Predicții ecologiste

21/01/2021    |   de Walter Williams

În fiecare an, Ziua Pământului este însoțită de previziuni apocaliptice. Să aruncăm o privire la profețiile din trecut ale ecologiștilor pentru a vedea câtă încredere putem avea în cele de azi.

În anul 1970, când a fost organizată pentru prima oară Ziua Pământului, George Wald, un laureat al premiului Nobel și profesor de biologie la Universitatea Harvard, a prezis: „civilizația se va sfârși în 15 sau 30 de ani, dacă nu se vor lua imediat măsuri împotriva problemelor care amenință omenirea.” Tot în 1970, Paul Ehrlich, un biologist de la Universitatea Stanford și autorul best-selling-ului „The Population bomb”, a afirmat că populația lumii va depăși în curând rezervele de hrană ale omenirii. Într-un articol pentru revista „The Progressive”, el a prezis că „rata deceselor va crește până într-acolo încât cel puțin 100-200 de milioane de oameni vor muri de foame în următorii 10 ani”. A făcut o altă previziune în 1969 la Institutul Britanic de Biologie: „Dacă aș fi un parior aș paria bani buni că Anglia nu va mai exista în anul 2000.” În prima Zi a Pământului, Ehrlich a avertizat că „în următorii 10 ani, toată viața maritimă relevantă din mări va fi dispărut.” În pofida acestor previziuni neconfirmate, Ehrlich a primit nu mai puțin de 16 premii, inclusiv Premiul Crafoord în 1990, cea mai înaltă distincție a Academiei Regale de Științe.

În numărul din iulie 1975 al revistei „International Life”, Nigel Calder a atras atenția că „pericolul unei noi ere glaciare este alături de războiul nuclear cea mai probabilă sursă a unei depopulări și sărăciri pentru omenire.” În „Science News” (1975) C.C. Wallen, de la Organizația Mondială Meteorologică, a declarat că „răcirea începută în anul 1940 a fost atât de puternică și consistentă încât în curând această tendință nu va mai putea fi inversată.”

În anul 2000, cercetătorul în domeniul climatic David Viner a declarat pentru „The Independent” din Marea Britanie, că „în câțiva ani”, fulgii de zăpadă vor deveni „un eveniment foarte rar și spectaculos” în Marea Britanie. „Copiii pur și simplu nu vor mai ști ce este aceea zăpadă. Zăpezile sunt acum doar o amintire din trecut”, a spus el. În următorii ani, Marea Britanie a trecut prin unele din cele mai abundente zăpezi și scăzute temperaturi din 1914, anul în care au început să fie înregistrate aceste valori.

În anul 1970, ecologistul Kenneth Watt a spus în fața publicului adunat la Colegiul Swarthmore: „Lumea s-a răcit considerabil timp de 20 de ani. Dacă această tendință va continua, lumea va fi în medie mai rece cu aproape 4 grade în 1990, și cu 11 grade în 2000. Acesta este aproape dublu față de ceea ce ne-ar trimite într-o epocă glaciară.”

De asemenea, în 1970, senatorul Gaylord Nelson a scris în revista „Look”: „Dr. S. Dillon Ripley, secretarul Institutului Smithsonian crede că în 25 de ani, cam 75-80 de procente din speciile de animale vor dispărea.” Omul de știință Harrison Brown a publicat în acel an un grafic în revista Scientific American estimând că lumea va rămâne fără cupru imediat după anul 2000. Plumbul, zincul, cositorul, aurul și argintul urmau să dispară înainte de 1990.

Predicțiile eronate nu au început cu Ziua Pământului. În anul 1939, Departamentul de Interne al SUA a afirmat că rezervele de petrol ale țării vor mai dura doar 13 ani. În 1949, secretarul departamentului a afirmat că sfârșitul rezervelor se apropie. Fără să învețe nimic din previziunile greșite din trecut, în 1974, Serviciul de Prospectare Geologică al SUA a concluzionat că SUA mai are o rezervă de gaze naturale pentru 10 ani. În 2014, potrivit Administrației pentru Informații Energetice, SUA aveau 2,47 cvadrilioane metri cub de gaz natural, suficient pentru încă un secol.

A-i îmbrobodi pe americani face parte din agenda ecologistă. Activistul Stephen Scheideer a declarat în 1989 pentru revista Discover: „Trebuie să livrăm scenarii îngrozitoare, să facem declarații dramatice, simplificatoare, și să nu arătăm că am avea vreun dubiu…Fiecare dintre noi trebuie să decidă care este echilibrul just între a fi eficient și a fi onest.” În anul 1988, senatorul Timothy Wirth, a spus: „Trebuie să…încercăm să mergem înainte cu această chestiune a încălzirii globale. Chiar dacă teoria este greșită…vom face oricum ce trebuie în ceea ce privește politicile economice și ecologice.”

Americanii au plătit un preț ridicat pentru că au înghițit minciunile și falsificările ecologiste.

Traducere din engleză de la https://www.lewrockwell.com/2017/04/walter-e-williams/environmentalists-dead-wrong/

Cartea „Ghidul Incorect Politic despre Încălzirea Globală” a apărut la Editura Contra Mundum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *