Slavă Domnului că trăim în Tanzania!

18/09/2020    |   de Tony Hughes

Slavă Domnului că trăim în Tanzania! Poate că este doar o țară în dezvoltare (PIB/cap de locuitor este de 40 de ori mai mic decât în Marea Britanie), dar în lupta contra coronavirusului oamenii și-au păstrat libertățile și drepturile, spre deosebire de cei care trăiesc în țări unde aceste concepte sunt prețuite ca un simbol al civilizației. Tanzanienii – formați din 100 sau mai bine de triburi – sunt printre cei mai politicoși, respectuoși și toleranți oameni din lumea. Din acest motiv, nu este surprinzător că răspunsul guvernului a fost înțelept și echilibrat, în pofida zeflemelilor abundente din media internațională și din alte organizații, multe dintre ele având un interes în a vinde frica. Într-adevăr, dacă trăsătura definitorie a unui om de stat este preocuparea pentru următoarea generație (mai degrabă decât preocuparea pentru următoarele alegeri), atunci ceea ce a făcut președintele Tanzaniei reprezintă o lecție pentru fiecare politician african sau de oriunde altundeva.

Așadar, ce diferențiază Tanzania? În primul și primul rând, liderii săi înțeleg limitele modelării științifice și ale testelor, care până acum în această pandemie par să fi fost folosite doar pentru a produce rezultatul dorit. Deși luată în derâdere la momentul cu pricina, Tanzania a descoperit foarte devreme că papaia, printre multe alte lucruri, poate da un rezultat pozitiv de infectare cu Covid 19. Acum, la câteva luni distanță, este amuzant să vezi cum lumea abia începe să-și dea seama de problema testelor fals pozitive.

Ceea ce nu înseamnă că tanzanienii și-au pus pur și simplu capul în nisip și au ignorat virusul. Toată lumea se teme de necunoscut. Răspunsul inițial al guvernului în privința sănătății publice a fost hotărât și rapid. De la bun început au fost introduse reguli standard de igienă – chiar și cel mai mic magazin oferă dezinfectant de mână, în timp ce în toate magazinele mari, clădiri de birouri, hoteluri și alte localuri publice se găsesc termometre. Școlile au fost de asemenea închise, sporturile de echipă suspendate iar carantina a fost introdusă pentru cei care soseau din străinătate – toate aceste restricții fiind ridicate cu luni în urmă după ce a devenit din ce în ce mai clar că virusul nu este cu nimic mai periculos decât multe dintre bolile cu care tanzanienii trebuie oricum să trăiască. Mai mult, liderii țării știu că există probleme de dezvoltare iar sărăcia ucide la fel de sigur ca orice alt virus. Speranța de viață este sub 65 de ani.

Așadar, răspunsul politic a fost extraordinar, speranțele și aspirațiile tanzanienilor obișnuiți au avut prioritate – media de vârstă este de doar 18 ani. Deși a fost de asemenea ridiculizată în presa internațională, abordarea guvernului în relația cu populația a fost făcută într-un limbaj care rezona cu credințele religioase profunde ale poporului. Oamenii au fost făcuți conștienți de virus dar fără să se fixeze asupra lui, prevenind isteria de masă care a afectat Marea Britanie și alte părți ale lumii.

Tanzania este un loc minunat de vizitat mai ales în aceste vremuri tulburi. Dacă vrei să porți mască, să te distanțezi social sau să te auto-izolezi (în unele din cele mai întinse zone sălbatice din lume) – depinde doar de tine. Nimeni nu te va judeca sau te va ameți cu o mie de reguli minuscule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *