Școli care îi scot pe copii din mediocritate

14/02/2019    |   de Annie Holmquist

Mulți părinți și-au dat seama deja că există ceva profund în neregulă cu școlile americane obișnuite. De nenumărate ori, copiii intră în sistemul școlar cu o energie debordantă, curioși față de lumea înconjurătoare, și de nenumărate ori, sunt descumpăniți de sistem, devin frustrați și își pierd interesul pentru învățătură. Din păcate, părinții au o cunoaștere la prima mână a ceea ce fostul profesor din New York, John Taylor Gatto, explică în cartea sa, „Arme de instrucție în masă”: „După o viață îndelungată și 30 ani în tranșeele școlilor publice, am ajuns la concluzia că geniul este la fel de comun precum praful. Suprimăm geniul pentru că încă nu ne-am dat seama cum să controlăm o populație de oameni educați. Soluția, cred, este simplă și glorioasă. Lăsați-i să să descurce singuri”

Ușor de spus, dar cum se poate face asta?

Un reportaj video de pe siteul Reason sugerează cum ar putea arăta acest lucru și, mai important, pare că funcționează. Gazda, John Stossel, a mers la Academy of Thought and Industry (ATI) pentru a vedea o școală cu copii care ar fi fost cel mai probabil considerați disfuncționali și problematici în sistemul normal de educație. În loc să găsească așa ceva, Stossel descoperă un grup de adolescenți înfloritori, care gândesc inteligent și intră în lumea reală ca indivizi întreprinzători.

Fondatorul școlii, Michael Strong, explică filosofia educațională de la ATI:

„Doresc ca studenții mei să gândească cu mințile lor și să înțeleagă lumea. Tinerii au nevoie de responsabilizare. Ben Franklin, Andrew Carnegie și Thomas Edison și-au început carierele la vârsta de 12-13 ani. Și eu am muncit în tinerețe și mi-a plăcut foarte mult!”

Strong a dezvoltat un concept de învățare stimulativă și participativă, în special ca urmare a experienței sale nefericite cu sistemul de învățământ. „Școala te învață cum să fii pasiv și dependent”, spune el. Academy of Thought face exact invers:

„Școala este despre obiective, obiective, obiective și NICIODATĂ nu se întâmplă nimic. Așa că eu vreau elevi care pur și simplu fac lucruri, eșuează, se ridică și încearcă din nou. Astfel devenim creatori, antreprenori. Vrem ca ei să facă ceea ce iubesc acum.”

La prima vedere, Academy of Thought and Industry pare că întruchipează una din acele idei educaționale la modă, permițându-le elevilor să învețe de unii singuri, fără niciun fel de structură reală sau direcție. Dar dacă arunci o privire pe siteul instituției, vei descoperi că lucrurile nu stau așa. Cu precădere interesantă este abordarea școlii în ceea ce privește cititul, gânditul și discuțiile.

„Fiecare dimineața începe cu un dialog socratic în care elevii trebuie să dezbată și să discute ideile citite în textele propuse. Aceste texte nu sunt deloc niște scrieri facile. O fotografie de pe site ni-i arată pe elevi citind Dante. Potrivit unei articol de pe siteul instituției, școala crede că studenții pot citi texte de nivel înalt care să-i pregătească pentru interacțiunea cu ideile profunde ale lumii. Motivul este simplu: dacă studenții citesc, se gândesc și învață cum să înțeleagă texte foarte sofisticate și complexe, pe lângă avantajul de a deprinde aceste abilități și a deveni un cititor și  un scriitor cu mai mult discernământ, ei se vor descurca cum trebuie la examenul SAT. Din nefericire, majoritatea elevilor rareori se întâlnesc adecvat cu proză sofisticată.  Liceanul obișnuit tinde să aleagă, când citește, o carte de clasa a 7-a. În același timp, manualele au continuat să simplifice nivelul de lectură astfel încât cei aflați în clasele de liceu superioare au în față manuale scrise pentru un nivel mult inferior (…)

Cititul meticulos, analitic, al unor texte dificile de-a lungul anilor, cu atenția ațintită asupra înțelegerii precise a textului, reprezintă una dintre cele mai puternice căi de a dezvolta abilități sofisticate de citire, ceea ce se reflectă și în scorurile SAT. Foarte puțini liceeni dau vreodată peste așa ceva în cei patru ani de școlarizare medie.”

Funcționează o astfel de filosofie? Dovezile sugerează că da, din moment ce studenții la ATI  obțin cu 30 de puncte mai mult față de colegii lor de la alte școli la examenul SAT de scriere și lectură.

Poate că a sosit timpul ca mai multe școli americane să se ridice la înălțimea provocării și să înceteze a-i mai trimite pe elevi în cutia conformității și mediocrității, distrugătoare de suflet.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *