Un interviu acordat de fostul președinte al Cehiei, Vaclav Klaus, lui Claudio Grass
Claudio Grass (CG): Dimensiunea și forța cu care s-au impus carantina și măsurile de izolare din timpul acestei crize sunt fără precedent. Cum vedeți răspunsul autorităților în comparație cu amenințarea? Este un răspuns proporțional?
Václav Klaus (VK): Nu pretind că sunt un expert în epidemiologie, dar specializarea mea este în economie, iar statistica îmi spune că amenințarea este mult mai mică decât consecințele care decurg din acțiunea „organizată” a guvernelor de pe mapamond ca reacție la această pandemie. Aș spune consecințe neintenționate. Autoritățile au reacționat grotesc, într-un moment de panică. Acest lucru s-a datorat parțial „democrației online” care domnește acum.
CG: „Măsurile de urgență” și restricțiile impune asupra drepturilor civile de bază au avut și scopul de a ne reaminti adevărata putere a statelor. Vă îngrijorează acest lucru și vedeți vreun risc ca aceste puteri extraordinare să nu poată fi restrânse așa ușor, imediat ce criza a luat sfârșit?
VK: Restricțiile asupra drepturilor civile fundamentale introduse atât de ușor și fără probleme demonstează puterea statului modern, cu toate tehnologiile sale noi și „deștepte”, stat care are o putere a le impune extraordinar de mare. Economiștii discută adesea despre capacitatea limitată de inversa unele procese și de mecanisme de a reveni la normal odată ce un eveniment specific le-a afectat. Se verifică în cazul prețurilor, al productivității, dar și în cazul sistemelor politice și sociale. Din acest motiv, mi-e teamă că ne va fi foarte dificil, dacă nu imposibil, să ne reîntoarcem la zilele de dinainte de virus.
CG: Din punct de vedere economic, ce părere aveți despre impactul măsurilor de carantină?
VK: Majoritatea, dacă nu toate, estimărilor și previziunilor cantitative, sunt eronate. „Experții” ar trebui mai întâi să spună cât vor dura restricțiile și când vor fi ridicate complet. Estimările lor economice depind de lungimea perioadei de carantină. Ar trebui să anunțe explicit când intenționează să ridice această stare. Până când nu se va ști acest lucru, actualele previziunii nu au niciun sens din punct de vedere economic.
CG: Intervențiile fiscale și monetare pe care le-am văzut până acum sunt extreme și șocante, la fel ca și politicile de carantină. Credeți că sunt suficiente pentru a ține economia pe linia de plutire sau o recesiune lungă și profundă este inevitabilă?
VK: Măsurile fiscale și monetare – de neacceptat pentru adevărații democrați – ar putea avea efecte benefice pe termen scurt, dar vor destabiliza finanțele publice și economia mult timp de acum încolo. Ar putea conduce la o inflație foarte mare.
CG: Trilioane și trilioane sunt injectate în sistem, în timp ce idei precum venitul universal de bază au devenit acceptabile. Dincolo de riscurile evidente din punct de vedere monetar și economic ale acestor politici, vedeți și alte implicații politice și sociale?
VK: Noi, cei din țările ex-comuniste, am fost obișnuiți să trăim într-o lume în care exista ceva de tipul „venit universal de bază”. Ne-am dorit să scăpăm de comunism din cauza unor astfel de principii. Aceste idei distrug motivația de a munci și se dovedesc ruinătoare.
CG: În doar câteva săptămâni, am fost martorii unei întoarceri abrupte și absolute către centralizare. Piața liberă a fost înghenuncheată, schimburile voluntare individuale, productivitatea și însuși dreptul de a munci și de a crea au fost toate suspendate și înlocuite cu planificarea centrală. Credeți că această abordare are vreo șansă de a fi sustenabilă?
VK: Nu aș numi-o încă „planificare centrală”. Prefer formula lui Walter Eucken, folosită pentru a descrie economia Germaniei în vremea lui Hitler) „economie administrată central”. Nu este planificare în sensul strict. Este mâna grea și foarte vizibilă a guvernului, în loc de „mâna invizibilă” a pieței.
CG: Cum rămâne cu viitorul UE? Credeți că actuala criză a slăbit-o mai tare? Care este perspectiva dumneavoastră?
VK: UE va supraviețui, din păcate, acestei crize. Reprezentanții săi se vor folosi de acest moment pentru a slăbi și mai tare statele naționale. Sunt în retragere acum, dar vor reapărea cât de curând cu toate forțele. Îmi doresc să mă înșel, dar cred că se vor folosi de acest moment cu succes.
CG: Cetățenii și investitorii de peste tot sunt speriați în mod justificat, dacă nu de virus atunci cu siguranță de dezastrul financiar. În opinia dumneavoastră, ce putem face pentru a redobândi măcar parțial un control asupra viitorului nostru?
VK: Este destul de simplu. Oamenii ar trebui să spună „NU” la toate acestea. Altfel, ne așteapă o aproximare destul de reală a distopiei „Minunata Lume Nouă”.