Prof. Gérard Krause: Măsurile luate pot rezulta într-un număr mai mare de morți decât cele cauzate de virus

07/04/2020    |   de Felix Zimmerman

Gérard Krause este șeful Departamentului de Epidemiologie de la Centrul Helmholtz pentru Infecții din Braunschweig, directorul Institutului pentru Boli Infecțioase și Epidemiologie de la TWINCORE din Hanovra și șeful de catedră al Programului Post Doctoral în Epidemiologie de la Facultatea de Medicină din Hanovra.

ZDFheute: Cum apreciați măsurile de distanțare socială și carantină?

Prof. Gérard Krause: Trebuie să menținem aceste măsuri pe o perioadă cât mai scurtă și să fie cât mai puțin intensive cu putință, deoarece ele pot conduce potențial la mai multe boli și morți decât coronavirusul. Deși specializarea mea sunt bolile infecțioase, cred că trebuie să luăm în considerare impactul asupra societății și sănătății. Ca societate, nu trebuie să ne concentrăm doar pe victimele coronavirusului.

ZDFheute: Ce efecte produce frica?

Krause: Știm, de pildă, că șomajul produce boli și chiar o mortalitate în creștere. Îi poate, de asemenea, face pe oameni să se sinucidă. Restricțiile împotriva libertății de mișcare probabil că și ele au o consecință negativă asupra sănătății populației.

Astfel de consecințe nu sunt ușor de cuantificat direct, dar ele au loc și ar putea fi chiar mai serioase decât consecințele infecțiilor înseși.

ZDFheute: Observați anumite diferențe între țări la nivel de consecințe?

Krause: Aici, în Germania, impresia mea este că ne descurcăm destul de bine deoarece suntem o țară bogată. Dar efectele asupra celorlalte țări nu sunt așa de ușor de întrevăzut.

Sunt în legătură cu colegi de-ai mei din Africa și America de Sud iar acolo structurile sociale sunt mult mai fragile, există un număr important de oameni care trăiesc de azi pe mâine și dacă nu pot munci, asta înseamnă imediat că hrana lor este afectată, ceea ce are consecințe imediate asupra sănătății.

ZDFheute: Cum vi se par din punctul dumneavoastră de vedere aceste măsuri?

Krause: Nu vreau să afirm că am un simț al proporțiilor mai bun decât alții. Aș vrea doar să subliniez că este important să avem privirea ațintită și asupra efectelor negative și din acest motiv să relaxăm măsurile cât mai devreme. Trebuie să ai grijă a nu lua măsuri excesive din disperare în fața situației, pentru că asta poate conduce la pagube mult mai mari decât infecția propriu-zisă. Repercusiunile ar putea avea o bătaie mult mai lungă decât ceea ce discutăm la momentul acesta, unele apar mai târziu și afectează alte valori și bunuri importante, nu doar sănătatea.

ZDFheute: La ce dovezi științifice noi vă așteptați?

Krause: Avem instrumente noi suplimentare la îndemână pe care le putem folosi. Vom ști în curând mult mai multe despre grupurile de risc. Vom avea aceste date foarte curând iar ele vor da roade.

Toate aceste informații ne vor ajuta să reducem măsurile foarte restrictive și să întărim și să menținem acele măsuri țintite care au un efect direct mult mai mare.

ZDFheute: Ce înțelegeți prin măsuri țintite?

Krause: În mod clar, aceasta înseamnă protecția personalului medical și protecția grupurilor de risc, adică persoanele despre care știm că au boli foarte grave.

ZDFheute: Are sens ca grupurile de risc să fie izolate?

Krause: Izolare în sensul de protecția  a riscurilor de infecție – așa cum este cazul cu unele cancere – da. Nu este întotdeauna ușor, dar nu ar trebui confundat acest lucru cu izolarea acestor oameni de mediu. Există deja modalități prin care se pot atenua efectele nedorite ale izolării. Am în vedere, de pildă, casele de bătrâni, cei care sunt îngrijiți acasă. Ei trebuie protejați pentru protecția lor, nu spre dauna lor.

ZDFheute: Prin protejarea grupurilor de risc ar putea fi ridicate celelalte restricții?

Krause: Nu doresc să discut în termeni de „sau-sau”, doresc să vorbesc despre o schimbare de abordare. Cred că ar trebui să ne concentrăm atenția și resursele pe protejarea grupurilor de risc și ar trebui să relaxăm restricțiile de ieșire și cele privind economia cât mai repede cu putință, cât mai devreme. Trebuie să fim pregătiți să facem asta rapid și precaut.

ZDFheute: Dar estimările arată că dacă sunt izolare grupurile de risc va exista un deficit de personal medical.

Krause: Da, din nefericire, trebuie să recunosc că vor exista în continuare boli și morți chiar și în rândul oamenilor tineri. Ar putea exista de asemenea o fază aici în Germania în care nu toți cei care au nevoie de ventilație vor putea fi ventilați. Nu cred însă că măsurile luate, oricât de dure vor fi ele, vor putea preveni complet acest lucru. Ca societate, trebuie să înțelegem că există evenimentele naturale împotriva cărora nu ne putem opune.

Interviul a fost realizat de postul public german ZDF și poate fi citit aici https://www.zdf.de/nachrichten/politik/coronavirus-epidemiologe-folgen-helmholtz-100.html

 

1 Comment

  1. noID spune:

    din 28 februarie exista aceasta inregistrare

    https://www.youtube.com/watch?v=e48TnWrsGP0

    cred ca o serie de masuri se iau in urma prelucrarii datelor personale de pe internet, scuze pentru incercarea de a ramane anonim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *