar, pentru a sta acasă și a educa copiii.

Dar este totuși mai bine decât să își piardă sufletul copiii, nu-i așa?

Traducere din engleză de la http://www.intellectualtakeout.org/blog/why-dont-conservatives-just-take-their-kids-out-public-schools

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *