Putem avea încredere în experți?

26/07/2018    |   de Walter WIlliams

Fostul secretar al Trezoreriei a anticipat că în cazul în care Donald Trump va fi ales, va urma o recesiune prelungită, în 18 luni. Mergând pe mâna experților săi, cu o lună înainte de alegeri, „The Washington Post” a publicat un editorial cu titlul „Președintele Trump va distruge economia lumii”. Steve Rattner, un finanțator al democraților și fost președintele al Consiliului Național Economic, a avertizat: „dacă se întâmplă ceva neașteptat și Trump câștigă, veți vedea o prăbușire de proporții istorice a piețelor”. Când victoria electorală a lui Trump a devenit previzibilă, economistul laureat al premiului Nobel și editorialist New York Times Paul Krugman a avertizat că „lumea are în față foarte probabil o recesiune globală, fără să se întrevadă un sfârșit”. Că tot veni vorba, Krugman a dat-o în bară cu atât de multe dintre previziunile sale economice, ceea ce nu-l oprește să facă în continuare alte previziuni lipsite de rușine.

Oamenii pe care îi credităm drept experți s-au înșelat dincolo de orice imaginație iar asta nu este o noutate. Irving Fischer, un distins profesor de economie de la Universitatea Yale a prezis în 1929: „cotațiile acțiunilor au atins un nivel înalt care pare să fie permanent”. Trei zile mai târziu, bursa s-a prăbușit. În 1945, amiralul William Leahy i-a transmis următoarele președintelui Harry S. Truman în legătură cu Proiectul Manhattan: „Aceasta este cea mai mare stupizenie pe care am făcut-o. Bomba atomică nu se va declanșa niciodată și vorbesc în calitate de expert în explozibili”.

În anul 1903, președintele băncii Michigan Savings Bank, l-a sfătuit pe avocatul lui Henry Ford să nu investească în Ford Motor Co. argumentând: „calul va rămâne folositor pentru o bună bucată de timp, dar automobilul este doar o noutate, un moft.” Încrederea în puterea calului a fost expusă în 1916 la o paradă de tancuri de către aghiotantul mareșalului Douglas Haig: „a crede că aceste calești de fier vor înlocui cavaleria este absurd. Este aproape de trădare”.

Albert Einstein a prezis: „nu există nici măcar cea mai mică indicație că energia nucleară va fi posibil de obținut vreodată. Ar însemna că atomul poate fi divizat la discreție”. În 1899, Charles H. Duell, comisarul SUA pentru patente, a afirmat: „tot ceea ce a putut fi inventat a fost”. Plecând urechea la experții săi, New York Times a afirmat în anul 1936 „nu va fi niciodată posibil ca o rachetă să părăsească atmosfera pământului”.

Pentru a demonstra că nu doar academicienii, profesioniștii și oamenii de afaceri fac predicții eronate, jucătorul de baseball intrat în Hall of Fame Tris Speaker a dat în anul 1919 următorul sfat în legătură cu Babe Ruth: „A-l lua pe cel mai bun prinzător de mână stângă din baseball și a-l repoziționa într-un jucător pe partea dreapta este unul dintre cele mai stupide lucruri pe care le-am auzit”. Pentru aceia dintre noi care nu sunt familiari cu baseballul, Babe Ruth a fost unul dintre cei mai mari jucători de baseball.

Geniile cele mai mari ale lumii nu sunt nici ele exceptate de la absurditățile curente. Sir Isaac Newton (1662-1727) a fost probabil cel mai mare om de știință al tuturor timpurilor.  A pus fundațiile mecanicii clasice. Geniul său a transformat înțelegerea noastră a fizicii, matematicii și astronomiei. Ceea ce se știe mai puțin este că Newton și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în preocupări legate de alchimie. Unele dintre experimentele sale ciudate includeau transformarea plumbului în aur. A scris mai multe cărți despre alchimie, dar după moartea sa, Societea Regală britanică a considerat că „nu sunt potrivite a fi publicate.”

Apoi, îl avem pe fizicianul matematician și inginer Lord Kelvin (1824-1907) a cărui contribuție majoră a fost în termodinamică. Kelvin este apreciat în mare pentru că a determinat valoarea corectă a lui zero absolut, aproximativ minus 273.15 grade Celsius sau minus 458.67 grade Fahrenheit. În onoarea acestei realizări, temperaturile extreme, înalte și joase, sunt exprimate în unități de măsură numite kelvini. Pentru a demonstra că cineva poate fi un geniu într-un domeniu și un idiot în celălalt, Kelvin i-a provocat pe geologi spunând că Pământul are o vechime situată între 20 de milioane și 100 milioane de ani. Kelvin a prezis „razele X se vor dovedi a fi o făcătură”. Și ne-a mai spus „pot afirma răspicat că aparatele de zbor mai grele decât aerul sunt imposibile”.

Concluzia este că îi putem asculta pe experți dar trebuie să luăm prezicerile lor cu o doză sau două de scepticism.

Traducere din engleză de la creators.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *