Readuceți cinele în familie

22/11/2019    |   de Anders Koskinen

Cât am fost copil, părinții mei se asigurau și erau foarte atenți că aproape în fiecare seară luam cina împreună în familie.

Aceste mese erau momentul în care se discuta despre cum ne descurcăm noi, copiii, la școală, discutam despre probleme, despre sport, cărți, prieteni și, după ce am ajuns la liceu, despre politică. Eu și frații mei învățam multe din aceste reuniuni de familie, despre noi înșine, despre viață și despre lumea în care urma să intrăm ca adulți.

Familia mea a continuat să le acorde o mare atenție, iar soția mea și cu mine intenționăm să facem din aceste cine în familie unul din stâlpii de rezistență ai gospodăriei noastre.

Beneficiile unei mese în familie merg mult mai departe de conversațiile care au loc în timpul unor astfel de reuniuni. Cercetările au arătat că, printre alte consecințe pozitive, tinerii care au frecvent mese în familie au o dietă mai sănătoasă, sunt mai puțin susceptibili să aibă probleme de nutriție sau probleme psihice și este mult mai puțin probabil că vor consuma marijuana, alcool și alte droguri.

Mesele în familie înseamnă, din punct de vedere statistic, că un adolescent va avea o probabilitate de două ori mai mare de a dezvolta o relație excelentă cu tatăl și ceilalți membri ai familiei, și o dată și jumătate că vor avea o relație similară cu mama lor.

În pofida tuturor acestor beneficii, timpul petrecut de familii seara la masă și în general în conversații de familie a scăzut cu mai bine de 30% în ultimele trei decenii.

Potrivit unui studiu guvernamental, dintre americanii care trăiesc în familii cu doi sau mai mulți membri, 52% iau masa cu toți membrii familiei cel puțin de patru ori pe săptămână. Dintre aceste familii, un sfert iau, însă, cina împreună doar o singură dată pe săptămână sau chiar de mai puține ori.
Problemele care împiedică familiile să se reunească la masă sunt diferite. Unele sunt previzibile, precum un program încărcat sau unul care nu se suprapune cu cel al celorlalți membri. Altele sunt mai neplăcute, precum faptul că unii membri ai familiei nu vor să stea la masă cu cei de-un neam cu ei.

Ultimul motiv pare un argument suficient pentru a ne asigura că există cina în familie. Eu și cu fratele meu mai mic nu ne-am înțeles foarte bine când eram copii, iar unele dintre cele mai importante certuri au avut loc la masă. Totuși, am învățat din această experiență din jurul mesei cum să ne descurcăm în poziții conflictuale cu mai multă politețe.

Cinele în familie reprezintă spații în care copiii pot învăța să-și împărtășească sentimentele, să comunice onest și să învețe despre lume de la părinții lor. Dar se pare că și părinții americani ar putea să învețe destule din mesele alături de copiii lor. Adulții americani par să pice de acord în privința asta, 46% dorindu-și să aibă mese în familie mai frecvent. Acest procent ajunge la 62% pentru părinții copiilor sub 18 ani.

O viață aglomerată poate împiedica mesele în familie, dar, dacă se întâmplă acest lucru, cum altcumva ai putea să-ți faci timp pentru familie în programul supraîncărcat? Poate că a sosit vremea să ne mai gândim o dată dacă tot ce se află în programul nostru ne împlinește sau ne ajută familia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *