Beneficii vs. costuri

01/05/2020    |   de Walter Williams

Una dintre primele lecții pe care le înveți la economie este că orice lucru are un cost. Asta spre deosebire de lecțiile din arena politică, unde politicienii vorbesc despre lucruri primite gratis. În viețile personale, a lua decizii presupune a calcula costuri și beneficii. Oamenii de afaceri fac aceleași calcule dacă doresc să nu dea faliment. Asta spre deosebire de politicienii care conduc guvernul, unde orice beneficiu, indiferent cât de mic, este adesea considerat a merita orice cost, indiferent cât de mare.

Problema siguranței trebuie să se pună tocmai în termeni de luare a deciziei: a fi extraordinar de sigur vs a nu fi suficient de sigur. Uneori, a fi cât se poate de sigur nu valorează nimic. Un exemplu minor: câți dintre noi și-au verificat sistemul de frânare al mașinii înainte de a pleca cu ea? Am fi mai în siguranță dacă am face-o, dar cei mai mulți dintre noi presupun că totul este în regulă, așa că suie în mașină și merg mai departe. Autoritatea pentru Drumuri din SUA estimează că 40.000 de americani își pierd viața anual din cauza accidentelor. Practic, toate aceste vieți ar putea fi salvate dacă s-ar impune o restricție de 5km/oră. Din fericire, luăm în considerare costurile și ajungem la concluzia că acele 40.000 de vieți nu justifică neplăcerea și costurile unei restricții de 5 km/oră.

Având costurile și beneficiile în minte, am putea să analizăm răspunsul guvernului în fața epidemiei de Covid. Primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere în orice fel de criză, – fie război, dezastre naturale sau epidemii – este de a ține piețele deschise și stimulentele private puternice. Piețele rezolvă probleme deoarece furnizează stimulentele necesare pentru a folosi resursele eficient. Guvernele federale, statale și locale au ordonat o carantină dezastruoasă și nemaivăzută a celei mai mari părți din economia SUA cu gândul de a stopa răspândirea coronavirusului.

Există un inconvenient strict legat de sănătate în ceea ce privește carantinarea economiei SUA ignorat de liderii noștri, care a fost scos în evidență de Dr. Knut Wittkowski, fost șef al Departamentului de Biostatistică, Epidemiologie și Cercetare al Rockefeller University din New York. Potrivit lui Wittkowski, carantina nu face decât să întârzie apariția „imunității de grup”, care este singura noastră armă pentru a „extermina” noul coronavirus – cu excepția unui vaccin care în scenariile optimiste ar urma să fie gata peste 18 luni. El susține că ar trebui să ne concentrăm pe protejarea bătrânilor și a celor cu comorbidități, în timp ce le dăm voie tinerilor și celor sănătoși să interacționeze unul cu altul pentru a-și construi imunitatea. „Așadar, este important să ne ținem școlile deschise și să lăsăm copiii să se joace unii cu alții pentru a răspândi virusul și a dobândi imunitate de grup cât mai repede posibil, iar bătrânii să stea deoparte o lună, după care pot să își îmbrățișeze copiii fără probleme, deoarece virusul va fi dispărut”, afirmă Wittkowski. Imunitatea de grup, argumentează el, ar stopa „un al doilea val” în toamnă. Dr. David L. Katz, președintele True Health Initiative și director fondator al Yale-Griffin Prevention Research Center împărtășește perspectiva lui Wittkowski. Într-un articol pentru „The New York Times”, el susține că lupta împotriva Covid-19 ar putea fi mai pernicioasă decât virusul.

Concluzia este că poți ascunde costurile, dar nu le poți elimina. Mai mult, dacă oamenii se uită doar la beneficiile care decurg dintr-o acțiune, atunci ei vor face aproape orice, deoarece totul pare să fie avantajos. Pungașii politici și demagogii iubesc să promită beneficii când costurile pot fi camuflate. A propos, cel mai bine este să te înșeli și să persiști în eroare atunci cânt costurile greșelilor sunt suportate de alții.

Cel mai mare rău din toată epidemia de Covid-19 – și poate dauna de nereparat – este puterea imensă pe care americanii au dat-o guvernului federal, statal și local, de a le reglementa viețile în numele protejării sănătății. A anula această putere ar trebui să fie cea mai urgentă componentă a efortului de însănătoșire. Va fi o provocare: odată ce un politician și birocrația sa câștigă puterea, va lupta cu dinții pentru a o păstra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *