Crimele cu arme de foc în Islanda

08/06/2018    |   de Tom Knighton

De fiecare dată când mass-media încearcă să forțeze noi reglementări în privința armelor de foc, iau drept exemplu Europa. Găsesc o țară cu o rată scăzută a crimelor după care subliniază cum reglementările armelor de foc au dus-o aici.

Cel mai recent, NBC News s-a decis să vorbească despre Islanda. Acolo nu a mai fost cineva ucis cu o armă de foc din 2007, iar deținerea armelor de către civili este interzisă. Cel puțin până la un punct. Bineînțeles că oamenii de acolo pun această statistică pe seama legilor din țară, și la fel face se pare și NBC News:

„Ca mulți dintre concetățenii săi, Olaf Garðar Garðarsson este nerăbdător să pună mâna pe o armă. Dar el nu poate intra pur și simplu într-un magazin să-și cumpere una. Trebuie să facă un curs obligatoriu de patru ore despre istoria și fizica armelor de foc. Aceasta este Islanda – țara iubitoare de arme de foc care nu a mai avut o crimă din 2007. „Pentru noi ar fi foarte ciudat să-ți poți lua o licență de armă și să nu ai habar cum să o folosești”, spune Garðarsson, un inginer mecanic în vârstă de 28 de ani. „Mi s-ar părea foarte nefiresc dacă un posesor de arme nu ar învăța vreodată care este trăgaciul și care țeava”.

Islanda este o țară cu populație redusă situată în Nordul Atlanticului. Cei 330.000 de locuitori trăiesc pe o suprafață de teren de mărimea statului Kentucky. St Louis, Missouri, cu o populație un pic mai mică decât a Islandei, a avut anul trecut 193 de omucideri cu arme de foc. Islandezii cred că reglementările dure din această insulă mică, îndepărtată și vulcanică, pot oferi un exemplu pentru Statele Unite.”

În ceea ce mă privește cred că islandezii nu înțeleg care sunt diferențele reale între Statele Unite și Islanda.

Islanda și SUA sunt foarte diferite în ceea ce privește chestiunile esențiale, și anume cele culturale. Islanda are o cultură omogenă, în care  94% din populație are origini nordice sau celtice și doar 6% provin din alt grup etnic.  Din acest motiv, cultura islandeză domină fără probleme, făcându-i pe cei care vin din alte culturi să se modeleze și să adere la regulile sociale ale noii țări, la fel cum se întâmplă și în cazul regulilor civile și penale.
Faptul că această cultură a fost în același loc, mai mult sau mai puțin, pentru mai bine de un mileniu, conferă sens regulilor. Chiar dacă s-a mai schimbat în decursul anilor, este încă prezentă și domină societatea.

În același timp, SUA este o țară cu diversitate culturală. Îi încurajează pe oameni din diferite grupuri să-și dezvolte propria identitate culturală în cea mai mare parte a timpului. Drept consecință, apar seturi multiple de reguli culturale care iau naștere în interiorul aceleiași granițe. De asemenea, imigranții nu sunt încurajați să îmbrățișeze cultura americană și li se permite, ba chiar sunt încurajați, să-și păstreze cultura proprie în pofida faptului că trăiesc într-o țară nouă.

Deși acesta nu este neapărat un lucru rău, creează totuși probleme tipice. Aceasta se întâmplă în special când un număr de factori se combină pentru a creea o cultură a crimei, simptomatică în bandele care înfloresc în multe dintre centrele urbane, cum este și St. Louis.

Islanda nu a mai avut o crimă cu armă de foc din 2007, dar în Mexic, cu o legislație mult mai dură decât a Islandei, nu trec mai mult de câteva minute fără să aibă loc o crimă.

Și aici este cheia poveștii. Chiar dacă Islanda le-ar da pur și simplu gratuit arme cetățenilor săi, tot ar avea o rată incredibil de mică a omuciderilor. Cultura lor nu are absolut nimic asemănător cu bandele de criminali și traficanți de droguri, cum se întâmplă în SUA.

Ca să fim cinstiți cu NBC News, ei nu prezintă doar o parte a poveștii. Chiar admit că sistemul islandez nu poate fi transmutat pur și simplu în America. Armele sunt folosite pentru vânătoare sau pentru competiții. Crimele de orice fel sunt atât de rare încât puțini sunt aceia, dacă există vreunul, care să pledeze pentru nevoia de a deține o armă pentru auto-apărare.

„Sistemul american este atât de diferit față de ce avem noi aici”, spune Sveinbjörnsson, purtătorul de cuvânt al poliției.

Adevărul este că în timp ce media argumentează că nicio țară din lume nu are problemele Americii în privința violenței, ei uită în același timp că America este o poartă de intrare în lumea civilizată pentru milioane.  Primim tot felul de oameni din tot felul de locuri și ca s-o spunem pe șleau nu ne descurcăm prea bine să-i ținem afară pe cei care nu urmăresc gând visul american când trec granița, mai ales că mulți o trec ilegal.

Și ca să fim sinceri, aceasta este doar o față a poveștii. Rădăcina violenței este incredibil de complexă și puțini sunt aceia care să se aplece asupra ei și să determine de ce avem aceste probleme. (…)

Traducere din engleză de la bearingarms.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *