Căsătoria la tinerețe

11/04/2019    |   de Annie Holmquist

Povestirile clasice reprezintă una dintre marile mele iubiri. Nu există o cale mai bună pentru o recompensă emoțională la îndemână sau pentru o lecție incisivă decât o poveste impresionantă, care a supraviețuit de-a lungul istoriei.

O astfel de poveste o reprezintă „Darul magilor” de O. Henry, publicată prima oară pe 10 aprilie 1906.

Pentru cei care nu au citit cartea, „Darul magilor” spune povestea unui tânăr cuplu căsătorit, Jim și Della, care se află în căutarea cadoului perfect de Crăciun pentru celălalt. Fiind săraci lipiți, ei renunță la cele mai importante obiecte pentru a strânge banii de cadou: Jim își vinde ceasul de buzunar, iar Della își taie părul pentru a-l vinde unui artizan de peruci. Surpriza apare când Della îi dă lui Jim un ceas de aur cu lanț, iar Jim îi oferă iubitei un set de piepteni.
Trebuie să recunosc: întotdeauna mi s-a părut că această povestire este un pic frustrantă deoarece mă făcea să mă întreb cine s-a sacrificat mai mult. (Jim, desigur, deoarece părul va crește la loc, dar ceasul a fost dat pentru totdeauna. Nu luați în seamă faptul că un coleg de-al meu crede că lucrurile stau exact invers).
Însă mesajul lui O. Henry este că dragostea pe care și-o arată unul altuia prin aceste sacrificii este mai importantă decât orice aspect material.

Iar pentru cititorii moderni  mai apare o caracteristică importantă: căsătoria timpurie. După cum ni se spune în povestire, Jim are doar 22 de ani, Della având probabil cam aceeași vârstă sau puțin mai tânără. Cei doi trăiesc într-un apartament mic, cu venituri modeste. Au griji mari, dar la fel de mare este și dragostea pe care și-o poartă. Din fericire pentru ei,  energia și ingenuitatea de care dau dovadă sugerează că viețile lor nu vor fi, probabil, mereu la fel de strâmtorate.

Jim și Della erau un cuplu normal în 1906, când O. Henry și-a scris povestirea. În acele vremuri, vârsta medie la care bărbații se căsătoreau era sub 26 de ani, respectiv 22 de ani pentru femei.

Dar astfel de cupluri sunt din ce în ce mai greu de găsit astăzi. Cei care se căsătoresc devreme sunt priviți cu scepticism, oamenii prezicându-le de regulă un eșec al căsătoriei.

Însă este oare această prejudecată legată de vârsta căsătoriei întemeiată? Există, pe de altă parte, argumente în favoarea căsătoriei la prima tinerețe? Cel mai probabil.

Pentru început, conform cercetărilor sociologice, este mai probabil ca aceia care s-au căsătorit de tineri să aibă parte de un mariaj mai satisfăcător.  Cei care s-au căsătorit între 22 și 25 de ani au „cea mai mare probabilitate de a fi într-o căsătorie intactă de cea mai înaltă calitate”

Un astfel de mariaj este fără îndoială impulsionat de mentalitatea de echipă pe care cuplurile tinere o dezvoltă. În loc de a se maturiza separat, tinerii au o șansă de a crește împreună atât în carieră, cât și în idealuri, făcând mai puțin dificilă armonizarea personalităților și a diferențelor de opinie care devin mai înrădăcinate odată cu trecerea timpului.

În mod ironic, această așezare mentală are drept rezultat „căsătoria cu sufletul pereche”, pe care atât de mulți tineri o caută. După cum explică Julia Shaw în Slate: „Unii oameni amână căsătoria deoarece se află în căutarea sufletului perfect. Dar această perspectivă are probleme. Partenerul tău devine sufletul tău pereche după ce v-ați făcut jurăminte în fața lui Dumnezeu și a oamenilor importanți pentru voi. Nu te căsătorești cu cineva pentru că este sufletul tău pereche. El devine sufletul tău pereche pentru că te-ai căsătorit cu el.”

În fine, cei care se căsătoresc de tineri au șanse mult mai mari de a avea copii. Pentru înțelepții zilelor noastre, acest lucru nu reprezintă ceva benefic. Întrebați însă o femeie cu vârsta de peste 35 de ani, care încearcă să aibă copii prin inseminare artificială sau un tată de peste 40 de ani care se îngrijorează de problemele genetice pe care le-ar putea transmite copilului său, și atunci s-ar putea să primiți un alt răspuns.

Astăzi, tinerii aud în permanență îndemnuri de a merge la facultate, de a avea un serviciu bun, dar nu ar fi oare mai bine pentru ei dacă ar fi încurajați să se căsătorească de timpuriu?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *