O scrisoare a lui Thomas Jefferson către fiica sa Martha (11 ani)

11/10/2018    |   de Thomas Jefferson

Thomas Jefferson a fost unul dintre cei mai importanți Părinți Fondatori ai Statelor Unite ale Americii, și un filosof cu înclinații radicale. Totuși, după cum se poate vedea din această scrisoare, redactată într-un stil pe cât de îngrijit, pe atât de străin oamenilor cultivați de astăzi, Jefferson transmite cel puțin o schiță de educație sănătoasă, tradițională, a copiilor, fundamentată în primul rând pe iubirea și cinstirea părinților de către copii. (Contra Mundum)

Annapolis, 28 Noiembrie  1783

Draga mea Patsy,

După o călătorie de patru zile am ajuns aici fără probleme, la fel de sănătos ca atunci când am plecat din Philadelphia. Gândul că te vei afla într-o situație mai bună acolo unde te-am lăsat decât dacă ai fi lângă mine, m-a mângâiat la despărțirea de tine, pe care dragostea ce ți-o port a făcut-o foarte grea. Acumularea de cunoștințe, pe care sper să o realizezi sub tutorii aduși de mine, te va face și mai vrednică de iubirea mea. Și dacă nu o va spori, se va asigura că nu va scădea. Gândește-te la buna doamnă care te-a luat în casa ei, care are grijă că îți vei face toate exercițiile, și să te certe când te îndepărtezi de ce este bine sau de ce este inteligent, lucruri la care lipsa de experiență te expun. Gândește-te, deci, la ea ca la mama ta, ca la singura persoană pe care, de la pierderea îngăduită de Ceruri, te poți uita ca la un model. Iar neplăcerea sau dezaprobarea ei, indiferent de ocazie, va fi o mare nenorocire pe care, dacă va fi să i-o produci prin cine știe ce neatenție, gândește-te că niciun efort nu va fi prea mare pentru a-i redobândi bunăvoința.

Cât privește activitățile zilnice, sunt de acord cu următoarele:

De la 8 la 10, exersează muzica.

De la 10 la 1, într-o zi dans, iar în cealaltă desen.

De la 1 la 2, desenează în ziua în care dansezi, și scrie o scrisoare ziua următoare.

De la 3 la 4, citește în franceză.

De la 4 la 5, antrenează-te în muzică.

De la 5 până la ora de culcare, citește în engleză, scrie etc.

Comunică-i acest plan doamnei Hopkinson, iar dacă este acord, urmărește-l.  Cât timp doamna Trist rămâne în Philadelphia, cultivă-i sentimentele. Ți-a fost o prietenă importantă, și bunul său simț și inima sa călduroasă o fac să fie prețuită de toți cei care o cunosc, și de nimeni mai mult decât de mine. Aștept să primesc o scrisoare de la tine de fiecare dată când vine poșta. Ține-mă la curent cu ce cărți citești, cu ce înveți și trimite-mi cea mai bună ilustrație pe care o faci la fiecare oră de desen. De asemenea, trimite o scrisoare pe săptămână fie mătușii Eppes, fie mătușii Skipwith, fie mătușii Carr, sau micuței doamne de la care trimit acum o scrisoare, și întotdeauna trimite scrisoarea ascunsă către mine. Ai mare grijă să nu scrii un cuvânt greșit. Înainte de a scrie un cuvânt, întotdeauna să te gândești cum se scrie, și dacă nu îți amintești, consultă un dicționar. Doamnele sunt foarte lăudate când scriu corect. Fericirea mea constă în a te vedea bună și împlinită. Și nicio nenorocire care m-ar lovi acum nu ar putea-o egala pe aceea de a-mi dezamăgi speranțele. Dacă mă iubești, atunci străduiește-te să fii bună în orice situație și cu toate ființele, și să-ți însușești acele virtuți pe care le-am sădit în tine, și care te vor ajuta mult să primești cea mai caldă iubire din partea tatălui tău devotat.

Thomas JEFFERSON.

P.S. – Păstrează scrisorile de la mine și citește-le din când în când, astfel încât să ai mereu în minte acele lucruri care mi te fac dragă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *