Sir Roger Scruton decorat de Victor Orban

05/12/2019    |   de Hungary Today

Premierul ungar Viktor Orban l-a decorat marți la Londra pe filosoful și scriitorul britanic Sir Roger Scruton cu Crucea Ordinului de Merit a Ungariei, afirmând că autorul „a întrevăzut amenințările imigrației ilegale și a apărat Ungaria de criticile nedrepte”.

La ceremonia care a avut loc la ambasada ungară din Londra, Orban a susținut: „am învățat de la iubitul nostru profesor că filosofia conservatoare este orice altceva, dar nu o ideologie; în fapt, este antidotul ideologiei.”

Sir Roger Scruton este un filosof și scriitor conservator cu numeroase cărți și articole despre conservatorism, estetică și politică. Este fondatorul publicației conservatoare Salisbury Review și a fost activ în mișcările dizidente din Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, Polonia din timpul anilor ’80. Sir Roger este membru al Academiei Britanice și al Societății Regale de Literatură, profesor la Universitatea Buckingham și profesor la Universitatea Oxford. Articolele sale au apărut inclusiv în publicații de mare tiraj precum The Wall Street Journal. A fost făcut cavaler în 2016.

Potrivit lui Orban, Sir Roger a fost un om al practicii, nu al abstracțiilor, care nu doar că s-a opus comunismului din punct de vedere filosofic, dar a fost, totodată, un aliat puternic al forțelor anticomuniste din Europa Centrală și de Est. În același timp, Scruton nu a susținut orbește societățile deschise, ci a fost suficient de conștient încât să vadă defectele lor și să avertizeze asupra pericolelor lor, a mai susținut Orban.

Premierul ungar l-a numit pe Scruton „un prieten drag al ungurilor care iubesc libertatea”, spunând că filosoful a recunoscut faptul că libertatea se bazează pe statele națiune și pe civilizația creștină. „Este un prieten al Ungariei pentru că a fost de partea noastră la bine și la rău. Asta înseamnă loialitate și prietenie. Iar acestea există doar în practică”, a conchis Orban.

În cuvântul său, profesorul Scruton a subliniat faptul că Ungaria a fost și este un exemplu de prezervare a identității sale valoroase chiar și în vremurile acestea, când există o presiune de a accepta uniformizarea globală și eliminarea diferențelor naționale. El a adăugat că, dacă medalia i-a fost conferită pentru viziunea sa conform căreia statul-națiune este atât fundația, cât și piatra de construcție a politicii europene, atunci aceasta este pentru el cea mai importantă distincție.

Părerile în legătură cu filosoful conservator sunt împărțite atât în țara sa, cât și în Ungaria. Admiratorii săi cred că profesorul în vârstă de 75 este unul dintre cei mai importanți gânditori contemporani, în timp ce aceia care-l critică susțin că viziunile politice ale lui Scruton sunt adesea rasiste, antisemite, islamofobe și homofobe.

Ultima oară când numele său a fost pe prima pagină a ziarelor s-a întâmplat în aprilie anul acesta când, în cadrul unui interviu, Scruton a făcut mai multe remarci, printre altele, despre George Soros și Viktor Orban. „Oricine afirmă că nu există un imperiu Soros în Ungaria nu a fost atent la fapte”, a afirmat Scruton.

1 Comment

  1. Barbu spune:

    Republica Cehă și Slovacia, adică Cehoslovacia, așa se numea statul comunist din anii ’80.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *